Kansanedustajat saivat kuulla, mistä on suomalaiset työpaikat tehty

Toimitusjohtaja Veijo Hukkanen (vasemmalla) esitteli kalanjalostusyrityksensä tuotantotiloja kansanedustajille. Kuvassa oikealla on valiokunnan puheenjohtaja Jari Leppä.

Pirkanmaata loppuviikolla kiertäneen eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan vierailukohteena Sastamalassa oli V. Hukkanen Oy, maankuulu kalanjalostusyritys. Kansanedustajat saivat nähdä ja kuulla, mistä on suomalaiset työpaikat tehty.
“Onhan tämä vähän erilaista kuultavaa kuin Salossa tällä hetkellä”, sanoi kansanedustaja Katja Taimela (sd), joka Salon kaupunginvaltuuston puheenjohtajana on mukana ratkomassa paikkakuntansa kipeitä asioita pörssiyhtiö Nokian lähdettyä paikkakunnalta.
Ottaessaan vieraat pihamaalla vastaan toimitusjohtaja Veijo Hukkanen pitikin voimakkaan puheenvuoron yrittäjien ja perheyritysten puolesta. Niihin syntyy työpaikkoja, jotka myös pysyvät Suomessa.
“Perheyrittäjää ei arvosteta, vaikka kaikki vastuu jää meille pienyrittäjille. Yrittäjien puolestapuhujat ovat vähissä.”
Hän esitti kansanedustajille toivomuksen, että yrittäjät otettaisiin paremmin huomioon. Erityisenä epäkohtana perheyrittäjien kannalta Hukkanen nosti esiin lahja- ja perintöverotuksen. Hän peräsi parannuksia myös yksinyrittäjien asemaan. Avaintekijänä on madaltaa kynnystä palkata ensimmäinen työntekijä.
Samassa hengessä äänessä oli myös perheyrityksen nuorempaa polvea edustava Toni Hukkanen, yrityksen liiketoimintajohtaja ja ostopäällikkö.
“Tärkeä perusajatus on, että olipa sitten kyseessä yhden, kahden tai 30 000 hengen yritys, ne sen rahan tuovat”, Toni Hukkanen korosti ja muistutti samalla vientikaupan merkityksestä.
Veijo Hukkanen muistutti myös siitä, että työntekijöiden ammattitaidon kehittyminen tapahtuu yrityksissä.
“Itse olin kisällinä appiukollani. Tiedän, ettei kisällille voi maksaa ammattilaisen palkkaa.”

Kotimaisuus kiinnosti kansanedustajia

Maa- ja metsätalousvaliokunta oli liikkeellä puheenjohtajansa Jari Lepän (kesk) johdolla. Valiokuntaan kuuluu myös sastamalalainen Arto Satonen (kok).
Kansanedustajat olivat kiinnostuneita muun muassa siitä, miten kotimaisen kalan asemaa voitaisiin parantaa.
“Kyllä ne ovat vain puheissa nuo kotimaisuusasiat”, Veijo Hukkanen palautti vieraansa maanpinnalle. Nuoria ei tahdo saada kalastajiksi ja kuluttajakin menee hinnan perässä.
Hukkanen jalostaa esimerkiksi kanadalaista järvisiikaa ja norjalaista lohta. Näistä jälkimmäisen matka Sastamalaan kestää alle vuorokauden, 22 tuntia, ja on sen jälkeen pian kuluttajien ruokapöydissä.
“Norjan lohi on meille lähikalaa. Se on hieno ja edullinen tuote, jota hernesoppa on hieman halvempaa”, Veijo Hukkanen luonnehti.
Tiedusteluihin kalan säilyvyydestä Hukkasella oli hyvää kerrottavaa siitäkin. Nykyään kalaa osataan käsitellä. Se verestetään, teurastetaan ja jäähdytetään, mikä vaikuttaa säilyvyyteen.
“Ennen vanhaan kalaa ei osattu käsitellä.”
Anne Kalmari (kesk) halusi myös tietää, miten yritys on pärjännyt hygieniasäädösten kanssa. Toni Hukkasen mukaan säädökset saisivat olla tiukempiakin, mutta maalaisjärjen pitää olla silti aina mukana.
“Yritys tarvitsee aina tarinan taakseen, ja teillä on hieno tarina”, sanoi valiokunnan puheenjohtaja Jari Leppä kiitellessään Ulpu ja Veijo Hukkasta sekä Toni Hukkasta lähtötunnelmissa.
“Kasvavia yrityksiä tarvitaan ja te olette rohkeita”, hän vielä lisäsi.
Leppää niin kuin muutakin valiokuntaa tuntui miellyttävän erityisesti Hukkasen ratkaisu ryhtyä käyttämään kotimaista haketta.

Toni Hukkanen ja Veijo Hukkanen (oikealla) ottivat perjantaina vastaan eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan.