Lukijamme kummastelevat: ”Miksi Sastamalan seurakunnan Via Dolorosaa ei järjestetä?”

Leipää ehtoollispöydässä. Varilan koulun kakkosluokkalaisia Via Dolorosassa vuonna 2019. Arkistokuva.

Pääsiäinen lähestyy, ja ainakin muutamat lukijamme ovat toimitukseen tulleen palautteen perusteella harmistuneita siitä, että Sastamalan seurakunnan perinteikästä pääsiäisvaellusta, eli Via Dolorosaa, ei järjestetä.

Lukijamme kummastelevat, miksi kyseistä hienoa ja toiminnallista tapahtumaa ei tänä vuonna järjestetä. Kuulemma talkoolaisia ja vapaaehtoisia olisi. Viime vuonna tapahtumassa oli noin 2000 kävijää, he muistuttavat.

”Monet seurakuntalaiset kokevat, että Vammalan seurakuntatalolla järjestettävä Via Dolorosa kuuluu pääsiäiseen. Miksi sitä ei järjestetä? Ja järjestetäänkö se kuitenkin vielä joskus vai onko tapahtuma kokonaan kuopattu?”

Kysyimme asiasta Sastamalan seurakunnan kirkkoherra Vesa Aurénilta. Hän korostaa, että seurakunnan toiminta ja erityisesti isot tapahtumat suunnitellaan työntekijöiden kesken jo edellisenä vuonna. Isot tapahtumat vaativat aina vastuuhenkilönsä ja usein niihin sitoutuu vapaaehtoisten lisäksi huomattava määrä työvoimaa.

”Viime vuoteen sisältyi vähän liiankin monta isoa tapahtumaa, ja niin työntekijöiden yksimielinen päätös viime syksynä oli, että Via Dolorosa on parempi järjestää joka toinen vuosi kuin joka vuosi”, Aurén sanoo.

Kirkkoherra mainitsee Pyhällä Olavilla viime vuonna pidetyt wanhanajan markkinat, jotka nekin on todettu hyväksi järjestää muutaman vuoden välein.

”Hyvä esimerkki joka toinen vuosi järjestettävästä isosta tapahtumasta on vaikkapa Hamina Tattoo -musiikkitapahtuma.”

Sastamalan seurakunnalla on toki vuotuisiakin tapahtumia, Aurén muistuttaa ja mainitsee joka vuosi aina syyskuun alussa Vammalan torilla järjestettävän lähetystorin.

”Tapahtumia ja tilaisuuksia pääsiäisviikkoon mahtuu tänäkin vuonna, kuten yli kaksikymmentä erilaista jumalanpalvelusta tai pääsiäislaulajaisia tai musiikillisesti upea Missa concordiae, Sovinnon messu tai Karkun vaellusmessu.
Näihin ja moniin muihin tilaisuuksiimme ovat kaupungin asukkaat ja pääsiäisvieraansa lämpimästi tervetulleita”, Aurén sanoo.