Nuoria palkittiin vuosikokouksessa – kesällä tarjolla monenlaista 4H-yrittäjäpalvelua puutarhatöistä lastenhoitoon

Melina Laaja, Sami Ruohonen, Mina Murtoo ja Alli Järvinen palkittiin.

Sastamalan 4H-yhdistys valitsi hallituksensa ja palkitsi 4H-toiminnassa aktiivisesti mukana olleita nuoria stipendillä vuosikokouksessaan Vammalan entisellä kauppalantalolla.

Osuuspankki Satapirkan stipendit saivat Illon 4H-kerhon ohjaaja Mina Murtoo ja vuoden 2023 4H-yrittäjäksi valittu Melina Laaja, Metsänhoitoyhdistys Pirkanmaan tuplastipendin sai vuoden 2023 kerhoksi valittu Stormin 4H-kerho, Lions Club Sastamalan stipendit saivat ansioitunut 4H-yrittäjä Alli Järvinen ja Sammaljoen ja Seukun 4H-kerhojen ohjaaja Sami Ruohonen.

Hallitusten jäsenmääräksi kokous päätti yhdeksän varsinaista jäsentä ja kaksi varajäsentä.
Erovuorossa olevat Rasmus Korpela, Oona Saarela ja Marjaana Laaja valittiin uudelleen. Varajäseniksi valittiin Sanna Railo ja Minna Saarinen. Hallituksen muut jäsenet ovat Heli Haapaniemi, Tuula Viljanmaa, Katriina Isolauri, Emma Saarela, Tanja Aarnikuru ja Ilkka Ekojärvi.

Yhdistys auttaa nuoria työllistymään

Nuorten työllistämisellä on iso painopiste yhdistyksen toiminnassa. Vuonna 2023 kerhonohjauksesta, kesäkahvilasta, saunanhoidosta ja muista työpalvelutöistä nuoret tienasivat 14 491 euroa ja samalla saivat arvokasta kokemusta tulevaa opiskelu- ja työelämää varten.

4H-yrittäjiä oli 28 ja heidän liikevaihtonsa oli 46 416 euroa. 4H-harrastuksen kautta 29 nuorta sai tuloja. Suurin osa heistä sai tuloja useammasta eri lähteestä.

Kouluyhteistyössä päästiin ennätysvuosien tasoon. Yhdeksänä eri päivänä järjestettiin koululaisille metsään ja eläimiin liittyviä päiviä. Kouluyhteistyön kautta tietoa ja virkistystä sai 700 oppilasta.

4H-yrityskurssille osallistui huhtikuussa 15 nuorta, ja uusia yrityksiä onkin jo perustettu kurssin jälkeen. 4H-yrittäjiä voi tilata puutarhatöihin, pienkonekorjaukseen ja hitsaushommiin, juhlien tarjoiluavuksi, lasten- ja eläintenhoitoon, metsänviljely ja taimikonhoitotöihin, maalaus- ja nikkarointihommiin. 4H-yhdistykseltä (sastamala.4h.fi) voi kysyä 4H-yrittäjien yhteystietoja.

Kesäkahvila Herra Hakkaraisen Talon yhteydessä palvelee jälleen 7.6.–4.8. välisenä aikana. Tarjolla on nuorten leipomia korvapuusteja ja muita herkkuja.

Lannoitesäkkikeräys alkaa toukokuussa

Lannoitesäkkikeräys käynnistyy 13.5 ja päättyy heinäkuun lopussa.

Sastamalassa keräyspaikat ovat: Äetsässä Pirjasojantien haarasta n. 300 metriä Kiikan suuntaan tien vasemmalla puolella, Illossa Suuniityntien varrella, Stormissa Männistön hallille menevän Pakarimäen tien varrella, Liuhalassa Putajantie 52 harmaan konehallin vieressä, Mouhijärvellä Pynnärin alueella ja Kiikoisissa Lasistudion takapihalla Kiikostentie 8 .

On tärkeää, että keräyspaikoille ei tuoda mitään ylimääräistä muovijätettä ei keräysaikana eikä sen päättymisen jälkeen.

