”Valtavasti potentiaalia” – Taikayöntielle haetaan uutta nostetta hankkeen avulla

Taikayöntie ja Punkalaitumenjoki. Kuvituskuva.

Taikayöntie on yksi Suomen virallisista matkailuteistä. Se kulkee läpi Huittisten, Punkalaitumen ja Urjalan maaseudun valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä. Taikayöntie on elänyt uinuvia vuosia ja kaipaa nyt reitin uudenlaista esittelyä nykypäivän kiinnostusten pohjalta. Tätä työtä tukee juuri käynnistynyt Taikayöntien lumo -yhteistyöhanke, jota rahoittavat Euroopan maaseuturahasto sekä Leader Joutsenten reitti ja Leader Pirkan Helmi.

Taikayöntien lumon projektipäällikkönä on aloittanut Niina Aalto SAMKista.

”On ilahduttavaa aloittaa hankkeessa, jossa kaikilla kolmella kunnalla ja Taikayöntien alueen toimijoilla on suuri tahtotila sekä runsaasti ideoita Taikayöntien kehittämiseen. Tästä on suuri apu näin Taikayöntien ulkopuolelta tulevalle hankevetäjälle. Ulkopuolelta tulevana näen Taikayöntien myös matkailijan silmin ja koenkin tuovani matkailun asiantuntijuuden lisäksi tuoreen näkökulman tien kehittämiseen”, Aalto kertoo.

Taikayöntien lumo -hankkeessa kartoitetaan ja kootaan Taikayöntien toimijaverkosto asukkaista, yhdistyksistä, järjestöistä, tapahtumista, matkailu- ja kulttuurialasta sekä kuntien edustajista. Taikayöntien kehittämisestä hyötyvät paikalliset asukkaat, matkailijat, tiellä kulkijat, alueen vapaa-ajan asukkaat ja Huittisten, Punkalaitumen ja Urjalan kunnat sekä Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnat.

Hankkeessa kootaan tietoa alueesta ja julkaistaan sitä verkossa sekä ideoidaan ja kokeillaan alueen elävyyttä edistäviä ja osallistavia tapahtumia ja tempauksia. Hankkeen tavoitteena onkin parantaa alueen positiivista imagoa ja yleistä tunnettuutta sekä lisätä matkailutien toimintaympäristön elinvoimaa. Tavoitteena myös on, että hankkeen tuloksena alueen vetovoima kasvaa ja kävijämäärät lisääntyvät sekä alueen yhteisöllisyys kasvaa.

Projektipäällikkö näkee, että Taikayöntiellä on valtavasti potentiaalia.

”Yhteistyön voimin on hyvä lähteä kehittämään Taikayöntien houkuttelevuutta, tunnettuutta sekä saavutettavuutta.”

Hankkeen hallinnoijana toimii Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK) ja avainkumppaneina Huittisten kaupunki sekä Punkalaitumen ja Urjalan kunnat.

Taikayöntien Lumo -hankkeen kaikille avoin kick off -tapahtuma järjestetään Nuutajärven lasikylässä 25.1.2023 klo 17–19.30. Tilaisuudessa kuullaan Taikayöntien hankkeesta sekä matkailuteiden potentiaalista ja käyttäjistä yleensäkin.