Ruokapalveluiden hygieenisyys paranee, kun valmiiksi lämmitetyistä aterioista luovutaan. Tämän näkemyksen jakavat Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalveluiden kotihoitojohtaja Mari Ollinpoika ja Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Oy:n toimitusjohtaja Raine Nuolikoski. Sastamalassa ateriat toimitetaan asiakkaille jäähdytettyinä ensi vuodesta alkaen.
Kotihoidon palvelujen tarve ei olennaisesti lisäänny ruokapalvelu-uudistuksen myötä. Asiakkaat saavat jatkossa 3-4 päivän jäähdytetyt ateriat yhdellä kerralla, jolloin he voivat lämmittää ruoat heille parhaiten sopivana ajankohtana.
Se osa asiakkaista, joka kokee tarvitsevansa apua ruoan lämmittämisessä päivittäin, on pääosin päivittäisen kotihoidon tarpeessa jo nykyisin. Ruoan lämmittäminen voidaan yhdistää muutoinkin tehtävään päivittäiseen käyntiin.
Asiakkaiden avuntarve arvioidaan kuitenkin yksilöllisesti ennen uuteen toimintamalliin siirtymistä eikä ketään jätetä avun ulkopuolelle. Tapauskohtaisesti arvioidaan kotitaloudet, joista ei löydy mikroaaltouunia tai jääkaappitilat ovat riittämättömät.
Sastamalassa tehdyn kyselyn vastaustulokset tukevat ateriatoimitusten muuttamista jäähdytetyiksi. Vastaajista viidesosa sanoi ruoan olevan haaleaa tai kylmää sen saapuessa kotiovelle. Vain 13 prosenttia kertoi ruoan olevan kuumaa sen tullessa perille.
Valtaosa vastaajista, 70 prosenttia, kertoi ruoan olevan lämmintä. Kuitenkin yli viidennes asiakkaista nauttii lämpimänä saapuvan lounaan vasta myöhemmin ja kolmannes syö osan ateriasta jälkikäteen.
Maa- ja metsätalousministeriön laatima asetus tukee jäähdytettyjä ateriatoimituksia, sillä sen mukaan kuumana tarjoiltavan ruoan lämpötilan tulee olla vähintään 60 astetta. Mikäli tarjoiltavan elintarvikkeen lämpötila laskee alle 60 asteen, se on hävitettävä tarjolla pidon jälkeen.
Aterian kotiinsa saavista asiakkaista pääosa sanoo selviävänsä kylmän ruoan lämmittämisestä ja pakkausten avaamisesta itsenäisesti ilman ulkopuolista apua. Viidesosa kertoo kuitenkin tarvitsevansa apua pakkausten avaamisessa tai ruoan lämmittämisessä esimerkiksi siitä syystä etteivät he omista mikroaaltouunia.
Päivittäisen kotiin tuotavan aterian lisäksi valtaosa nauttii aamu- ja iltapalan sekä suuri osa toisen lämpimän aterian. Yli puolet asiakkaista haluaisi itse valita heille toimitettavat ruokalajit eri vaihtoehdoista, mikäli se olisi mahdollista. Nykyistä lounaan annoskokoa pidetään sopivana.
Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Oy:n sekä Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistyössä keväällä 2012 laadittu kysely kartoitti kotiateriapalveluiden nykytilaa ja haasteita. Kotiateriapalvelun piirissä on noin 350 Sastamalan kaupungin asukasta, joista 267 vastasi kyselyyn.
Teknokraatit asialla.
Pitäkää kotona valmistettu ruoka hävittää jokaisen aterian jälkeen?
Harmi heittää hyvää lihakeittoa laskiastiaan, jota voisi vaikkapa samana päivänä uudelleen lämmittämällä turvallisesti syödä. Enpä usko!
Suurkeittiön virheinvestointi ei näillä sepustuksilla parane.
olenkin ihmetellyt että millon näille hasardiruuille tulee loppu kuinkahan moni on sairastunut tai kuollut niihin?
