Keinoemovälitys yhdistää tammat ja varsat – ”Yhdeksän kymmenestä tammasta hyväksyy vieraan varsan”

Tamma hyväksyy uuden varsan yleensä hyvin. Ihmistenkin apua yhdistämisessä usein tarvitaan – ja se vaatii kärsivällisyyttä.

Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry:n keinoemovälitystä hoitaa Heli Lepo. SHKL on koko toimintansa ajan ottanut vastaan ilmoituksia emänsä menettäneistä varsoista ja auttanut yhdistämään niitä varsansa menettäneiden tammojen kanssa. Toiminta on koordinoitua ja ympärivuorokautista.

Orpoa varsaa voidaan alkuun ruokkia teollisesti valmistetulla tammanmaidonkorvikkeella.
”Varsa leimaantuu kuitenkin varsin vahvasti ihmiseen, jos sitä syötetään tuttipullolla. Kiintymys on hyvä, mutta liiallinen ihmiseen leimaantuminen ei – varsan tulee kasvaa hevoseksi. Suosittelenkin ruokkimaan varsaa mieluummin sangosta kuin tuttipullosta, ja ottamaan nopeasti yhteyttä keinoemopalveluun”, selvittää Heli Lepo.
”Tamman maidontuotanto yleensä hiipuu tai loppuu kokonaan, mikäli se ei imetä tai sitä ei lypsetä viikon kuluessa. Jos siinä ajassa saadaan yhdistettyä tamma ja varsa, niin se on ihanteellista. Toki on niitä superlypsäjiäkin, jotka voivat uudelleen herua”, Lepo kertoo.

Onnistumisprosentti on hyvä.
”Yleensä kymmenestä tammasta yhdeksän hyväksyy vieraan varsan ennemmin tai myöhemmin. Siinä voi mennä jonkin aikaa, ja joskus täytyy tehdä aika paljonkin töitä, että homma saadaan toimimaan. Toisinaan toki käy niinkin, että tamma ei varsaa hyväksy tai varsa ei suostu imemään”, Lepo kertoo.

Heli Lepo lähti toimintaan mukaan omakohtaisen kokemuksen innoittamana. Hän on opiskellut alaa Yhdysvalloissa, Australiassa sekä useissa Euroopan maissa. Lepo on kirjoittanut myös keinoemo-oppaan.

”Tämä työ on palkitsevaa. Olen saanut kuulla ihania tarinoita, joilla on ollut onnellinen loppu. Minusta on hienoa nähdä, kuinka yhteisöllisyys hevospiireissä toimii – siellä ollaan valmiita auttamaan ja näkemään vaivaa tällaisissa tilanteissa.”
Heli Lepo tekee arvokasta työtään keinoemovälityksessä täysin vapaaehtoistyönä.

Keinoemovälitys vastaa numerossa 050 309 7555. Öisin voi jättää viestin vastaajaan.

Tilastotietoa numeroina – Heli Lepoon yhteyttä ottaneet
Vuosi
2020 tammoja tarjottu 72, varsoja 51
2021 tammoja tarjottu 76, varsoja 50
2022 tammoja tarjottu 77, varsoja 50
2023 tammoja tarjottu 68, varsoja 41

Tämä varsa ei ole menehtynyt – se vain pötköttelee umpiunessa laitumella.