“Virheelliset puheet satuttavat” – Tieto koronapositiivisen henkilön asioinnista hiljensi huittislaisen Brewer’s Pubin

Huittislaisen Brewer´s Pubin yrittäjät Susanna Lehtinen ja Marianne Heino joutuivat koronapositiivisen asiakkaan ravintolakäynnin vuoksi sellaisen huhumyllyn keskelle, mitä kaksikko ei toivo kenenkään muun yrittäjän joutuvan kokemaan.

Eivät osanneet huittislaisen Brewer’s Pubin yrittäjät Marianne Heino ja Susanna Lehtinen aavistaa, mitä on tulossa, kun he pari viikkoa sitten huomasivat ilokseen ravintolan lounaalla olleen kaikkien aikojen huippuviikko. Aamupäivällä katossa ollut tunnelma laski iltapäivään mennessä pohjalukemiin.

“Yllättäen saimme terveyskeskuksesta puhelun, jossa kerrottiin, että meillä on asioinut muutama päivä sitten henkilö, jolta on nyt saatu positiivinen koronatulos”, Lehtinen kertoo.

Ravintolassa yhtä aikaa ollutta henkilökuntaa tai asiakkaita ei laskettu altistuneiksi, mutta aiheesta julkaistussa tiedotteessa pyydettiin, että paikalla olleet henkilöt tarkkailisivat mahdollisia oireita ja hakeutuisivat herkästi testiin.

“Ainoat paikat, missä kyseisen henkilön kerrottiin liikkuneen, olivat Brewe ja liikuntakeskus Spiraali. Tästä syystä tiedote käänsi kaikkien katseet meidän suuntaamme. Tuntui, että ihmiset alkoivat ajatella, että nyt taudin voisi saada täältä, vaikka kyse oli pelkästään siitä, että meillä oli yhtenä iltana asioinut yksi henkilö, jolta oli saatu positiivinen koronanäyte”, Lehtinen sanoo.

Syyttävä sormi kääntyi Brewen suuntaan

Neljän päivän kuluttua Brewen puhelin soi uudestaan. Huittisista oli löytynyt toinen koronapositiivinen henkilö ja myös hän oli asioinut Brewessä.

Jälleen julkaistiin tiedote, jossa ravintolassa yhtä aikaa asioineita pyydettiin tarkkailemaan oireitaan.

Lisäksi tiedotteessa todettiin, että todetut tartunnat liittyvät toisiinsa. Tämä sai aikaan väärinkäsitysten ryppään, jonka seurauksena Brewer´s Pub on hiljentynyt täysin.

“Yhtäkkiä syyttävä sormi kääntyi meidän suuntaamme ja ihmiset alkoivat vältellä paikkaa aivan kuin tartunta olisi peräisin meiltä. Pahimmillaan kuului jopa puheita, että Brewe on Huittisten koronalinko”, Heino huokaa.

Vaikka koronatapaukset liittyvät toisiinsa ja molemmat henkilöt sattuivat asioimaan Brewer´s Pubissa, ei tartunta ollut peräisin ravintolasta.

“Ei ole varmaa tietoa edes siitä, ovatko nämä henkilöt kantaneet virusta jo meillä asioidessaan vai sairastuneet vasta sen jälkeen”, Lehtinen huomauttaa.

Tapauksella on ollut Brewelle kuitenkin raskaat seuraukset, koronaleima tuntuu uponneen syvälle.

“Omasta mielestämme teimme kaiken mahdollisen, mitä tässä tilanteessa voi tehdä. Vaikka ei olisi edes tarvinnut, henkilökunta, joka työskenteli koronapositiivisen tuloksen saaneen henkilön käynnin aikana, oli karanteenissa ja kävi testattavana. Myös itse istuin kotona karanteenissa, eikä se todellakaan ollut helppoa aikaa minulle siellä tai Susannalle yksin täällä”, Heino toteaa.