Kyllä koko keskuskeittiö systeemi on syvältä! Työpaikat menetetään ja tilalle tulee p……
Säästöä ei ainakaan tule ja onko se hygieenistä kun joutuu syömään 4 päivää vanhaa ruokaa??? Nykyään asuu paljon huonokuntoisia vanhuksia asunnoissaan ja kaikilla ei ole kotiapua. Onhan se nyt paljonkin inhimillisempää että edes ruokakuski käy päivittäin edes viikolla tuomassa lämpimän ruoan kuin että tuodaan 3-4 päivän kerralla ja niitä säilytellään missä milloinkin. Ajatelkaapa vaikka tuoresalaattia jossa ei ole säilöntäaineita. ym.
Mutta onneksi niille itse maksaville vanhuksille jää oikeus tilata muualta ruokansa lämpiminä päivittäin jotka haluavat eikä tarvitse ostaa sitä kylminä keskuskeittiöltä.
Älkää ostako kaupasta mitää, mikä ei ole samana päivänä tehtyä!
Kaikki makkrat, maidot ja muut kotka eivät ole tehty samana päivänä joutaa kaatopaikalle.
Näinhän ja näillä perusteillahan uutta modernia, hygieenistä ja ajanmukaista keskuskeittiötä haukutaan.
Siis muistakaa tarkistaa päivämäärät kaupoissa. Jos niitä ei ole tehty vanhoissa kyläkeittiöissä niin alkää ostako!
Miten voi verrata teollista säilöntäaineilla tehtyä ruokaa terveellisempään kotiruokaan et tajua mitään….
Mistä itse tiedät keskuskeittiön hygieenisyyden ja miten voit arvostella että se olisi hygieenisempää ruokaa 4 päivän päästä kuin kyläkeittiöissä huolella päivittäin tehty?
Onneksi ihmisillä on oikeus ostaa mitä ostaa eikä kaikkien tarvitse tyytyä siihen mitä pakkolla tyrkytetään.
Kysyttiinkö koululaisilta tai heidän vanhemmiltaan mielipidettä, kun keskuskeittiö alkaa jakamaan 4-5 päivää VANHAA ruokaa kouluille jonkun HENKILÖN (ei keittäjän) lämmitettäväksi? Onkos nämä kokonaista “kaksi samanmielistä päättävää henkilöä” haistaneet tai maistaneet perunasäkkiä ym ponnekaasuruokia ennen valmistusta tai sen jälkeen?! Meidän koulun oppilaiden vannhemmat haluavat keittäjän pysyvän koulussa ja jatkavan entiseen malliin. Paljonko säästöä tulee, kun koululle palkataan uusi “henkilö” keittäjän tilalle lämmittämään ruokaa.. jne.? Miksi ei muuten Tampereella otettu käyttöön keskuskeittiötä, jos se on niin s..tanan hyvä? Ehkä kunnallisvaaleissa löytyy “henkilö” joka arvostaa hyvää tuoretta lähiruokaa ja KEITTÄJÄÄ joka sen lapsille valmistaa! Sastamalastakin varmaan löytyy lähiruokaa valmistavia yrityksiä, eli ottakaa nyt järki käteen, ennen kun päätätte mitä syötetään ja kenelle. P.S. Meidän mummukaan ei kylmälle ruualle lämmennyt!
Kyllä vanha kyläkeittiökin voi olla hygieeninen. Ei tarvita modernia tai ajanmukaista, niinkuin Kaustin kirjoittaa.. Eikä ole kysymys maidoista tai makkaroista, onhan niitä kautta aikain kouluissa syöty! Ja jos niin kovasti halutaan modernia (kun ennen kaikki oli Paskaa..ko?) niin voihan sen vanhan kyläkeittiönkin uudistaa, vai? Saahan ruoka olla silti entisenlaista. Maku ratkaisee, ei moderni ja ajanmukainen! Kumiperunat on moderneja!
