”Tukien leikkaamisella ei säästetä mitään” – Omaishoitajien asiat esillä aluevaltuustossa

Omaistensa hoidettavina on kaikenikäisiä ihmisiä lapsista vanhuksiin. Kuvituskuva: Pixabay.

Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuusto päätti viime viikolla ensi vuoden talousarviosta. Budjetin käsittelyn yhteydessä sinetöitiin myös omaishoidontukia koskevat linjaukset.

Aihe on puhuttanut Sastamalassa, sillä tukien yhtenäistäminen maakunnallisesti merkitsee paikallisesti joillekin omaishoitajille toimeentulon heikkenemistä. Ylimmässä maksuluokassa nyt olevien, eli kaikkein vaativinta hoitoa tarvitsevien ihmisten omaishoitajien, tuki pienenee joissakin kunnissa.

Aihe kirvoitti aluevaltuustossa keskustelua ja myös toimenpide-ehdotuksen. Sastamalalainen valtuutettu Leena Saarela (vas) teki omaishoidontuen tasosta ponsiesityksen hyvinvointialueen talousarvioon. Esitys meni läpi yksimielisesti.

Sen mukaan omaishoidon tukitasojen muutoksen vaikutusta omaishoitajien määrään ja hyvinvointiin sekä raskaampien palvelujen tarpeeseen arvioidaan ensi vuoden aikana ja varaudutaan tarkistamaan tukitasoja.

”Sastamalassa on ollut moneen muuhun kuntaan nähden verrattuna paremmat omaishoidontuet. Tukien yhtenäistämisen myötä joidenkin kuntien omaishoitajien tuet laskevat merkittävästi, vaikka vaihtoehtona olisi ollut nostaa omaishoidontuki korkeimman tuen maksavan kunnan tasolle”, Saarela sanoo.

Saarela näkee, että pitämällä taso korkealla tuettaisiin laajasti omaishoitajien jaksamista, huomioitaisiin työn arvostus ja vältyttäisiin siltä, että omaishoidontuen laskemisen kustannukset tulevat maksettavaksi jossain vaiheessa myöhemmin raskaampien palveluiden käytön lisääntymisellä.

”Pelkona on, että omaishoitajien määrä vähenee tuen alentamisen vuoksi. Omaishoidontuen laskeminen voi siis tulla kalliiksi lisääntyvien päivystyskäyntien ja kalliiden vuodeosastohoitojaksojen myötä. Silloin emme ole säästäneet tukien leikkaamisella mitään”, Saarela perustelee.

Aloite neljännen tukiluokan perustamisesta

Omaishoitajien tilannetta aiemmin Alueviestille (16.11.2022) kommentoinut hämeenkyröläinen aluevaltuutettu Katariina Pylsy (kesk) jätti kokouksessa valtuustoaloitteen koskien neljännen tukiluokan perustamista.

Ensi vuoden alusta omaishoidonpalkkiot on Pirkanmaalla jaettu kolmeen kategoriaan. Ensimmäisessä luokassa tuki on 423 euroa, toisessa 700 euroa ja kolmannessa 1200 euroa kuukaudessa.

Pylsy esitti aloitteessaan, että perustettavassa neljännessä tukiluokassa hoitopalkkio olisi 1700 euroa kuukaudessa.

Pylsyn mukaan omaishoidon tuen 4. maksuluokka olisi tarkoitettu tilanteisiin, joissa omaishoito on sitovaa, raskasta ja vaihtoehto ympärivuorokautiselle hoivalle.

Valtuustoaloitteen allekirjoittivat keskustalaiset Hanna Holma, Reijo Koskela, Linda Lähdeniemi, Marjo Mäkinen-Aakula, Klaus Myllymäki, Minna Sarvijärvi, Petra Schulze Steinen ja demarien Jenni Jokinen.

Jätetty valtuustoaloite etenee aikanaan päätöksenteon portaissa.

Varsinaista muutosta aluehallituksen aiempiin linjauksiin ei valtuustossa tapahtunut. Omaishoidontukien yhtenäistämisen myötä Pirkanmaan kunnista suurimmassa palkkiokategoriassa laskua tapahtuu ensi vuoden aikana Lempäälässä, Nokialla, Sastamalassa ja Valkeakoskella.

Lempäälässä tämän maksuluokan palkkio pienenee vain 29 euroa, Nokialla 84 ja Valkeakoskella 275 euroa. Sastamalassa kyseisessä maksuluokassa tapahtuva noin 500 euron leikkaus on ylivoimaisesti suurin.

Useissa Pirkanmaan kunnissa tuet kuitenkin nousevat.

Aiemmin Alueviestissä:

”Kuka meidän lapsemme hoitaa?” – Omaishoidon tuen leikkaus uhka perheiden hyvinvoinnille

Aluehallituksen jäsen Katariina Pylsy: ”Jokaisen päättäjän pitäisi nähdä omaishoitajien ahdinko”

Pirkanmaan hyvinvointialue yhtenäistää omaishoidon tuet – Sastamalassa joku saa vähemmän, toinen enemmän kuin ennen

  • Yksi vain

    Kyllä se alimman luokan 100€ leikkauskin tuntuu ihan kivasti kk tulossa, kun muut kulut moninkertaistuneet.

    • Mullikuhnuri

      Kunhan porvarihallitus leikkaa asumistuet pois, pienentää lääkekorvauksia, nostaa ruoan arvonlisäveroa ja laittaa vesilaitoksetkin pörssiin, niin sitten se vasta kivalta tuntuukin.

Kommentointi ei ole käytössä.