Kuljetusliike Finskan varastohotelliin odotetaan kymmeniä merikontteja, jotka seisovat satamissa tai maailmalla – Koska purettavaa rahtia ei ole, työntekijät siivoavat paikkoja

Taulu, jolle merkitään tulevat kontit, loistaa tyhjyyttään. Toimitusjohtaja Timo Finska joutuu päivittäin keksimään tekemistä henkilökunnalleen, koska purettavia kontteja ei nyt ole.

Viime päivinä esimerkiksi metsäyhtiöt ovat kertoneet sulkevansa tehtaitaan poliittisten lakkojen takia ja keskeyttävänsä työntekijöiden palkanmaksun lakkojen sivuvaikutusten takia, koska töitä ei ole.
Työt ovat vähentyneet minimiin myös sastamalalaisen Kuljetusliike Finskan varastolla. Yritys kuuluu suomalaiseen Kaukokiito-ketjuun.

”Joka aamu pitää miettiä jotakin tekemistä henkilökunnalle, vaikka lattianpesua ja nurkkien siivousta. Meillä on 20 työntekijää, enkä halua hyvien tyyppien joutuvan kärsimään tästä tilanteesta. Jos kaksiviikkoiseksi aiottu lakko pidentyisi, olisi pakko keksiä jotakin. Yrityksen kassa ei ole pohjaton”, toimitusjohtaja Timo Finska toteaa.

”Varastolla kulut juoksevat normaalisti, mutta laskutus on 20% normaalista.”

Finskaa tilanne harmittaa kovasti, koska nytkin satamassa tai vielä Euroopassa seisoo 60 merikonttia, joita Kuljetusliike Finskan varastohotelliin odotetaan.

”Niitä ei lakon aikana Suomeen kuskata, koska rahtia ei purettaisi.”

”Emmekä suinkaan ole ongelminemme yksin, vaan lakoista kärsii laajasti kotimainen teollisuus, varastohotellit ja jälleenmyyjät joitakin mainitakseni”, Finska jatkaa.

Satamissa tai vielä Euroopassa seisoo parhaillaan noin 60 merikonttia, joita odotetaan Kuljetusliike Finskan varastolle.

Yksikön päällikkö Ilkka Nykänen muistuttaa, että kuljetusala ei ole lakossa vaan satamat, mutta tuonnin ja viennin osalta kuskattavaa ei nyt ole. Kotimaan tavaraliikenne toimii normaalisti.

”Tämä on todella huono signaali ulkomaisille sijoittajille. Vaikka me suomalaiset osaamme tehdä työn laadukkaasti, niin täällä myös ollaan liian helposti lyömässä takapuolet heti penkkiin. Moni ulkomainen yhtiö alkaa varmasti miettiä, miksi investoida näin lakkoherkkään maahan. Ihan pelottaa, mitkä tämän lakon kansantaloudelliset vaikutukset lopulta Suomelle ovat”, hän puuskahtaa.

”Juuri pari päivää sitten tanskalainen varastoasiakas soitti ja kyseli, mitä ihmettä meillä Suomessa oikein tapahtuu”, hän kertoo.

Jos, ja toivottavasti kun, lakko loppuu 24.3., alkavat toisenlaiset ongelmat.

”Tavarakonttien suman purku tulee kestämään viikkoja, ja sumaa joudutaan purkamaan ylitöinä”, Finska veikkaa. Nykänen muistuttaa, että lakon jälkeen on edessä pääsiäisen vuoksi kaksi pätkäviikkoa.

”Kalliiksi tulee, kun ylityöt tehdään pääsiäisen pyhinä”, hän sanoo.

”Tilanteen normalisoituminen kestää joka tapauksessa pitkään monella alalla, se on varmaa”, Finska tiivistää.
Suorapuheisuudestaan tunnettu toimitusjohtaja ei ymmärrä muutenkaan, miten Suomessa voidaan tällaisina epävarmoina aikoina tapella ”lillukanvarsista”, kuten hän luonnehtii.

”Monella alalla kun ollaan jo valmiiksi kannattavuuden rajamailla ensin koronan, ja sittemmin Venäjän hyökkäyssodan vuoksi”, hän muistuttaa .

”Tarvitsisimme kipeästi uutta työtä sen tilalle, mikä menetettiin Venäjän kaupan tyrehdyttyä”, lisää Nykänen.

Lastauslaitureilla on hiljaista.

