Vammalan alueella paljon pieniä varhaiskasvatukseen tulijoita – Hopulla aloittaa uusi ryhmä oletettua aiemmin, Harjukadun yksikköä ei voida vielä sulkea

Arttu Parkkila ja Saara Virtanen ovat olleet tyytyväisiä uuteen Hopun päiväkotiin. Anton Parkkila aloitti varhaiskasvatuksen vuoden ikäisenä.

Sastamalalaiset Saara Virtanen ja Arttu Parkkila ovat tyytyväisiä vuoden ikäisen poikansa Antonin varhaiskasvatuspaikkaan Hopulla.

Vuonna 1873 rakennettuun koulurakennukseen räätälöityjä varhaiskasvatuksen tiloja Virtanen ja Parkkila kuvailevat siisteiksi ja tunnelmallisiksi.

”Ympäristö on sellainen kotoisa. Täällä on ihana tunnelma. Piha-aluekin on viihtyisä. Huoletta voimme jättää Antonin hoitoon, kun aina poishakiessa meitä odottaa hymyilevä poika”, he kertovat.

Päivähoitopaikan saaminen jännitti Virtasta ja Parkkilaa, sillä he ajattelivat olevansa sen hakemisessa vähän myöhässä.

”Kyllähän meillä oli stressiä, kun kuulimme, että Vammalassa on pulaa hoitopaikoista. Onneksi tämä päiväkoti saatiin nopeasti perustettua ja kaikki meni hyvin”, Saara Virtanen sanoo.

Arki rullaa – lisätila ei olisi pahitteeksi

Tammikuussa toimintansa aloittaneessa Hopun päiväkodissa arki rullaa, vakuuttaa myös yksikön esimies Rita Voittomäki.

Voittomäen mukaan moni on kokenut päiväkodin sijainnin täydelliseksi, se on keskeisellä paikalla mutta omassa rauhassa.

”Meillä on kiva piha, ja talon takaa pääsee kätevästi polkua pitkin urheilupuistoon. Bonuksena olemme saaneet ihailla upeita auringonlaskuja.”

”Ainakin nyt meillä on kaikki sujunut oikein mukavasti, kun täällä on ollut yksi päiväkotiryhmä. Kun kaikki hoitopaikat täyttyvät, ei pieni lisätila varmaankaan olisi pahitteeksi”, Voittomäki sanoo.

Tällä hetkellä vain varastotilana toimiva huone olisi Voittomäen mukaan hienoa saada myös toiminnallisempaan käyttöön.

Puolitoistavuotias Pihla Myllymaa ja varhaiskasvatuksen opettaja Satu Salonsaari heittivät palloa ”tarratauluun”. Salonsaari kuvailee Hopun päiväkotiin ehostettuja tiloja lapsilähtöisiksi.

Varhaiskasvatuksen tarve pysynyt suurena

”Vaikka Hopun päiväkoti perustettiin 42-paikkaiseksi, on selvää, että sellaista lapsimäärää tänne ei tule, koska alle 3-vuotiaita on niin paljon”, Rita Voittomäki toteaa.

Alle 3-vuotiaat vievät varhaiskasvatuslakiin pohjautuvan mitoituksen mukaan 1,75 hoitopaikkaa kukin. Pienten lasten suuri määrä on käytännössä tarkoittanut sitä, että Hopun päiväkodin ensimmäinen ryhmä tuli täyteen oletettua aiemmin.

”Toisen ryhmän piti aloittaa vasta elokuussa, mutta se käynnistyy jo maaliskuussa”, varhaiskasvatuksen johtaja Jarmo Korhonen vahvistaa.

Korhonen toteaa, että jo pidempään on ollut nähtävissä, että alle 3-vuotiaiden määrä varhaiskasvatuksessa on kasvussa.

Voittomäen mukaan taustalla vaikuttavat monet syyt.

”Huoltajilla on tarve päästä tai palata työelämään entistä nopeammin. Laki on muuttunut niin, että yhdeksän kuukauden ikäinen voi jo tulla päiväkotiin. Samaan aikaan perhepäivähoitajien määrä on vähentynyt”, hän luettelee.

Vammalan alueelle suuntautuneen muuttoliikkeen seurauksena kaupunki joutuu Korhosen mukaan  – talousarviosta poiketen – valmistautumaan Harjukadun ryhmäperhepäiväkodin toiminnan jatkamiseen myös syksystä eteenpäin. Eli yksikköä ei välttämättä voida vielä lakkauttaa.

”Nyt tilanne on sellainen, että kaikilla Sastamalan alueilla on muutamaa hajapaikkaa lukuunottamatta täyttä. Syksyä ajatellen tilanne vielä elää, mutta täyttä on varmasti jatkossakin”, Korhonen tuumaa.

Hopun päiväkodin esimies Rita Voittomäki etualalla. Vasemmalla kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö Jarmo Korhonen.
Sastamalan sivistyslautakunta tutustui Hopun päiväkodin tiloihin tammikuussa. 
Kuten monessa muussakin päiväkodissa – sängyt ovat Hopulla kerrosmallia.
  • andremeyer

    Ratkaisu taloudellisiin ongelmiisi

    Taloudellisten vaikeuksien ratkaisemiseksi tarjoamme sinulle mahdollisuuden saada lyhyt- ja keskipitkän aikavälin lainoja joustavalla takaisinmaksusuunnitelmalla ja edullisella vuosikorolla helpottamaan elämääsi. Olipa kyseessä projekti, tuotantohyödykkeiden hankinta tai poikkeukselliset kulut, ota meihin epäröimättä yhteyttä lähettääksesi lainahakemuksesi.
    Sähköposti: andremeyer@financier.com

Jätä kommentti