Pihlajien poisto Hossantien varresta harmittaa lukijaa: ”Kaunis bulevardi on enää muisto vain” – Näin asiaa perustelee kaupunginpuutarhuri

Punertaa marjat pihlajan… Yllättäen ne maistuvat myös nälkäiselle varikselle. Arkistokuva: Hannu Moilanen.

Kaunis bulevardi on enää muisto vain, kun kaupunki päätti poistaa pihlajat Hossantien varresta Sastamalan Lousajasta. Miksi näin toimittiin? Eikö pihlajia olisi voinut leikata ja jättää ne paikoilleen ilahduttamaan alueen asukkaita, kuten ovat jo vuosikausia tehneet.

Mitä sanoo katusuunnitelma ajoradan ja kevyen liikenteen väylän välisestä viherkaistasta; kai siinä jotain istutuksia tulee olla? Ainakin me lousajalaiset sellaisia toivomme pihlajien tilalle.

Olisi kiva kuulla, miten kaupunginpuutarhuri asiaa kommentoi.

Nimim. Ei ole pohjoispuolella mitään väliä

Kaupunginpuutarhuri perustelee asiaa näin:

Valitettavasti joskus suunnitteluvirheet päätyvät toteutukseen asti. Näin kävi aikoinaan Lousajassa Hossantien katusaneerauksessa. Siellä erittäin kapeille viherkaistoille istutettiin pihlajat katupuiksi. Vuotuisesta puiden leikkaamisesta ei ole apua, vaan oksat kasvavat katualueelle sekä ajoradan että kevyen liikenteen väylän puolelle. Pihlajan kasvutapahan ei luontaisesti ole kapea. Ja jos niitä leikkaamalla kovasti ohjataan, puut alkavat muistuttaa lähinnä kitukasvuisia palmuja.

Osa puista saa uuden elämän läheisessä Hirvipuistossa puistopuina, mutta osa joudutaan kaatamaan. Puiden siirto-operaatio on tehty, kaatotyö tehdään myöhemmin tänä vuonna. Sastamalakodin kohdalla tilaa on enemmän, siihen pihlajat jäävät.

En tiedä mitä noin kapeille kaistoille olisi järkevä istuttaa, puut ja korkeat pensaat eivät mahdu kasvamaan, keskikorkeat pensaat tekevät helposti näköesteitä risteysalueilla ja viimeistään talven auraukset ja hiekoitussepeli yleensä ”viimeistelevät” matalat istutukset katualueilla.

Kyllä pohjoispuolella on väliä. Eivät päätökset puiden poistoista ole minulle huippuhetkiä töissä, mutta kun vaihtoehtoja ei ollut tässä tapauksessa.

Suvi Isosävi
Sastamalan kaupunginpuutarhuri

Jätä kommentti