Keräykseen kelpaavat vain muoviset:

  • Yaran lannoitteiden suursäkit (600 kg, 700 kg) ja piensäkit (25 kg, 40 kg), lannoitelavojen suojahuput
  • Lantmännen Agron siemensuursäkit, luomulannoitesäkit, rehusuursäkit ja rehupiensäkit (muovi)
  • Hankkijan siemensuursäkit, rehusuursäkit, rehupiensäkit (muovi)
  • Tilasiemenen siemensuursäkit
  • Peltosiemenen siemensuursäkit
  • A-Rehun lannoitesäkit, rehusuursäkit ja rehupiensäkit (muovi)
  • Keräykseen eivät kelpaa: muiden valmistajien säkit, säilörehujen kiriste- ja aumakalvot tai kanisterit, paperisäkit.

Teksti ja kuva: Outi Jokela

  • Tuntematon

    Tässähän sitä on kivaa ohjelmaa ja toimintaa nuorille. Oppii yrittämään ja toimimaan muiden kanssa yhdessä.
    Sen sijaan keskustanuorten hoiminta saa yhä hämmästyttävämpiä piirteitä. Nyt puheenjohtaja tapio esittää että seksityö on maaseudun pelastus. Ei voi kuin hämmästellä.
    Onko tämä aitoa keskustalaisuutta vai onko tämä vihervasemmiston soluttamisoperaatio keskustanuoriin ? Juuri näinhän putinin organisaatioidenkin soluttautuminen euroopan vanhoihin organisaatioihin tapahtuu. Tavoite on sisältäpäin mädättäminen.
    Santeri Alkio tarvitsee haudassaan turvavyöt kun pyörii niin kovaa että meinaa lentää maan pinnalle.

    • Mullikuhnuri

      Eikö tämä nyt olekaan sitä ihailemaasi urosten lajityypiilistä toimintaa? Jos alennat ihmislajin pelkiksi uroksiksi ja naaraiksi, hyväksyt myös lisääntymisvietin ilmentymät ilman moraalia, etiikkaa, sovinnaisia tapoja ja muita ihmiskunnan kulttuurin luomuksia. Sinulle ihminen on eläin, älä siis valita urostesi ja naaraittesi lajityypillisistä toiminnoista.

      • Jerry

        Eiköhän ihmislaji ole nimenomaan uroksia ja naaraita. Joidenkin mukaan on sitten vielä kolmaskin sukupuoli.
        Nykyään yritetään kylläkin tasapäistää sukupuolien ero. Nykyään miehet näyttävät naisilta ja naiset miehiltä. Ei hyvä.

      • sepekantonen

        ”Joidenkin mukaan on sitten vielä kolmaskin sukupuoli.”

        Esimerkiksi biologien, mutta mitä ne mistään tietävät.

      • Mullikuhnuri

        Ihminen ei ole vain eläin, vaan paljon enemmän, mikä tuntuu monelta somessa unohtuvan. Ihmisyys on eläimistä poiketen humaanisuutta, sivistystä ja kulttuuria. Ihminen esiintyy inhimillisenä eli hänellä on kykyä ja halua välittää ja huolehtia muista ihmisistä, mutta hän on myös erehtyvä ja epätäydellinen, raadollinen. Tuo viimeinen ominaisuus on saavuttanut täydellisyytensä nettikirjoittelijoissa ja todellakin saa heidät unohtamaan ihmisyyden ja inhimillisyyden ja taantumaan eläimen tasolle.
        Y-kromosomien määrä perimässä sen paremmin kuin seksuaalinen suuntautuminen ei määritä ihmisyyttä.

      • Jerry

        Onneksi he, joilla on vähintään viisi korkeakoulututkintoa, ovat tässäkin asiassa roskaväen yläpuolella.

      • trulli

        Mikäs eläin se mulli onkaan? Tämä kommenttipalstan Mulli on niin paljon elämässään suoriutunut, että ei uskoisi yhden ihmisen ehtivän.

Jätä kommentti