Vai ei kotihoidon palveluiden tarve olennaisesti lisäänny……. ja yksilölliset tarpeet otetaan huomioon, just joo……
APUA!
juur ni,
eli menköön samalla mikroruuaalla viikko tolkulla tuo porukka kun näitä esittää
eikös pikaruokaketjuja aina kanssa mollata, mikähän tän uuden ketjun nimi on kun roudaa ruokaa vacuumissa haaleena tai jäähdytettynä. Eli tuolle ketjulle joku nimi niin voisi sitä sitten reilusti kehua tai arvostella. oisiko oikea nimi jotain “mitä teille saisi olla” vai olisiko parempi nimiehdotus vaikka tällainen “Kuinka Paljon Mahtuu Yhteen Hiaceen….Ruokalaatikoita”, ja kun keksityltä tuntuu koko keskuseinestuorekeittiö systeemi niin keksitään isoista kirjaimista firmalle lyhenne KPMYHR
Satonen salli ja Andersson, syökööt komponenteista kasattua einesmössöä neljän päivän kaasussa lillumisen jälkeen! Minkä tähden einestehtaan antimet eivät kelpaa läheiselle Sylvään koululle, kysyn vaan -vastaako Andersson?
Joo päättäjille ponneperunoita! Ja tonne Häijääseenkin vois jättää nykyisen keittäjän ja nykyiset sapuskat, NIIN PALJON ON KEHUTTU! Teettekö uuden kyselyn kouluruuasta keväällä? Epäilen…
Kiikoisten Keskustavaltuutetut puhuvat tätä rehutehtaaksi.
Miksi tosiaankaan tuon rehutehtaan antimet eivät kelpaa anderssonnille? Kehuuko hän tästedes kouluaan että heillä on oma valmiskeittiö jossa tehdään oikeaa ruokaa…
Kukaan itseäänkunnioittava ihminen ei halua syödä vanhaa jäähdytettyä ruokaa kovin montaa päivää peräkkäin. Kuvitelkaa mitä tulee niistä lapsista, jotka aloittavat tuon ruoan nauttimisen päiväkodissa ja jatkavat sitä sitten peruskoulun 9 vuotta ja lukion kolme vuotta. Paitisi Sylvään oppilaat, joita tämä ei koske. On siinä ruokakulttuuria kerrakseen. Haluan nähdä mustaa valkoisella vuoden kuluttua, eli paljonko säästettiin oikeasti.
Kuka Sastamalassa päättää asioista? Ihanko oikeasti päättäjät halusivat tätä lapsilleen ja vanhuksille? Nyt on aika vaikuttaa seuraaviin päättäjiin. En ainakaan äänestä sellaisia, jotka ovat olleet tämän ruokatyperyyden takana!!! Joku järki pitäisi päättäjillä olla!
Lisättäkööt tämä kysymys ehdokkaille! Kuka kannattaa ja kuka ei itse enainakaan äänestä tämän kannattajaa vaikka olen kehityksen kannalla niin tämä keskuskeiitiö ei ole kehitystä!!
Kun itse tulen joskus siihen ikään että tarvitsen ruokapalvelua niin en taatusti osta sitä keskuskeittiöltä vaan yksityiseltä yrittäjältä jos niitä täällä silloin edes on tällä menolla.
Ellei ole niin muutan pois tästä tuppukylästä jossa ei veronmaksajia kuunnella missään!!
luultavasti sen keittiön voi sitten taas muuttaa takaisin valmistuskeittiöksi jos joku menee pieleen
onnittelut illolaisille jotka saavat itse valmistaa ruokansa ja pitää koulunsa
http://sastamala.tjhosting.com/kokous/20112274-14.PDF
Siinähän sitä mustaa valkoisella.
Ja kaupunginhallitus on hyväksynyt asian yksimielisesti… Eli kaikki vaihtoon!