Sastamalan Kirjakortteli osoitti voimansa uudessa tapahtumassa – ”Positiivista ja innostunutta palautetta”

Kirjailija Anni Kytömäkeä haastatteli eläkeläinen ja toimittaja Matti Kuusela. Kytömäeltä ilmestyy lähiaikoina uusi Mirabilis-niminen romaani, joka on Kuuselan mukaan kirjailijan tähänastisen uran paras. Kytömäki tipautti tilaisuudessa myös uutisen: hänen luotsaamansa Luonnonperintösäätiö on ostanut Sastamalan Pirunvuorelta 32 hehtaarin verran metsää luonnonsuojelualueeksi. (Kuva on otettu ennen tilaisuuden alkua.)

Sastamalassa perjantaina järjestetty Kirjakorttelin Yö keräsi väkeä Marttilankadun molemmin puolin kirjojen, keskustelujen, kohtaamisten ja monipuolisen kulttuuritarjonnan äärelle.

Funkkistalon yläkerran sali sekä Pukstaavin tapahtumasali täyttyivät useamman kerran illan aikana, kun ohjelmassa oli kirjailijahaastatteluja, historiankirjoituksen saloja ja filosofisia pohdintoja.

Tyrvään kirjakaupassa kävi yrittäjä Sirkka-Liisa Leinon mukaan mukavasti asiakkaita ja tyytyväinen illan hulinaan oli Antikvariaatti Tyrwään Jokke Mäkinenkin.

Herra Hakkaraisen talo kutsui tapahtuma-aikaan erityisesti varttuneempia leikkijöitä. Ajoittain Hurjan hauskan autopihan polkuautoihin jopa jonotettiin. Talosta vastaavan Taito Satakunta ry:n toiminnanjohtaja Hanna-Leena Rossin mukaan Mauri Kunnaksen tuotanto kiinnostaa myös aikuisia, ja opastetuille kierroksille osallistui ulkopaikkakuntalaisiakin, jotka olivat ensimmäistä kertaa tutustumassa taloon.

Museoiden väelle ilta oli ihana ja tunnelmallinen, Pukstaavin Facebook-julkaisu kertoo.
”Suuret kiitokset Kirjakorttelin Yö -yhdistykselle, jonka palava into ja tahto kirjallisuutta kohtaan loi hienon ja ainutlaatuisen tapahtuman Kirjakorttelin ympäristöön. Jäämme odottamaan ensi vuotta!” julkaisussa myös todetaan.

Turkulainen runoilija-kustantaja Tommi Parkko ja sastamalalainen runoilija Marita Tuomilaakso keskustelivat Antikvariaatti Tyrwäässä. Kirjakorttelin Yö piti sisällään paljon kirjallisia kohtaamisia. Parkko kehui tapahtuman välitöntä tunnelmaa. Tuomilaakson mielestä Kirjakorttelin Yö on samalla Sastamalan taiteiden yö. Molemmat toivoivat tapahtumalle jatkoa.

Positiivista ja innostunutta palautetta

Yhdistyksen puheenjohtaja Marko Vesterbackalla on tapahtumaan tykästyneille ja siitä kiinnostuneille ilouutinen. Ensimmäinen Kirjakorttelin Yö sai niin lämpimän vastaanoton, että se järjestetään jälleen 8. – 9. elokuuta 2025.

”Kirjakortteli osoitti voimansa: se todella on samaan aikaan riittävän tiivis mutta riittävän monipuolinen miljöö, niin että se on mielenkiintoinen ajanviettoympäristö koko pitkäksi illaksi.”

Vesterbackan mukaan paikalla oli ilahduttavan paljon kauempaakin tullutta väkeä. Järjestäjien saama saama välitön palaute oli positiivista ja innostunuttakin.

”Ohjelman monipuolisuudesta ja korkealaatuisuudesta monet kävijät tulivat varta vasten kiittämään.”

Kaikki tapahtumaa järjestäneet yhteistyökumppanit pitivät ensimmäistä kertaa onnistuneena. Pelkän tuntuman lisäksi tapahtuma oli tavanomaisilla mittareilla, kuten kävijämäärillä ja ravintola-ja kirjakauppamyynnillä, hyvä.

”Myös paikalle kutsutut ammattikirjailijat kehuivat vuolaasti tapahtumaa ja sen uniikkiutta ja sanoivat tulevansa mieluusti uudestaan.”

