”Ei pitäisi olla enää epäselvää, onko skeittiparkille käyttöä” – Huittisiin suunnitteilla aloittelijaystävällinen skeittiparkki, jossa kokeneempikin harrastaja pystyy haastamaan itseään

Huittislainen Aleksander Talzi on ajanut skeittiparkkiasiaa Huittisissa jo yli parin vuosikymmenen ajan. Viimein toiveesta on tulossa totta.

Huittislainen Aleksander Talzi naurahtaa, että Huittisiin on kaivattu skeittiparkkia oikeastaan niin kauan kuin hän muistaa.

Talzin nuoruudessa, reilut parikymmentä vuotta sitten, hänellä oli kavereineen tapana kokoontua Huhkolinnan vieressä olleelle rampille skeittilautojen kanssa. Jo silloin haaveiltiin jonkinlaisesta skeittiparkista.

Talzi muistelee parkki-idean nousseen esiin hänen kaveriporukassaan jo vuonna 1997.

Sen jälkeen asiaa on puhuttu eriasteisesti useampaankin kertaan, mutta mitään ei ole tapahtunut, kunnes Talzi alkoi ajaa skeittiparkkiasiaa todenteolla noin puolitoista vuotta sitten.

”Kaikki lähti liikkeelle siitä, että jaoin sosiaalisen median keskusteluun uutisen Kokemäen skeittiparkista. Kirjoitin siihen jotain sen suuntaista, että ehkä vielä joskus meillä Huittisissakin.
Tosiasia kun on, että olemme tässä asiassa jo suorastaan jälkeenjääneitä. Varmasti lähes jokaisessa suomalaisessa tämän kokoisessa kaupungissa on jonkinasteinen skeittiparkki.”

Talzin päivitys keräsi paljon huomiota ja sitä kommentoivat myös paikalliset kuntapäättäjät.

”Yllätyin itsekin siitä, miten asiasta otettiin onkeen ja todella moni tarttui aiheeseen. Tuli tunne, että viimeinkin Huittisissa aletaan tehdä jotain tälle asialle.”

Nuorille oma olohuone

Talzi tarkistaa puhelimestaan, että elettiin viime vuoden toukokuuta, kun hän lähetti asiasta ensimmäisen yhteisen sähköpostin.

Sen jälkeen kaupungintalolla kokoontui ryhmä, joka keskusteli siitä, miten skeittiparkin perustaminen pitäisi toteuttaa. Kaikki eivät parkille lämmenneet, mutta riittävän moni taho oli sitä mieltä, että Huittinen tarvitsee oman skeittiparkkinsa.

Viimein hanke alkaa olla siinä pisteessä, että Talzi alkaa uskoa parkin toteutumiseen.

Paikkakin on jo katsottuna, parkki on tarkoitus rakentaa Pellonpuiston koulun ja Lauttakylän lukion välissä olevalle puistoalueelle, jonne nuorisovaltuusto hankki viime keväänä omalla osallistavan budjetin rahallaan penkkejä ja pöytiä nuorison käyttöön.

”Paikka on mielestäni loistava. Huittisista puuttuu sellainen nuorten oma olohuone, jonne voisi mennä viettämään aikaa. Uskon, että skeittiparkki olisi sopiva lisä alueelle muutenkin kaavailtuun toimintaan ja tarkoitukseen.”

Käynnissä kolmas kyselykierros

Skeittiparkin tarpeellisuutta on kyselty Huittisissa jo kahteen otteeseen koululaisille järjestetyillä kyselyillä.

Vanha sananlasku toteaa, että kolmas kerta toden sanoo, joten ennen rakentamisen aloittamista käynnissä on vielä kolmas kyselykierros.

Tällä kerralla kysely on kaikille avoin ja siihen on mahdollista vastata tämän viikon loppuun asti netissä. Vastauksia kerättiin myös lauantaina järjestetyillä perhemessuilla.

”Maanantaihin mennessä netin kautta kyselyyn oli tullut 344 vastausta ja messujen aikana paperivastauksia jätettiin 102 kappaletta”, Huittisten kaupungin nuoriso-ohjaaja Piritta Penttilä kertoo.

Lajin kiinnostavuutta mitattiin myös Tahto Areenan viereen tuodulla 7SB Skateboarding -pop up skeittauspisteellä, jossa harrastusta kokeili messujen aikana yli 50 lasta ja nuorta.

”Tässä on ollut väkeä ihan aamusta asti skuuteilla ja skeiteillä”, Talzi iloitsee ja muistuttaa, että skeittaaminen on hyvä, liikunnallinen harrastus, johon lähes jokaisella on mahdollisuus.

”Olemme kaavailleet, että välineitä voisi tulla lainattavaksi kirjastoon”, hän kertoo.

Kyselyn vastausmäärän ja innostuneiden harrastajien perusteella Talzin lopettaisi skeittiparkin tarpeellisuuden kyseenalaistamisen.

”Ei pitäisi olla enää epäselvää, onko skeittiparkille käyttöä, aivan varmasti on. Mielestäni tässä asiassa ei voi vedota siihen, että ei ole harrastajia. Ei tietenkään ole, kun ei ole paikkaa, missä harrastaa.”

Alle 100 000 euron hintalappu

Päätöksen parkin rakentamisesta tekee nuoriso- ja liikuntavaliokunta.

Hankkeen kokonaisbudjetti jää alle 100 000 euron ja se on tarkoitus rahoittaa perintövaroin sekä Joutsentenreitiltä haettavalla avustuksella.

”Parkin elementtien hinta tulee olemaan noin 60 000 euroa ja pohjatöiden noin 20 000 euroa”, Huittisten kaupungin elinvoimajohtaja Riikka Peippo tarkentaa.

Talzin harrastamisesta kertynyt asiantuntemus on valjastettu parkin suunnittelutyöhön.

”Parkki on suunniteltu sillä ajatuksella, että tehdään paras, mitä tällä rahalla saa. Toki budjetti on rajallinen, mutta kyllä tälläkin summalla saadaan aikaan aloittelijaystävällinen parkki, jossa kokeneempikin harrastaja pystyy haastamaan itseään.”

Talzi on kiitollinen, että harrastajan näkemys on otettu kaupungissa tosissaan.

”Useassa kaupungissa on tehty se virhe, että pakin ovat suunnitelleet sellaiset ihmiset, joilla ei ole mitään kokemusta skeittauksesta ja sen vuoksi siitä on tullut käyttökelvoton”, Talzi kertoo.