Arktinen kahlaaja näyttäytyi onnekkaille Kiikoisissa – Harvinainen isovesipääsky houkutteli bongarit Kuorsumaanjärvelle

Kuorsumaanjärvellä nähty isovesipääsky. Kuva: Esko Antila.

Tiistai 10. marraskuuta osoittautui useiden lintuharrastajien onnenpäiväksi. Kiikoisissa tehty havainto isovesipääskystä toi Kuorsumaanjärven rannoille kymmeniä bongareita Sastamalasta, Huittisista, Tampereen seudulta – jopa Helsingistä asti.

Isovesipääskyn havaitsivat ensimmäisinä kiikoislaiset Mari ja Esko Antila, jotka olivat tiistaina aamupäivällä järven pohjoispuolella sijaitsevalla lintutornilla kiikaroimassa.

Esko nappasi talvipuvussa uiskennelleesta linnusta kuvan ja lähetti sen lähiseudun harrastajien WhatsApp-ryhmään. Sitten alkoi kuhina.

Viimeisin havainto kesältä 2004

Isovesipääskyä kuvaillaan arktiseksi kahlaajaksi. Se pesii Euroopassa Islannissa ja Huippuvuorilla. Suomessa isovesipääskyä havaitaan melko säännöllisesti, mutta Pirkanmaalla sitä voi kutsua todelliseksi harvinaisuudeksi.

”Edellinen havainto linnusta Pirkanmaan alueella on tehty Lempäälän Ahtialanjärvellä 10. kesäkuuta vuonna 2004. Silloin havainto tehtiin juhlapukuisesta isovesipääskystä. Sen sijaan meren rannoilla lajista tehdään havaintoja vuosittain, ja esimerkiksi Porin lintutieteellisen yhdistyksen alueella se on tavattu noin 10 kertaa”, kertoo bongauksesta Alueviestille vinkannut sastamalalainen lintuharrastaja Kalevi Yli-Erkkilä.

Talvipuvussaan vaalean isovesipääskyn voi Yli-Erkkilän mukaan kaukaa katsottuna sekoittaa vesipääskyyn, mutta ehkä myös uivelokoiraaseen. Uivelo kuitenkin sukeltelee, isovesipääsky pyörii pinnalla etsien ruokaa sukeltamatta.

”Isovesipääskyn nokka taas on selvästi paksumpi ja talvipuku yhtenäisemmän harmaa kuin vesipääskyllä.”

Runsas parikymmentä näki

Kuorsumaanjärvellä uiskennellut yksilö ei päästänyt innokkaita harrastajia helpolla. Antiloiden tekemän havainnon jälkeen se nousi siivilleen ja lennähti piiloon. Paikalle saapuneet bongarit levittäytyivät järven rannoille, osa eteläpäässä sijaitsevalle laavulle ja osa itäpuolen uimarannalle.

”Odotus palkittiin ja lopulta linnun ehti nähdä runsas parikymmentä harrastajaa. Viimeiset havainnot tehtiin noin puoli viiden aikaan iltapäivällä, kun alkoi jo hämärtyä ja usva nousi sakeaksi järven ylle”, Yli-Erkkilä sanoo.

Suurin osa bongareista oli lopulta ulkopaikkakuntalaisia.

”Pari nuorta sastamalalaista harrastajaa tuli paikalle vain pari minuuttia viimeisen havainnon jälkeen. Olisi ollut hienoa, että hekin olisivat päässeet nauttimaan linnusta.”

Yli-Erkkilälle nyt nähty isovesipääsky oli Suomessa havaittuna jo kuudes. Havainnot on tehty kaikki eri kuukausina kesän ja syksyn aikana.

Kuorsumaanjärvi on kärkikastia

Kiikoisten Kuorsumaanjärvi on tärkeä pesimäalue sekä lintujen muutonaikainen levähdyspaikka.

Pirkanmaalaiset huippubongarit Rainer Mäkelä ja Niklas Paulaniemi laskivat tiistaina isovesipääskyn lisäksi havaitsemansa lajit ja niiden määrät, ja lista on kunnioitettava: 739 laulujoutsenta, 84 kanadanhanhea, 65 haapanaa, 11 tavia, 455 sinisorsaa, 27 tukkasotkaa, 6 lapasotkaa, 14 allia, 2 mustalintua, 6 pilkkasiipeä, 91 telkkää, 22 uiveloa, 9 nokikanaa sekä yksi merikotka, maakotka ja valkoselkätikka.

”Jotkut havainnoivat myös harmaahaikaran ja varpuspöllön.”

Kalevi Yli-Erkkilän mukaan Kuorsumaanjärvi on ehdotonta kärkikastia Pirkanmaan muutonaikaisia lintujärvikohteita listattaessa – ehkä jopa paras.

”Järvi on sopivan kokoinen; ei liian iso, mutta kuitenkin riittävän suuri. Matalahko ruo’ikkoinen ranta houkuttelee puolisukeltajia, jotka ylettyvät hyvin ottamaan pohjasta ruokaa. Toisaalta syvyys on sopiva myös keskellä järveä viihtyville kokosukeltajasorsille”, mies listaa suosion syitä.

Bongasitko sinä isovesipääskyn tiistaina Kiikoisissa? Julkaisemme kuvia mielellämme! Lähetä omasi toimitus@alueviesti.fi

Tämä isovesipääsky on kuvattu Lempäälän Ahtialanjärvellä kesäkuussa 2004. Kuvassa se on ainakin miltei juhlapuvussaan. Kuva: Olavi Kalkko.