Tyrvään Pappilan uusi keittiömestari hehkuttaa lähiruokaa ja perinteitä – Uusi on ravintolapäällikkökin, joka haaveilee tapahtumatalon ympärivuotisesta toiminnasta

Keittiömestari Pasi Viitala (vasemmalla)  ja ravintolapäällikkö Kimmo Ahonen ovat molemmat pitkän linjan ammattilaisia. He ovat vaikuttuneita Tyrvään Pappilan ainutlaatuisesta miljööstä ja molempien intresseissä on myös kehittää ympärivuotista toimintaa.

Tyrvään Pappilan kesäkausi on käynnistymässä ja tapahtumatalon uudet kasvot, keittiömestari Pasi Viitala ja ravintolapäällikkö Kimmo Ahonen puhkuvat intoa. Chaîne des Rôtisseurs -käädyt kertovat Viitalan gastronomisesta osaamisesta, eikä mies peittele myöskään innostustaan.

”Hyvä ravintola tunnetaan leivästään”, hän vakuuttaa ensimmäiseksi ja kertoo, että pappilan piharakennukseen on jo pystytetty pienimuotoinen leipomo. 20-vuotiaan ruishapanjuuren Viitala toi mukanaan pappilaan, ja jatkossa kaikki leivät, piirakat ja täytekakut ovat itse paikan päällä leivottuja.

”Itse tehdään kaikki muukin alusta loppuun, ja liemet keitellään luista lähtien”, hän selvittää.
30 vuotta alalla ollut Viitala arvostaa ennen kaikkea lähiruokaa, ja se tulee näkymään myös pappilassa.

”Perinteitä uudella twistillä, ei niinkään modernia gastronomiaa”, hän tarkentaa.

Viitala on tehnyt uransa aikana niin hampurilaisia, kuin viimeistellyt pinseteillä ruoka-annoksia tasokkaissa gourmet-ravintoloissa. Ennen Tyrvään Pappilaa hän työskenteli pitkään Vaihmalan Hovissa ja sittemmin Bistro C:ssä Tampereella.

Seudun laaajasta lähituottajaverkostosta Viitala on innoissaan.

Nikalin tilan ja Herkkujuustolan kanssa minulla on ollut yhteistyötä jo aiemminkin, ja uusia tuottajasuhteita syntyy koko ajan. Lähiruoan suhteen täällä Sastamalassa asiat on paljon paremmin, kuin isommissa kaupungeissa”, hän iloitsee ja vinkkaa, että tuottajat olisivat itsekin häneen yhteydessä.

Lähikalaa tulee olemaan listalla saatavuuden mukaan, ja Kyrösjärven villitaimentakin keittiömestari suunnittelee valmistavansa pyyntisesongin aikaan.

”Eikä sovi unohtaa riistaa, jota lähiseudulta löytyy hyvin”, hän lisää.

Tyrvään Pappilan kesämenua ei ole vielä julkaistu, mutta Viitala paljastaa, että sieltä löytyy ainakin Nikalin karitsasta tehtyä, pinnalta kevyesti savustettua tartaria graavatulla keltuaisella sekä muilla perinteisillä lisukkeilla, ja makean ystäville listalle tulee ainakin pappilan hätävara.

”Ja tässä perinteisssä jälkiruoassa niin kakku, marenki kuin jäätelökin on tietysti täällä paikan päällä tehtyä”, hän kertoo.

Suolaiset ja makeat kokoustarjottavat voivat olla vaikka pieniä taideteoksia.

Huhti- ja toukokuun ajan Tyrvään Pappilassa on tarjolla lounasta torstaisin ja perjantaisin, ja kesäkuusta alkaen talo on avoinna päivittäin. Brunssi katetaan lähes joka lauantai.
Ravintolapäällikkö Kimmo Ahonen, pitkän linjan ammattilainen hänkin, suunnittelee, että pappilassa jatkuisi lounaat vielä varsinaisen kesäkauden jälkeenkin, ja aukioloaikoja laajennettaisiin nykyisestä muutenkin.

”Tulemme myös satsaamaan kokoustoimintaan. Meillähän on täällä siihen tarkoitukseen upeat tilat”, hän muistuttaa ja lisää, että pappilan kunnianhimoinen keittiö vastaa myös kokoustarjoiluista.

”Kesän kuohujuomista nostaisin esille proseccot, joita tuomme itse maahan. Ne ovat oman viiniasiantuntijamme Tanja Turusen löytöjä italialisilta viinitiloilta. Lisäksi tarjolla on lähipanimoiden tuotteita laajasti”, Ahonen lupaa.

Ruokaelämysten lisäksi Tyrvään Pappilan kesään liittyy oleellisesti myös kulttuuri, ja amfiteatterin keskiviikkojen ilmaiskonsertit alkavat jälleen kesäkuussa.
Kauden avaa 5.6. Roamin Street Band.

Tyrvään Pappilan historiasta kiinnostuneille on tarjolla rooliopastusta Sastamalan oppaiden toimesta.

Art Pappilan kesän taidenäyttelyssä kivinavetassa on esillä on uusia teoksia Osmo Rauhalalta ja yhteisnäyttelyssä on esillä lisäksi teoksia Joel Sieversiltä, Vilma Pimenoffilta, Sakari Vinkolta ja Johanna Lumpeelta. Kuvataiteilijoiden yhteisnäyttelyyn liittyy myös Jukka Perkon musiikkiteos. Näyttely on avoinna ja kesäkuusta elokuuhun.

Myös Pappilan puutarha ja veistospuisto on kiinnostava, eikä alueelle ole pääsymaksua. Puutarhassa on noin sata nimettyä kasvia, kukkia ja puita, sekä veistoksia kuudelta eri taiteilijalta.

Suuren suosion saanut Tyrvää Jazz soi kivinavetalla 13.–14., ja esiintyjät julkaistaan lähiaikoina.

Tyrvään Pappilassa saa myös rooliopastusksen pappilan mielenkiintoiseen historiaan. Pitokokki ja passuri Aili Elviira (Outi Metso, vasemmalla) tietää kaiken entisaikojen tarjottavista, ja huushollerska eli taloudenhoitaja Ester Myllynpää (Leena Myllyniemi) taloudenhoidosta ja vaikka lasten kaitsemisesta.