Sudella on oikeus elää – ”Tässä asiassa mustaa ei voi selittää valkoiseksi”

Susi. Kuvituskuva.

Valitsemansa susivihamielisen linjauksen mukaisesti Alueviesti julkaisi 28.9.2022 metsästysseuran puheenjohtaja Yrjö Inkisen haastattelun, jossa Inkinen tuo julki halukkuutensa suden ”kannanhoidolliseen metsästykseen”, koska suden ei hänen mielestään pitäisi liikkua ihmisten pihoilla. Sudella ei kuitenkaan ole muita vaihtoehtoja kuin liikkua ihmisasutuksen läheisyydessä, koska ihminen on tuhonnut sudelta valtavasti elintilaa ja tappanut susien elääkseen tarvitsemaa riistaa hyötyäkseen siitä itse.

Susilla ei ole mahdollisuutta ”painua takaisin syvemmälle korpeen”, kuten Inkinen asian ilmaisee, koska tällaista korpea ei tässä avohakkuiden luvatussa maassa enää ole.

Koiristaan ja lampaistaan huolissaan olevien olisi syytä muistaa oma vastuunsa ja pitää koirat kytkettyinä sekä karja suojattuna. Voisi hyvin myös kysyä, miksi koira pitää ylipäätään ottaa mukaan metsästykseen, jolle ei ole mitään muuta syytä kuin ihmisen halu tappaa ja tuhota toislajisia eläimiä (eli muita eläimiä kuin ihmisiä) tieltään. Metsästäjä haluaa tappaa sudet, jotta saisi tällöin itse ampua susilta saalistamatta jäävät peurat ja hirvet.

Tässä asiassa mustaa ei voi selittää valkoiseksi, vaikka miten vedottaisiin pikkulapsiin – jotka eivät, kuten Inkinen itsekin myöntää, ole vaarassa joutua suden suuhun.

Susi on Suomessa erittäin uhanalainen ja sen suurin uhka on metsästys, sekä luvaton että luvallinen. Suomessa on Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan noin 290 susiyksilöä, metsästäjiä yli 300 000. On syytä olettaa, että metsästäjäliitot liioittelevat arvioitaan susien määrästä saadakseen tappaa heitä entistä enemmän. Tämän ihmisen julistaman hyökkäyssodan susi voi vain hävitä.

Suurin osa susien pihakäynneistä on harmittomia ohikulkuja, jotka ovat sudelle tarkoituksenmukaisia reittivalintoja varsinkin syksyisin, kun heidän metsänsä ovat täynnä metsästäjiä, jotka susi haluaa välttää. Ihmisen onkin syytä lakata tunkeutumasta susien elinpiiriin ja tunnustaa, että susilla – kuten kaikilla muillakin toislajisilla eläimillä – on itseisarvo ja oikeus elämään.

Susi on elävä, tiedostava, tunteva, kiintyvä ja itsestään tietoinen olento, osa ihmisen alati köyhdyttämää elonkirjoa, jonka suojelemisesta ja säilymisestä meillä kaikilla on suuri vastuu.

Mio Mikkonen
Ihmisapina, homo sapiens
 • Julli

  Liekö homolla lapsia saatikka järjen hiventä?Pakkohoitoon tommoset ressukat!Jaa mutta eihän tuhkamunalla oo lapsia jokka vartoo metsätien päässä koulubussia yksikseen ?ISI JA ÄITI sydän kylmänä sanoo heipat aamulla lapsen jättäen syrjäisen metsätien päähän vartoon kyytiä kouluun ja toivoo että illalla nähdään?Olis mukava tavata tää sapienssi!

  • Mullikuhnuri

   Nyt vaikuttaa Julli kumipäältä. Tuo vuodatus on niin hysteerinen, että sen on pakko olla trollausta.
   Sudet tulevat kylille, koska metsästäjät ovat houkutelleet niiden saaliseläimet kotipeltonsa laidan ampumalavojen viereen rakennetuille ruokintapaikoille. Sinne on laitettu riistakamera, jotta ei tarvitse turhaan istuskella passissa ja hyvässä lykyssä pääsee vielä ulvomaan susivaaraa, kun kameran kuvassa sattuu näkymään ruokinnalle houkuteltu peto. Lopetetaan peura- ja kaurislaumojen kerääminen kylille tällä karjankasvatuskeinolla ja häädetään ne metsiin. Silloin pedot menevät perässä. Jos metsästäjä ei jaksa kävellä metsään metsästämään, hän on surkimus.

  • sepekantonen

   Julli, jos pelkosi on noin todellinen, kai sen lapsen voi tien päähän jättämisen sijaan viedä suoraan koulun pihaan? Ihmisten nimittely on huonoa käytöstä.

 • Jerry

  Huh, huh. onpa melkoista puppua. Kirjoituksen tarkoitus on syyllistää metsästäjät ja maalla asuvat tavalliset ihmiset.
  Kuinka kotieläimet ja koirat voi suojata susilta? Koirat sisällä päivät ja yöt ja hiekkalaatikko, johon voi tehdä tarpeet?
  Lehmille ja lampaille pedon pitävä aita? Hinta minimissään tuhansia euroja ja vähänkään suurempi aita kymppitonneja.
  Kirjoituksesta näkee selkeästi kuinka todellisuudesta ja luonnon realiteeteista irtautuneita ihmiset voivat olla.

  • sepekantonen

   Koiran voi pitää kiinni, aidan voi tosiaan rakentaa, alueita voi suojella – keinoja on monia. Kyse on moraalisesta valinnasta maksaako ihminen euroilla vai susi hengellään.

   ”Kirjoituksesta näkee selkeästi kuinka todellisuudesta ja luonnon realiteeteista irtautuneita ihmiset voivat olla.”
   Olemme samaa mieltä yo virkkeen jälkimmäisestä osasta. Ihmisen toiminnallaan luonnolle aiheuttama mittaamaton tuho ja hävitys todella osoittaa ihmisen irtautumista luonnon realiteeteista. Vai aiheuttaako ihminen massasukupuutot tietoisesti?

   • Jerry

    Kaikkea voi tehdä ja samalla huomata, että sudet ahdistavat ihmistä koko ajan pienempään ja suljetumpaan ympäristöön.
    Pihapiirissä liikkuminen, puhumattakaan metsässä liikkumisesta alkaa olla kohta mahdotonta esim. koiran kanssa.
    Lasten koulumatka pelottaa ja niin edelleen.
    Toisin sanoen sudet vievät ja ihminen vikisee . . .

 • sepekantonen

  Vastasin kysymykseesi siitä mitä on tehtävissä.

  Minä näen tilanteen nimenomaan päinvastoin – ihminen ahdistaa suden (& koko luonnon) aina vaan ahtaammalle ja ahtaammalle mistä todisteena on käynnissä oleva massasukupuuttoaalto. Kuuluuko luonto ihmiselle vai onko sillä arvoa itsessään?

 • Paikallinen

  Susi ei kuulu ihmisasutuksen liepeille. Niitä on metsästetty tähänkin asti, mikäli niistä on harmia ihmiselle. Niin pitää tehdä jatkossakin. Mokomien ituhippien propakandasta ei tarvitse välittää.

Kommentointi ei ole käytössä.