Asuntokauppa käy Sastamalassa ja kevään edetessä mökkimarkkinoillakin alkaa tapahtua – ”Omarantaisia kohteita kysytään edelleen paljon”

Monesti yhtenä Suomen parhaista Op Kotien kiinteistönvälittäjistä palkittu Teppo Oras OP Koti Satapirkasta kertoo, että nousseet korot eivät ole pysäyttäneet asuntokauppaa Sastamalan seudulla.

”Ehkä hieman pienempien ja edullisempien kohteiden kysyntä on kasvanut, mutta meidän toimialueellamme hintataso verrattuna esimerkiksi Tampereeseen on kuitenkin sen verran edullisempi, että kauppa käy. Syksyllä oli hieman hiljaisempi hetki, mutta sitten markkina alkoi piristymään ja joulukuu oli viime vuoden paras myyntikuukausi. Siitä lähtien meillä onkin ollut kiireistä aikaa, ja kevät lisää taas varmasti kysyntää ja tarjontaa”, hän ennakoi. Myös mökkimarkkinoilla vilkastuu.

”Keskusteluja on käynnissä useammastakin kohteesta ja toivotaan, että mökkejäkin on tulossa myyntiin. Etenkin omarantaisia kohteita kysytään edelleen paljon, mutta hyvällä sijainnilla oleville kuivanmaan mökeillekin on kysyntää”, hän toteaa.

Sastamalassa ja lähiseudulla on tällä hetkellä kaupan noin 160 kohdetta, joka on Oraksen mukaan hyvin normaali tilanne.

”Vuonna 2019 enimmillään tarjolla oli yli 300 kohdetta”, hän vertaa.Tarjontaa on monipuolisesti ja eri puolilta Sastamalaa, myös hintaskaala on laaja.

”Uudehkoja, hyväkuntoisia muuttovalmiita kohteita ei ole juurikaan tarjolla ja se johtuu tietenkin siitä, ettei niitä ole paljon rakennettukaan.”

Muuttovalmiit kohteet kohteet menevät aina parhaiten kaupaksi, ja jos taas korjausvelkaa on paljon, myyntiaikakin on usein pidempi.

”Välillä käy niinkin, että kaikin puolin hyvä asunto on myynnissä pitkään, ja ostajat saattavat miettiä onko kohteessa jotakin vikaa. Sitten ostajia tuleekin useampi samaan aikaan”, Oras tietää.

Omakotiliiton selvityksen mukaan asumiskustannukset ovat Sastamalassa korkeat verrattuna muuhun maahan. Oras muistuttaa, että erot eivät kuitenkaan ole mitään mullistavia.

”Ennemminkin näen Sastamalan positiiviset puolet vahvempina kuin pienen kuukausittaisen eron naapurikuntien asumiskustannuksiin. Sähkönsiirto sekä jäte- ja vesimaksut ovat meillä korkeampia, ja niistä se ero syntyy. Minulle ei kuitenkaan ole kertaakaan tullut vastaan tämä seikka, kun ulkopaikkakuntalaisten kanssa olen ollut tekemisissä”, Oras kertoo.

Sastamalan Vammalaa.

Oraksen mukaan Sastamalaan muutetaan edelleen Tampereen suunnalta, mutta myös muualta.

”Olen myynyt kohteita muun muassa tamperelaisille, espoolaisille ja turkulaisille, sekä kesäasuntoja myös ulkomailla asuville. Tamperelaisia, jotka käyvät töissä Sastamalassa, muuttaisi tänne varmasti enemmänkin, jos vain olisi tarjontaa”, hän uskoo.

Sastamalasta Oras löytää montakin hyvää asiaa, joista kertoa paikkakunnalle muuttoa miettiville.

”Asuminen ja eläminen on helppoa, ja paikkakunta on myös turvallinen. Päivähoitopaikkoja löytyy, samoin kouluja eri puolilta Sastamalaa”, hän mainitsee.

Kauniista vesistöstä Oras kertoo aina, samoin sen varrelta löytyvistä useista mielenkiintoisista kohteista, sekä alueen harrastusmahdollisuuksista.

”Meillä on Ellivuori, sekä yksi Suomen parhaista golfkentistä eli Lakeside Golf. Ulkoilumaastomme ovat upeat, ja meiltä löytyy jo jäähalli ja lähitulevaisuudessa uimahallikin”, hän luettelee.
Listaansa Oras jatkaa monipuolisella kulttuuritarjonnalla ja kattavilla ravintolapalveluilla.

”Ei pidä unohtaa myöskään hyviä liikenneyhteyksiä maanteitse, ja rautatien rooli on kasvussa edelleen. Kattava valokuituverkko on tärkeä erityisesti etätyöntekijöille ja monialainen yrityskanta tarjoaa myös työmahdollisuuksia.

Palataanpa vielä monesti palkittuun kiinteistönvälittäjä Teppo Orakseen ja hänen persoonaansa. Mitkä ovat niitä vahvuuksia, joiden myötä kunniaa on satanut ihan valtakunnan tasolla.

”Ensinnäkin on hienoa olla palkittujen joukossa, sillä meitä Op-Kodin välittäjiä on kuitenkin yli 400 koko Suomessa. Kun pieneltä paikkakunnalta pärjää näinkin isossa joukossa, niin jotain on varmasti tullut tehtyä oikein”, hän naurahtaa ja lisää, että hyvän kiinteistövälittäjän pitää olla ahkera, luotettava ja tavoitettavissa.

”Tärkeänä asiana näen myös sen, että kiinteistönvälittäjällä on kattavat verkostot. Silti tärkeintä on olla oma itsensä”, hän vakuuttaa.