“Juuri sen takia virheelliset puheet satuttavat ja tuntuvat pahalta. Vastuullisesti toiminut ja hienosti tsempannut henkilökuntammekin on joutunut vastailemaan syyttävään sävyyn esitettyihin kysymyksiin ja itse olen kokenut välillä kuin kantaisin jotain ruttoa”, Lehtinen harmittelee.

Koko yrityksen tähänastinen taival pelkkää poikkeusaikaa

Heino ja Lehtinen aloittivat Brewer´s Pubin yrittäjinä suunnilleen vuosi sitten. Korona on jyllännyt lähes koko heidän yritystoimintansa ajan.

“Pari, kolme kuukautta ehdimme Breweä pyörittää ennen koronan alkua. Sellaista normaalia arkea emme ole vielä oikeastaan ehtineet edes kokea. Kesällä toiminta oli vähän lähempänä tavallista, mutta kyllä korona on ravintola-alaan vaikuttanut ihan koko viimeisen vuoden ajan”, he kertovat.

Tähän asti yrittäjät ovat kuitenkin pärjänneet joustamalla ja mukautumalla.

“Onnistunut kesä ja alkusyksy pelastivat paljon. Meille se, että alkoholin myyntiä sai jatkaa puoleenyöhön asti, oli oikeastaan aika ok. Toki kaksi parasta myyntituntia jäivät pois, mutta meille myyntiajan lyhentäminen ei ole yhtä kova kolaus kuin yökerhoille”, Heino sanoo.

Tällä hetkellä valomerkki tulee ravintoloissa kello 22.

Myyntiä on pyritty lisäämään panostamalla entistä voimakkaammin ruokaan.

“Mutta tosiasiahan se on, että juoma on se, mikä saa yrityksen tuottamaan”, Heino tietää.

Yrittäjäkaksikko onkin harmissaan siitä, millainen mörkö ravintoloista on koronan leviämisessä tehty.

“Onhan se tietenkin totta, että missä ihmisiä kokoontuu, siellä myös tapahtuu. Silti määrä, joka koronatartuntoja on tullut ravintoloista, on todella pieni”, Heino huomauttaa.

“Nyt ihmiset järjestävät kotikekkereitä ja suulibileitä, mistä tartuntojen on todettu lähtevän leviämään”, Lehtinen lisää.

Alle puolet asiakaspaikoista käytössä

Brewer’s Pubissa koronan leviämistä ehkäistään kaikin mahdollisin keinoin.

“Esimerkiksi paikkamäärä on meillä tällä hetkellä täysin alimitoitettu. Porukkaa saisi ohjeistuksen mukaan olla huomattavasti enemmän, mitä sitä tällä hetkellä otetaan sisälle”, Lehtinen kertoo.

“Meillä on käytössä iso alue, mikä mahdollistaa väen jakamisen kolmeen tai neljäänkin eri osastoon. Syömään pääsee varmasti riittävällä etäisyydellä muista. Asiakkaiden omalla vastuulla on, että tiskillä ei olla liian lähekkäin, mutta kyllä mekin sitten ystävällisesti huomauttelemme, jos mennään liian iholle”, Heino lisää.

Henkilökunta käyttää maskeja ja asiakkaille tarjotaan mahdollisuutta käsien pesuun saippualla.

“Pöytiä pyyhitään aina seuruiden välissä. Ravintolassa siisteydestä on aina pidettävä huolta, mutta kyllä siihen nyt panostaan ihan erityisellä tavalla”, Lehtinen sanoo

Yrittäjäkaksikko vakuuttaa, että heitä itseään ei ole vielä ikinä mietityttänyt se, uskaltaako töihin koronan vuoksi tulla.

“Jos tämä olisi joku hirveä koronalinko, niin kyllä meitä itseämmekin varmaan huolestuttaisi tänne tulla. Yhtään ainutta kertaa ei kuitenkaan ole tullut sellainen olo, ettei tänne haluaisi tulla.”

 

 

13.2.2021 klo 9.40 Juttuun lisätty tieto tämän hetken valomerkkiajasta.