Koskiset ovat back in business – ”Ajattelimme, että kyllä tässä vielä yksi liike pystyyn saadaan”

Renkaiden lisäksi Käyttörengas tarjoaa huolto-, korjaus- ja säilytyspalveluja moottoripyörille. ”Se on Teemulle sellainen todellinen rakkaudesta lajiin -työ”, Sanna hymyilee.

Sanotaan, että koskaan ei pidä sanoa ei koskaan, sen huomasivat myös Sanna ja Teemu Koskinen, kun he noin vuosi sitten alkoivat pohtia, mitä oikein haluaisivat tehdä työkseen.

10 vuotta sitten Koskiset pyörittivät kahta rengasliikettä, Sannan isän, Pauli Ojalan aikoinaan perustamaa Huittisten Käyttörengasta ja Koskisten aloittamaa Forssan Käyttörengasta.

Jossain vaiheessa Suomen talvet alkoivat tuntua yrittäjien makuun turhan pitkiltä ja kylmiltä, ja ulkomaille muuttaminen tarjosi uutta kehitysmahdollisuutta myös Kenny-pojan ratamoottoripyöräilyuralle.

Koskiset myivät yritysten liiketoiminnat vuonna 2014, pakkasivat tavaransa ja muuttivat Espanjan lämpöön tietämättä, miten pitkän irtioton ulkomailla ottaisivat.

”Alun perin ajatus oli ehkä puolesta vuodesta tai vuodesta, lopulta Espanjassa vierähti aika paljon pidempi aika”, Sanna naurahtaa.

Moottoripyörien korjausta ja renkaiden myyntiä

Paluu Suomeen ja Huittisiin alkoi kyteä kolmisen vuotta sitten, kun Koskisten lasten peruskoulutaival alkoi lähestyä loppua.

”Kennyn piti pohtia toisen asteen opintoja ja Stellalla oli edessä siirtyminen yläkouluun. Suomen parempi koulujärjestelmä oli lopulta painavin syy paluuseen”, Sanna muistelee.

Sanna ja Stella saapuivat Huittisiin edeltä pari vuotta sitten, juuri ennen korona-ajan alkamista. Teemu ja Kenny tulivat perästä viime syksynä.

Ajatus rengasbisnekseen palaamisesta kypsyi monen sattuman summana. Espanjan vuosien aikana Teemu teki töitä moottoripyörämekaanikkona, ja niiden hommien jatkaminen kiinnosti myös Huittisissa.

”Ajateltiin, että hommataan sen verran isompi tila, että voidaan laittaa siihen rengasliike samalla”, Teemu sanoo.

Kuin kohtalona Kaharilassa, lähellä Käyttörenkaan entistä toimipistettä, oli myynnissä juuri sopivaa hallitilaa.

”Näistä samoista kiinteistöistä Paulikin aikoinaan aloitti”, Sanna kertoo.

Lopulta päätös Huittisten Käyttörenkaan käynnistämisestä uudelleen oli pariskunnalle helppo.

”Kai siinä jonkinlainen yrittäjän hulluus iski ja ajattelimme, että kyllä tässä vielä yksi liike pystyyn saadaan. Tämä rengashomma on meille kuitenkin sitä, mitä osaamme paremmin kuin muuta”, Sanna pohtii.

”Huittisissa on toki muitakin saman alan yrityksiä, mutta uskomme, että mukaan mahtuu vielä yksi lisää”, Teemu täydentää.

Joustavaa ja henkilökohtaista palvelua

Toisin kuin alan trendi on viime vuosina yleisesti ollut, Huittisten Käyttörengas keskittyy puhtaasti henkilö- ja pakettiautojen sekä moottoripyörien ja sitä pienempien renkaiden myyntiin ja asennukseen. Auton huoltopalveluja ei Käyttörenkaalta saa, ei myöskään raskaanpuolen renkaita.

”Haluan, että olemme sillä tavalla vanhanaikainen liike, että erikoistumme rengaspuolelle ja pyrimme kehittymään siinä mahdollisimman asiantunteviksi. Tavoitteenamme on hyvä boogi, joka näkyy asiakkaille joustavana ja henkilökohtaisena palveluna, sellaisena, mistä olimme aiemminkin tunnettuja”, Sanna pohtii.

Koskiset myöntävät, että lähes 10 vuoden tauon aikana ala on mennyt huimasti eteenpäin ja ensimmäisten kuukausien aikana pariskunnalla on riittänyt opeteltavaa.

”Autot ovat kehittyneet ja esimerkiksi erilaiset rengaspainetunnistimet yleistyneet. Tämän vuoksi renkaanvaihtokaan ei ole enää niin yksinkertaista kuin pari vuosikymmentä sitten”, Teemu sanoo.

Viime vuosina myös itse renkaisiin on tullut erilaista tekniikkaa.

”Valikoimassa on nykyään erikoisominaisuuksilla varustettuja malleja, joissa on panostettu hiljaisuuteen eräänlaisella äänieristekerroksella sekä malleja, jossa on ominaisuus, että rengas paikkaa itse itsensä vaikka naulaan ajettaessa”, Teemu kertoo.

”Renkaiden keskinäiset erot ovat viime vuosina kasvaneet merkittävästi ja erilaiseen tilanteeseen sopii aina erilainen rengas. Meidän toiminta-ajatuksemme kärki onkin löytää jokaiselle asiakkaalle hänen tarpeisiinsa ja budjettiinsa sopivin ratkaisu”, Sanna lisää.

Renkaiden saatavuudessa on ja ei ole ongelmia

Yrityksen käynnistysvaiheet osoittautuivat hitusen odotettua haastavammiksi. Oman lisämausteensa tilanteeseen on tuonut myös Ukrainan sota ja siitä aiheutuneet hinnannousut ja saatavuusongelmat.
Varsinkin loppukeväällä renkaiden saatavuusvaikeuksista uutisoitiin runsaasti. Koskiset kuitenkin korostavat, ettei yksikään asiakas ole vielä jäänyt ilman renkaita.

”Toki me olemme joutuneet tekemään vähän enemmän töitä tiettyjen tuotteiden saamiseksi”, Sanna sanoo.

Teemun mukaan yksi merkittävä syy saatavuusongelmiin on se, että renkaiden kokovalikoima on nykyään niin massiivinen.

”Tehtaissa valmistetaan siis paljon enemmän eri tuotteita kuin ennen”, hän selventää.
Mahdollisesti tuleviin saatavuusmurheisiin Käyttörenkaalla on varauduttu aiottua suuremmalla varastolla.

”Kyllä meiltä varmasti renkaat saadaan kaikille ja pyrimme pitämään aina perusvarastoa. Sellaisen vinkin voisin kuitenkin antaa, että odottelulla ei nyt säästä, sillä mitään hinnanlaskuja ei ole ainakaan näköpiirissä”, Sanna neuvoo.