Sylvään kirsikkapuut ihastuttavat nyt Kirjakorttelin ”salaisessa puutarhassa” – kaupunginpuutarhuri kertoo jatkosuunnitelmista

Tyhjälle tontille ehostuu vähitellen viihtyisä pieni puisto.

Moni Marttilankatua pitkin huristellut on saattanut Pukstaavin kulmilla hieraista silmiään – varsinkin, jos on sattunut katsomaan tien toiselle puolella olevalle tyhjälle tontille. Aikaa sitten katukuvasta hävitetyn Uiton talon sijoille on nimittäin alkuviikosta ilmestynyt täydessä kukassa olevia kirsikkapuita.

Sastamalan kaupunginpuutarhuri Suvi Isosävin mukaan ihan taikasauvan heilautuksella neljä vaaleanpunaisena kukkivaa rusokirsikkapuuta eivät paikalle tupsahtaneet, vaan ne kaivettiin ylös Sylvään koulun kupeesta ja siirrettiin Kirjakorttelia ilostuttamaan.

”Kaikkiin puihin saatiin hyvät isot juuripaakut mukaan, joten olen toiveikas sen suhteen, että juurtuvat ja jatkavat eloaan uudessa paikassa”, Isosävi tuumaa.

Sylväältä puut saivat väistyä Taitotalon rakennustyömaan tieltä.

Isosävin mukaan kirsikkapuut tarvitsevat nyt paljon kosteutta. Viimeistään ensi keväänä nähdään, onnistuiko siirto toivotulla tavalla.

”Jos puut kuolevat, istutamme tilalle uusia. Kirsikkapuut sopivat niin hyvin Kirjakorttelin salaiseen puutarhaan”, hän lupaa.

”Salainen puutarha” – tällä Frances Hodgson Burnettin klassikkoromaanista lainatulla työnimellä kaupunginpuutarhuri on Uiton tontille ehostettavaa puistoa kutsunut.

”Nimi on jo niin vahvasti käytössä, että mitä sitä muuttamaan”, hän naurahtaa.

Isosäville on tärkeää pitää paikka jatkossakin osin luonnontilaisena ja vähän salaperäisenä, ei liian rakennetun oloisena.

”En halua sinne kivettyjä polkuja, vaan nurmikkoa, puita, pensaita ja perennoja. Pienelle kumpareelle istutetaan syksyllä kukkasipuleita, joten kukkaloistoakin on luvassa”, hän kertoo.

Tontilla on tehty raivaus- ja maanmuokkaustöitä. On poistettu kantoja ja kuolleita pensaita. Aroniaa, koivuangervoa, pihlaja ja vaahtera saivat jäädä. Ja rusokirsikkapuut saavat kaverikseen valkoisena kukkivan pilvikirsikkapuun.

”Marttilankadun puoleen tulee erilaisia perennoja. Olen miettinyt monella tavalla aistittavia kasveja, eli muutakin kuin silmänruokaa. Voisi olla tuoksuvia kukkia ja miksei jotakin hyvin kostetusta kestävää myös.”

Kirsikkapuiden kavereina on entuudestaan muun muassa pihlaja ja vaahtera. Tältä tontilla näytti keskiviikkoaamuna.

Kuntalaisilta tullut paljon ideoita

Tärkeänä kaupunginpuutarhuri pitää myös kuntalaisilta tulleita ideoita. Yhteistyötä on tehty myös Kirjakorttelin toimijoiden kanssa.

Esteettömyys huomioidaan. Hopeasalavan torsoon on mietitty neulegraffiteja. On mainittu puutarhaan johtava metallinen kaariportti, pop up -tapahtumat ja suoraan jalkakäytävältä katutasoa ylempänä olevaan vehreään keitaaseen johdattava puuporras.

”Varmuudella puutarhaan tulee yhdessä museon kanssa toteutettava opastaulu, joka kertoo tontin historiasta ja Uiton talosta”, Isosävi kertoo.

Lisäksi puutarhan keskellä olevan pyöreän sora-alueen päälle sijoitetaan aikanaan pöytä ja penkit.

”Ajatus on, että silmitellään ja tuunataan aluetta pikkuhiljaa.  Tavoitteena on luoda kaikille yhteinen, pysähtymään houkuttava tila. Ideoita otetaan jatkossakin vastaan.”

Kaupunginpuutarhuri kehottaa ripeyteen, jos mielii kirsikankukkia ihailla. Ne kun todennäköisesti varisevat maahan jo lähipäivinä.
Tavoitteena on luoda viihtyisä ja pysähtymään houkutteleva ”Salainen puutarha”.

Jätä kommentti