 

 • Tuntematon

  Näin akt toimii moskovan käsiohjauksessa. Tavoitteena talouden sekoittaminen suomessa.
  Tähän voidaan lisätä vielä rkp biaudetin toiminta joka on täysin suomen kansalaisten edun vastaista. Hänen ja rkpn mielestä itärajaa ei saa sulkea venäjän ihmiskauppahybrioperaatiolta.
  Myös sdp kansanedustaja nasima razmyar paljastaa oikean agendansa. Hänestä ja ilmeisesti sdpnkin mielestä itäraja on pidettävä avoinna venäjän ihmiskaupalle. Kenen asialla nasima on ?

 • Tuntematon

  Kumpi johtaa sdptä ?
  Antti Lindtman vai nasima razmyar ? Nykytiedoilla nasima, joka antaa suomen rajaturvallisuutta vahingoittavia lausuntoja. Miksi hän antaa niitä ? Jos itärajasta tulee tuhansia venäjän masinoimia ihmisiä yli, hyötyykö joku siitä ? Sdp? Vai joku majoitusliike? Onko nasima jonkin yhtiön tai järjestön päättävissä elimissä joka hyötyisi tästä ihmistulvasta ?
  Siitä olen varma että suomalainen veronmaksaja ei ihmistulvasta rajan yli hyödy.
  Miksi suomen eduskunnan jäsen nasima razmyar antaa venäjän politiikkaa edistäviä lausuntoja.
  Ihmettelen. Onko tämä myös sdpn tavoite?

 • trulli

  Harvoin ihmisellä kaikki on hyvin, sitten voi olla jo liiankin onnellinen. Kysypä joskus Mullikuhnurilta, onko siellä suunnassa mikään hyvin.

  • Mullikuhnuri

   Olisit kysynyt suoraan minulta! Joo, elän hyvää, taloudellisesti riippumatonta elämää, työllistän välillä persu-uskontoon hurahtamattomia duunareita ja yksinyrittäjiä, jotka myös ovat tyytyväisiä elämäänsä ja maksavat mielellään veroja auttaakseen heikompiosaisia pysymään säällisessä elämässä. Olen terve ja minulla on mieluisia harrastuksia. Sitä vaan en käsitä, että on pieni, mutta äänekäs porukka rähisijöitä, joiden tavoitteena on suistaa mahdollisimman monta kanssaeläjää omaan ihmisarvoa loukkaavaan ahneuden kyllästämään dystopiaansa, painajaismaiseen harhaansa, joka oikeuttaa eläimelliseen heikkojen yksilöiden kimppuun käymiseen, jopa ministeritason rehentelyyn ja vitsailuun sillä, kuinka rajusti kykenee heikkoja kurittamaan.

 • trulli

  Sieltä taloudellisesti riippumattomasta elämästä se ylimielisyytesi sitten kumpuaakin. Joskus voi surkea lapsuus aiheuttaa sitä, että on katkera eikä oikein itsekään tiedä, ketä milloinkin lyttäisi.

  • Mullikuhnuri

   Olen pahoilla surkeasta lapsuudestasi. Monet ovat kuitenkin kasvaneet siitä yli. Yritä sinäkin!

 • Jerry

  Surullinen tilanne.
  AY-liikkeen ja erityisesti AKT:n terrorismi pitää Suomen taloutta vankinaan.
  Miljoonatappiot joka ikinen päivä.
  AY-liike on toiminnallaan todistanut juuri sen, jota vastaan se kapinoi.
  Mielivaltainen kiukuttelu on saatava loppumaan niin kauan kuin on vielä jotain pelastettavaa.
  Ai niin, lakot loppuvat, kun hallitus alistuu vaatimuksiin?
  Olisiko sama lopputulos mahdollista myös toisin päin? AY-liike alentuisi neuvottelemaan?

 • trulli

  Tarkoitin Mullikuhnurille, hänellä niitä neuvoja aina muille riittää, kuinka mahtavat omat asiansa olla.

  • Mullikuhnuri

   Mikä trauma saa sinut kirjoittamaan toistuvasti murrosikäisen lällättelyjä yhdestä henkilöstä, joka ei edes ole uutisaiheena?

 • trulli

  Sinulle tuntuu tuo trauma- sana olevan hyvin tuttu, Liität sen usein toisiin henkilöihin.

Kommentointi ei ole käytössä.