Sastamalan syntyvyys jäi viime vuonna ennätysalhaiseksi – Häijääseen vähiten lapsia, eniten Muistolan koulun alueelle

Syntyvyys on laskenut niin Sastamalassa kuin valtakunnallisesti viime vuosina. Kuvituskuva.

Sastamalassa syntyi viime vuonna ennätyksellisen vähän lapsia, alle 140. Tammikuun alussa kaupungin tilasto kertoi vuoden 2023 syntyneiden lukumääräksi 137. Tällä hetkellä Sastamalassa on kuitenkin kirjoilla 139 viime vuonna syntynyttä lasta.

Syntyvyys on ollut laskusuunnassa jo vuosia. Viime vuonna alitettiin 140 rajapyykki, vuonna 2022 syntyi 142 lasta, vuonna 2021 lapsiluku oli 167, 2020 lapsia syntyi 159 ja vuonna 2019 160. Yli 200 lasta on syntynyt viimeksi vuonna 2017.

Muuttoliike paikkakunnalle ja pois näyttäisi vaikuttavan ikäluokkien kokoon melko vähän, korkeintaan puhutaan muutaman lapsen lisäyksestä tai vähennyksestä vuotta kohden. Esimerkki parin vuoden takaa: Tuolloin uutisoimme, että vuonna 2021 syntyi 165 vauvaa. Tällä hetkellä tilasto kertoo, että vuonna 2021 syntyneitä on Sastamalassa 167. Samoin aiempi tilasto kertoi vuonna 2020 syntyneitä sastamalalaisia olevan 154, mutta nyt päivitetty tilasto kertoo tuona vuonna syntyneiden lukumääräksi 159, eli paikkakunnalle on aiemman tilastoinnin jälkeen muuttanut viisi lasta lisää.

Syntyneet lähikoulujen mukaan – Eniten tulevia koululaisia Vammalassa

Kaupunki on tilastoinut syntyneitä lähikoulujen mukaan. Vähiten lapsia syntyi vuonna 2023 Häijään koulun alueella, 5. Karkun ja Mouhijärven yhteiskoulun kohdalla ikäluokan suuruus oli 8. Toukolan kouluun olisi näillä näkymin tulossa 9 oppilaan ikäluokka. Kiikan, Pehulan, Stormin ja Suodenniemen koulujen alueille syntyi jokaiseen 10 lasta. Tyrväänkylän koulun saisi lähikoulukseen 11 lasta.

Eniten lapsia on viime vuosina syntynyt Vammalan isojen alakoulujen Muistolan ja Vareliuksen alueella. Näin tapahtui myös viime vuonna. Muistolassa 34 lasta ja Vareliuksen alueella 24. Vuodesta 2019 alkaen Vareliuksen koulun alueella on syntynyt vähintään kymmenkunta lasta enemmän kuin Muistolassa, eli viime vuosi oli siitä poikkeuksellinen, että asia oli päinvastoin ja Sastamalassa eniten syntyneitä oli Muistolan koulun piirissä.

Vaikka Häijään koulun alueella syntyikin viime vuonna vain viisi lasta, on lapsia neljänä aiempana vuonna syntynyt huomattavasti enemmän. Sastamalan kaupungin tilasto vuosilta 2019 – 2023 nimittäin kertoo, että vähiten lapsia on viiden viime vuoden aikana syntynyt Suodenniemen koulun alueelle, yhteensä 30.

Kiikoisten Toukolan koulun alueen vastaava luku on 35. Kolmantena häntäpäässä on Karkku, 48 lasta. Neljäntenä Kiikka 50:lla lapsella, ja Häijään alueelle sijoittuneita on 55. Tyrväänkylän koulun alueelle lapsia on viiden vuoden aikana syntynyt saman verran kuin Häijääseen. Stormin lukema on 59, Pehulan 61 ja Mouhijärven yhteiskoulun 67.

Syntyvyys on luonnollisesti ollut suurinta myös viiden vuoden ajanjaksolla Muistolan ja Vareliuksen koulujen alueella. Muistolassa 136 lasta ja Varilassa 170 lasta.

Sastamalan kaupungilta saatua tilastoa, jossa syntyneet on jaoteltu lähikoulujensa mukaan. Sastamalan kouluverkkoa koskevat linjaukset on taannoin tehty olettaen, että paikkakunnalla syntyy noin 160 lasta vuosittain.

Sastamalan kaupunki päivitti lukuvuoteen 2029-2030 ulottuvia oppilasennusteita viimeksi vuonna 2022. Tuolloin näytti siltä, että kuluvan vuosikymmenen lopussa esimerkiksi Häijään koulussa olisi oppilaita 49, Karkun koulussa 62, Kiikan koulussa 64, Mouhijärven yhteiskoulussa 133, Pehulassa 76, Stormissa 77, Suodenniemellä 37, Toukolan koulussa 51 ja Tyrväänkylässä 65.

Viime vuosien alhaisen syntyvyyden huomioiden voinee todeta, että oppilasennusteet vaikuttavat varsin realistisilta.

Virallisessa oppilasennusteessa ei ole laskettu Marttilan koulun sulkemisen vaikutusta Muistolan ja Vareliuksen oppilasmääriin. Syntyneiden lähikoulujaottelussa se on kuitenkin jo huomioitu. Viiden vuoden aikana (vuosina 2019 – 2023) syntyneitä oli Muistolassa 136 ja Vareliuksen alueella 170 . Ennusteessa Muistolan koulun oppilasmäärän on lukukaudella 2029 – 2030 arvioitu olevan 162 ja Vareliuksen 187. Vuonna 2022 tehty ennuste ei myöskään huomioi esimerkiksi Ukrainasta tulleita Sastamalassa koulua käyviä lapsia.

Lisätty 8.2. klo 9.20 tietoa oppilasennusteesta.

 • Tuntematon

  Jos ei kylillä synny tarpeeksi lapsia,on kouluja turha itkeä.
  Jos siellä on vielä niitä kravattisonneja yhtään jäljellä niin töihin siitä.
  Toinen polttava ongelma taitaa olla että suuri osa naisista on korvannut ihmissuhteet eläinten paapomissuhteilla.
  Ehkä sitä lasten hankkimista pitäisi tukea myös kuntatasolla.
  Vai hankitaanko kaikille kissat?
  Täytyy sitten vaan laittaa kissavero riittävän suureksi jos ihmisiä ei tarvita.

 • Tuntematon

  Jos vaikka rkpn krematorioyhdistys voisi avustaa tässä elinvoimakysymyksessä? Ellei siihen sitten liity mitään erityisvaatimuksia. Eli tavallinen ihminen kelpaisi ihan sellaisenaan ?

Jätä kommentti