Puistokonsertti, jossa musisoivat PAHAUNi ja Iisakki Toimela, loi äänimaisemaa myös puistoalueen ulkopuolelle.
”Musiikilla oli tapahtuman tunnelman luomisessa tärkeämpi rooli kuin ehkä esiintyjät itse tajusivatkaan”, Vesterbacka tuumaa.

Tampereella opiskelevat Veera Vähä-Heikkilä ja Roi Vormisto kuuntelivat livemusiikkia Pukstaavin Puistossa. Veera kertoi ostaneensa ison kasan vanhoja koulukirjoja Kirjakellarista. ”Pidän siitä, että tämä ei ole mikään massatapahtuma. Tunnelma on viihtyisä”, Roi totesi. Kaverukset kertoivat suuntaavansa seuraavaksi Herra Hakkaraisen taloon ja sen jälkeen antikvariaattiin.

Suurempaa katunäkyvyyttä 

Kehitettävääkin toki löytyy. Vesterbackan mukaan järjestävän yhdistyksen ensimmäisessä purkupalaverissa tapahtuman jälkeen todettiin, että itse katua ja Kirsikkapuistoa voisi hyödyntää jatkossa enemmän, niin että tapahtuma näkyisi enemmän myös rakennusten ulkopuolella.

Ohjelmasta tehdään varmasti ensi vuonna myös käteensopiva painettu esite.

”Tapahtuman ohjelma saisi useiden toiveiden mukaan jatkua Marttilankadulla runsaana pitempään. Monet kävijät majoittuivat keskusta-alueen majoitusliikkeissä, ja ensi vuodelle ollaan ideoimassa lisää houkuttimia jäädä paikkakunnalle yöksi.”

Herra Hakkaraisen talon Hanna-Leena Rossi houkutteli Marttilankadun kulkijoita polkuautoilemaan. Tiettävästi kaksi oikealla kävelevää herrasmiestä innostui asiasta.
Vauhdikasta menoa. Salla ja Markku Yli-Erkkilä polkuautoilivat Herran Hakkaraisen talon Hurjan hauskalla autopihalla.
”Kerran elämässä tämmöstäkin”, totesivat Maria Nurminen ja Kalevi Alkio kokeiltuaan polkuautolla ajelua. ”Hauskaa oli.”
Herra Hakkaraisen talon Mauri Kunnaksen tuotantoon pohjautuva toiminnallinen näyttely kiinnostaa myös aikuisia.
Nykyisin Parkanossa asuva Riikka Koivisto poikkesi entiseen kotikuntaansa ja Kirjakorttelin Yöhön ostamaan luettavaa. ”Lukiolaisena kävin täällä Kirjakellarissa usein penkomassa. Käyn vielä kirpparilla ja Jokken antikvariaatissa ja sitten lähden mökille lueskelemaan”, hän kertoi suunnitelmistaan.
”Hyvällä fiiliksellä. Töistä saunaan ja sitten tänne”, kertoi Riitta Paimensalo kuulumisensa. Asta Sillanpää kehui Kirjakorttelin Yötä lämminhenkiseksi tapahtumaksi. ”Olen jo ehtinyt kuulla lemmenloitsuja Tyrvään kirjakaupassa ja Tommi Parkon lukemana runoja Jokken antikvariaatissa. Seuraavaksi menemme Funkkistalon terassille ja sitten kuulemaan filosofien keskustelua”, Asta jutteli.
Paikallisten nuorten PAHAUNi-bändin lisäksi tapahtumassa musisoi Iisakki Toimela.
”Mahtava kulttuuripläjäys! Tällaista tapahtumaa olen toivonut ja odottanut. Kirjakortteli on paratiisi. Marttilankadun voisi muuttaa Kirjakaduksi”, tuumaili Niilo Jääskö. Kehuja sai myös hänen takanaan näkyvä Kirsikkapuisto, joka on hiljattain komistunut keinulla.
Kirjailijahaastattelut kiinnostivat yleisöä. Kirjallista ohjelmaa oli Pukstaavin lisäksi Funkkistalossa, Tyrvään kirjakaupassa, Antikvariaatti Tyrwäässä ja Kustannusliike Warelian kesäpuoti Tyrvään prykissä.
Ekaluokan vastikään aloittanut Lilja Kallio etsi Pukstaavin puistosta eläimiä. Ensimmäiseksi löytyi mursu.

Jätä kommentti