Leipuri Sanna Myllynen paljastaa: “Moni asiakas on ihmetellyt miten jaksan, ja salaisuuteni on sauna”

Sanna Myllynen perusti kotileipomonsa keväällä. Koronavirus ei ole liiketoimintaa haitannut. “Ihmisiä on tullut siitä asti ostoksille vallitsevasta tilanteesta huolimatta”, hän iloitsee. Kuva: Minna Isotalo.

1. Kuka olet?

“Olen Sanna Myllynen, 36-vuotias leipuri ja kondiittori, ja asun avopuolisoni ja hänen lastensa kanssa Sastamalassa Varilassa.”

2. Olet koulutukseltasi leipuri-kondiittori ja sinulla on oma yritys, Sannan leipomukset. Perustit sen tänä keväänä. Missä työskentelit aiemmin ja mistä sait kimmokkeen kotileipomon avaamiseen?

“Pidin huolta kodista ja tein kakkuja tutuille ja tuntemattomille harrastemielessä. Hyvä ystäväni oli jo toista vuotta puhunut, että tekisin siitä itselleni ihan ammatin. Keväällä 2020 leivoin hyväntekeväisyyteen pullaa ja ajattelin, että kokeillaan nyt sitten jos näitä myös ostettaisiin.

Puolen vuoden aikana taito on vaan hioutunut päivä päivältä paremmaksi ja syksyllä valikoimiin tuli paljon uutta, kuten leipää eli kakkoa.”

3. Tätä vuotta on värittänyt vahvasti koronapandemia, ja monilla yrityksillä on ollut vaikeaa. Eikö yrittäjäksi ryhtyminen tällaisena aikana pelottanut? Miten sinut on otettu vastaan?

“Ei ole pelottanut. Perustin yrityksen keväällä toukokuussa, ja ihmisiä on tullut siitä asti ostoksille tästä tilanteesta huolimatta. Leivonnaiset, leivät ja erityisesti joka perjantaiset pikkupitsat maistuvat kaikille. Jotkut varaavat tuotteita jo viikkoa ennen.”

4. Onko sinulla jokin suosikkileivonnainen, jota mieluiten leivot? Entä onko jokin tuotteista kohonnut asiakkaiden keskuudessa erityisen suosituksi?

“Perjantaiset pikkupitsat ovat muodostuneet meidän hitiksi. Olen kuullut että niitä viedään jopa Sastamalan ulkopuolelle tuliaisina ja on pyydetty toistekin. Myös korvapuusteja haetaan varta vasten pullapäivinä. Kaikkia tuotteita on mukava leipoa.”

5. Päiväsi täyttyvät leipomisesta. Jaksatko vaivata taikinaa vielä vapaa-ajalla vai jätätkö keittiössä hääräämisen silloin muille? Entä onko ruoanlaitto sinulle yhtä mieluista kuin leipominen?

“Vapaa-aikaa on ollut sen verran vähän, että melkein kaikki päivät menee keittiössä. Arkisin leivon aamulla ja illalla kotileipomooni ja viikonloppuisin teen kakkutilauksia. Moni asiakas on ihmetellyt miten jaksan, mutta salaisuuteni on se, että menen joka ilta saunaan niin jaksan taas.

Tykkään myös ruoanlaitosta ja sitä teen myös arkisin. Viikonloppuisin saa isäntä halutessaan hoitaa ruokapuolen.”

6. Joulu on ihan nurkan takana. Miten teidän perheessänne vietetään joulua? Vaikuttaako vallitseva koronatilanne ja sen asettamat rajoitukset juhlintaan jollain tavalla?

“Ei oikeastaan vaikuta. Tänä jouluna vietämme joulun kahdestaan rentoutuen. On erittäin outoa, että minulla on putkeen viisi vapaapäivää, heh!”

7. Jouluun kuuluu olennaisena osana ruoka. Mikä on mieluisin jouluruoka itsellesi? Entä onko jotain inhokkia?

“Ehdottomia suosikkeja ovat graavilohi ja perunalaatikko. Lipeäkala saa jäädä kaupan hyllylle.”

8. Mikä on rakkain lapsuusmuistosi?

“Kesälomat pienenä vanhempien, isovanhempien ja pikkuveljen kanssa mökillä.”

9. Mikä on parasta elämässä juuri nyt?

“Se, että saan tehdä mitä haluan ja rakastan.”

10. Entä mikä on parasta Sastamalassa?

“Luonto ja asiakkaani.”