Lentopalloväki viettää Pappan merkkipäivää – Lauantain pelin yhteydessä Vexve Areenalla muistellaan Sauli Vainiomäen hauskoja sutkautuksia

Sauli ”Pappa” Vainiomäki. Kuva: Tyrvään Sanomat / Tapio Pessi.

Tänään perjantaina tulee kuluneeksi 60 vuotta Sauli ”Pappa” Vainiomäen syntymästä.

Huomenna lauantaina on oiva tilaisuus lentopalloväelle kokoontua Vexve Areenalle ja muistella VaLePa – TUTO Volley -pelin yhteydessä kaveriporukalla Pappaa ja Pappan juttuja.

”Pappa oli mestari keksimään lempinimiä ihmisille, asioille ja tuotteille muun muassa Fisu, Pikkupappa, Urpilainen, Venttiili ja Pikkuventtiili”, kertoo Mauri Esko.

VaLePa Sastamala Tampere – TUTO Volley 1. puolivälierä 18.3. Vexve Areeena kello 17. Otteluisäntä MekoWest Oy

Alla Mauri Eskon ja Arto Satosen tekemä ja Alueviestissä aiemminkin julkaistu muistokirjoitus vuodelta 2017:

Sauli Pappa Vainiomäki 17.3.1963 – 17.1.2017

Tammikuun 18. päivänä saimme kuulla suru-uutisen Sauli Pappa Vainiomäen kuolemasta. Tieto kiiri nopeasti Sastamalassa ja jopa valtakunnallisesti. Sosiaalinen, sanavalmis ja ihmiset huomioiva Pappa oli tunnettu ja pidetty henkilö urheiluväen keskuudessa, mutta hänellä oli suuri joukko ystäviä myös urheilun ulkopuolelta. Pappa olisi täyttänyt 54 vuotta kahden kuukauden päästä. Hän kuoli samanikäisenä kuin toinen vammalalainen huippuvalmentaja Jukka Kutila.

Valmennus oli Sauli Pappa Vainiomäen suuri intohimo jo nuoruudessa. Ensin Pappa valmensi jääkiekko- ja jalkapallojunioreita. Näitä valmennustehtäviä hän hoiti kaikkiaan kymmenkunta vuotta. Jääkiekossa hän toimi mm. tulevan liigatähden Mika Lehdon valmentajana. Vähitellen Pappa suuntautui enemmän lentopallovalmennukseen ja saavutukset siinä ovat olleet valtakunnallisesti huippuluokkaa. Lentopallon juniorivalmennuksessa Pappa saavutti kaikkiaan 10 SM-mitalia eri ikäluokissa. Pappa on valmentanut useita vammalalaisia liigapelureita. Joukossa on useita maajoukkuepelureita ja ulkomailla ammattilaisena pelanneita: Tuomisen Toni ja Jari, Jokisen Eero, Timo ja Kaisa, Eskon Mikko ja Antti, Arttu Lahdenperä, Jussi Ahonen, Mikko Inna, Sami Siuko, Teemu Ryyppä jne . Olli-Pekka Lelu Ojansivu valittiin Suomen Urheilugaalassa vuoden 2015 lentopalloilijaksi. Lelun juniorivalmennuksessa Pappalla oli merkittävä osuus. Pappa valmensi kaksi vuotta Jari Mäkistä pituushypyssä, tuloksena hopeaa kehitysvammaisten EM-kisoissa Ateenassa. Lisäksi Pappa on toiminut Kaisa Jokisen managerina Kaisan uran alkuvaiheissa. Pappa oli useita vuosia edustusjoukkueen kakkosvalmentaja ja kevätkaudella 2002 päävalmentaja.

Pappa on toiminut ansiokkaasti myös muussa seuratyössä. Junioripäällikkönä hän toimi neljä kautta. Kesäkuussa 2005 Pappa aloitti VaLePan puolipäiväisenä markkinointipäällikkönä. Pappa oli osaltaan vaikuttamassa siihen, että seuran toiminta ja ilme muuttui ammattimaisemmaksi. Hän oli tehtävässä kaksi kautta. Lisäksi Pappa teki pelaajasopimuksia ja oli mukana pelaajaneuvotteluissa vuoteen 2010 asti.

Pappan menestyksen takana oli laaja valmennuksen tuntemus. Hän tiesi todella paljon lentopallon tekniikoista ja taktiikasta. Pappa oli suuri persoona, joka oli toimintatavaltaan avoin ja suora, mutta samalla sympaattinen. Sellaisena hänet muistetaan lentopallopiireissä ympäri Suomea ja laajalti täällä Sastamalassa.
Monet nuoruusvuosinaan Pappan valmennuksessa olleet ovat kiittäneet hänen valmennustaan ja lentopalloharrastusta oikean polun löytämisestä elämässä. Pappa oli huippuvalmentaja, mutta myös merkittävä nuorisotyöntekijä. Välittäminen ja arvostus oli molemminpuolista ja aitoa. Pappalle oli erityisen tärkeää se, että kaikilla lapsilla ja nuorilla olisi mahdollisuus harrastaa urheilua. Osoitus Pappan suuresta suosiosta ja arvostuksesta on, että hänet valittiin 1996 vuotuisessa kansanäänestyksessä Vammalan avainhenkilöksi.

Työuransa Pappa teki postin palveluksessa.

Pappa piti tärkeänä, että nuorten harrastamiselle on olemassa myös taloudelliset edellytykset. Siksi on päätetty perustaa Pappa Vainiomäen muistorahasto, jonka varat ohjataan vähävaraisten lasten ja nuorten urheiluharrastuksen tukemiseen sekä juniorilentopallon edistämiseen. Rahasto toimii Junnu-VaLePan yhteydessä erillisenä nimikkorahastona. Rahastoa ylläpitävät Arto Satonen, Kari Kaaja, Mauri Tuominen ja Vainiomäen suvun edustajana Pappan sisko Minna Sirkiä.

Jätä kommentti