“Toivomme, että kolmen viikon sulku riittää” – Epävarmuus värittää ravintoloiden elämää myös Sastamalassa ja Huittisissa

Ravintolaelämyksistä voi nyt ainoastaan haaveilla. Kuvituskuva: Pixabay.

Onko kolme viikkoa riittävä aika? Tämä kysymys on nyt ravintolayrittäjien huulilla myös Sastamalassa ja Huittisissa.

Hallituksen esitys ravintoloiden ja muiden ravitsemusalan yritysten väliaikaisesta sulkemisesta sai maanantaina sinetin eduskunnassa. Se tarkoittaa, että koronavirusepidemian leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla ei tulevien viikkojen aikana sallita kuin ruoan ulosmyynti.

Rajoitukset ovat tällä tietoa voimassa 28. maaliskuuta saakka.

“Iso kysymysmerkki on, millaisin rajoituksin saadaan avata ja koska. Olisi erittäin ystävällistä hallitukselta, jos informaatio tulisi jo aiemmin kuin viimeisellä sulkuviikolla”, toivoo Herkkujuustolan Jenni Dörig.

Hän muistuttaa, ettei ravintolan avaaminen ole ihan yksinkertainen juttu. Ennen kuin ovet avataan asiakkaille, vaaditaan monia valmisteluja työvuorolistoista tukkutilauksiin.

Samoilla linjoilla on Funkkistalon ja Tyrvään Pappilan markkinointikoordinaattori Helimaaria Utriainen.

“Ravintolatoiminnan kolmen viikon sulku on tiukentuneen koronatilanteen kannalta varmasti tärkeä. Tämä korostuu erityisesti suuremmilla paikkakunnilla. Toiminnan suunnittelua hankaloittaa kuitenkin erittäin epäselvä ja puutteellinen tiedottaminen viranomaisten taholta. Toivomme myös, että kolmen viikon sulku riittää.”

Rajoitukset tuntuvat kovilta

Loppuvuodesta Sastamalaan avautuneen B15tron yrittäjät Päivi Salovaara, Marja-Liisa Saarela ja Kristiina Knuutti myöntävät tilanteen olevan hankala.

“Olemme saaneet bistron toiminnan vasta alkuun. Olisimme mielellämme jatkaneet asiakkaiden palvelemista paikan päällä, mutta meillä jokaisella on vastuu siitä, että pääsemme nopeammin kohti normaalimpia aikoja.”

Yrittäjät pelkäävät kuitenkin, että kolmen viikon sulku on riittämätön.

“Ravintola- ja tapahtuma-alan ahdinkoa on jatkunut jo vuoden ajana, eikä koronaa ole saatu hallintaan. Toivomme tilanteen muuttuvan pian paremmaksi.”

Bistrossa ei ole uskallettu tehdä pitkäkestoisia päätöksiä aukioloaikojen suhteen. Kuluvalla viikolla testataan noutolounasta, ja iltaan saakka tarjolla on erilaisia noutoannoksia. Viikonlopun aukioloa ja jatkoa muutenkin pystytään miettimään vasta tämän viikon kokemuksen pohjalta.

“Haluamme uskoa erityisesti ravintola-alaan kohdistuvien koronarajoitusten tarpeellisuuteen, vaikka ne tuntuvatkin meitä yrittäjiä ja työntekijöitä kohtaan kovilta.”

“Nyt homma jo osataan”

Häijäässä Herkkujuustolan juustotupa on kiinni kokonaan. Juustomyymälä on auki lähinnä viikonloppuisin.

Funkkistalo on avoinna sunnuntaita lukuun ottamatta, ja tarjoaa ruokaisia take away -annoksia sekä makeita herkkuja mukaan otettavaksi.

“Katsomme tämän viikon miten tilanne kehittyy ja ovatko ihmiset kiinnostuneita noutoruoasta. Teemme jatkosuunnitelmia sen pohjalta”, Helimaaria Utriainen toteaa.

Kahvila KodinSydäntä K-citymarket Sastamalassa luotsaava Elina Honkamäki kertoo kahvilan siirtyneen maanantaina take away- ja kotiinkuljetuspalveluihin. Samalla tavoin toimittiin viime kevään ravintolasulun aikaan.

“Ovet ovat avoinna ja palvelemme iloisesti edelleen”, Honkamäki tsemppaa.

Myös huittislainen Wanha WPK on ottanut käyttöön viime kevään konstit. Arkisin myydään lounasta asiakkaiden mukaan annoksina, tilauksesta valmistuvat myös muut ruoat tai leivonnaiset.

“Ajatukset ovat ihan toiveikkaat, mikäli sulku tosiaan jää kolmeen viikkoon”, Anna Rajaniemi toteaa.

Hänen mukaansa vallitsevaan tilanteeseen on nyt helpompi sopeutua.

“Toimintamallit ovat jo tuttuja sekä meille että asiakkaille. Vuosi sitten tilanne oli täysin uusi ja ihmeellinen kaikille. Nyt homma jo osataan, kun koko viime kevät sitä harjoiteltiin.”