Muistojen Vammalaa: Eduskuntavaalit keväällä 1995 näkyivät katukuvassa jopa asuntovaunuina

Vilkkaalla Puistokadulla eduskuntavaaliehdokkaan asuntovaunu tietoineen saa hyvin näkyvyyttä.

Vastuu ihmisestä. Haluatko satuja vai tekoja? Hyvinvointi syntyy työstä. Muistatko nämä vaalimainos-sloganit vuodelta 1995 Vammalan torilla ja turuilla?

Tuolloin Suomen eduskuntaan oltiin valitsemassa kansanedustajia, kuten tänäkin keväänä.
Vaalitouhut ja -hyörinät olivat jokseenkin toisenlaista tuolloin, ei ollut nettiä, eikä sen tuomaa näkyvyyttä, saati nykyisenlaista televisio- ja radiokanavien tulvaa.

Painettu sana ja kuva oli kai voimainsa tunnossa vielä tuolloin – myös täällä Pirkanmaan ja Satakunnan välimaaston kädenväännössä.

Eduskunta saatiin tuolloinkin valittua, ehkä helpommin kuin nykyisin. Silmiinpistävää oli esimerkiksi asuntovaunujen käyttö muun muassa Vammalan torilla keväällä 1995. Tuolloin taisi olla ehdolla olla kaksi tai kolme kansanedustajaksi pyrkivää täältä oman kaupungin riveistä.

Toisin on nyt, monen monta ehdokasta, nuortakin, haluaa Sastamalasta pääkallopaikalle vaikuttamaan kahdensadan muun joukkoon.

Monet muistavat 1995 vaaleista esimerkiksi sitoutumattoman vammalalaisen kaupunginvaltuutettu Aulis Jalosen vaalikampanjan, hänen asuntovaununsa oli tuttu näky kaupungin kaduilla. ”Jämäkkä, rohkea ja vaikenematon” oli hänen vaalilauseensa. Tie ei kuitenkaan vienyt Arkadianmäelle näkyvyydestä huolimatta.

Uutta ruusua tarjottiin myös eduskuntaan, ehdokas Päivi Gullichsenin vaunu ja teltta oli asettunut Torikeskuksen eteen tuomaan ehdokasta esiin. Taisipa kankaanpääläinen Kauko Juhantalokin täällä käydä, ainakin vaalimainoksia oli esillä teiden varsilla.

Olli-Pekka Heinonen Eurajoelta kävi esittäytymässä ehdokkaana Vammalan torilla tuolloin. Hänen uransa myöhemmin eduskunnassa vei aina ministeriksi asti vuosituhannen vaihteen tietämillä.

Pidetty karkkulainen erityisopettaja Timo Roos on edelleen monien huulilla. Hän nousi täältä eduskuntaan jo vuonna 1983, hänen komean uran jatkuessa aina vuoteen 1995 asti. Roos oli ehdokas, joka keräsi kannatusta myös yli puoluerajojen.

Teksti ja kuvat: Hannu Moilanen.

Uusi Ruusu eduskuntaan. Asuntovaunulla 1995 Vammalan torille tullut Päivi Gullichsen esittäytyi uudehkon Torikeskuskiinteistön edessä.
Ylioppilasmerkonomi Arto Satonen tarjoili avustajana vuonna 1995 kahvia vaaliteltalla Vammalan torilla. Eduskuntaan Arto valittiin vuonna 2003.
Yrittäjä Toivo Satonen ystävineen tutkii Vammalan torilla vaalimainoksia 1995. Taustalla Olli-Pekka Heinonen mustassa takissa.
Tarjoilua ja tietoa samassa teltassa, siitä äänestäjät tykkää.
Superin kulmilla Roismalassa osa vaalimainoksista tauluissa ovat kastuneet ja taittuneet maaliskuisen nuoskalumen painosta.

Artikkeliin on korjattu oikea vuosi 1995, ei 1991 kuten Moilanen aiemmin kirjoitti.

Jätä kommentti