”Puu sopii rehelliseen maalaiskaupunkiin” – Huittisten uudelle elämystorille toivotaan perinteisen torikaupan lisäksi musiikkia ja stand upia

Lastensa Arvi ja Anni Lammelan kanssa torin vihkiäisissä ollut Marianne Pluuman (vasemmalla) sekä Essin ja Niilon kanssa Hulluun Yöhön lähtenyt Emilia Heikkilä pohtivat, että Huittisten tori oli todellakin uudistuksen tarpeessa. Varsinkin torin valaistus on Heikkilän mielestä pimeällä upea. Nuoret naiset toivovat, että torilta voisi tulevaisuudessa hankkia marjoja, vihanneksia ja leipomotuotteita. ”Myös torilla käyvä kalakauppias on hyvä juttu”, Pluuman sanoo.

Huittisten uudistetun torin vihkiäisiä vietettiin viime perjantaina järjestetyn Hullun Yön yhteydessä.
Tapahtuma veti torin täyteen väkeä koko illan ajaksi.

Avajaispuheen pitänyt Huittisten kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouni Isotalo kertoili huumoripainotteiseen sävyyn, millaisia muistoja hänellä on torilta.

”Jos nuorena miehenä Seurahuoneelle mennessä unohti perjantai-iltana auton parkkiin torille, oli sitä hivenen nolo lauantaiaamuna hakea pois torikauppiaiden keskeltä.

Vakavammin puhuessaan Isotalo muistutti remontin tärkeydestä koko kaupungin keskustan imagon kannalta. Ennen lähinnä parkkipaikkana toiminut asfaltoitu kenttä näytti karulta ja koruttomalta muuten upeassa kirkon ja kirkkopuiston ympäristössä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja antoi kiitosta rakennusurakan suorittaneelle KVR Finlandille.

”Ei ole helppo paikka tehdä tällaista urakkaa tällaisessa paikassa, kaikkien kaupunkilaisten valvovan silmän alla. Projektipäällikkö Mikko Kauniston johdolla on tehty pitkiä päiviä ja ilmeisesti myös viikonloppuja, jotta hanke saatiin valmiiksi aikataulussa.”

Isotalo toivoi näkevänsä tulevina vuosina torilla monenlaisia tapahtumia perinteisistä torivapuista joulunavauksiin ja uudenvuodenvastaanottajaisiin.

”Toivon, että elämystorille tuotaisiin musiikkia musiikkiopiston ja paikallisten bändien toimesta ja että se voisi houkutella vaikka spontaaneihin stand up -esityksiin. Kirsikkana kakun päällä olisivat tietenkin torikauppiaat.”

Sastamalalainen Elisa Ahonen oli tullut Huittisten torin vihkiäisiin ja Hulluun Yöhön yhdessä lastensa Siirin ja Valtterin kanssa. Kolmikko hämmästeli tapahtuman väenpaljoutta ja kehui torilta ostettujen lettujen makua. ”Uudistettu tori näyttää todella kauniilta, viihtyisältä ja persoonalliselta. Muutostyö on tehty hyvin”, Elisa tuumi.

Sastamalalainen Elisa Ahonen vastaa diplomaattisesti kysymykseen, kumman kaupungin toriuudistus on onnistunut paremmin Huittisten vai Sastamalan.

”Molemmissa toreissa näkyy nyt oman paikkakunnan persoonallisuus. Huittisissa on käytetty tyylikkäästi puuta, mikä sopii tällaiseen rehelliseen maalaiskaupunkiin.”

Huittisista lähtöisin oleva Ahonen toivoisi niin Huittisten kuin Sastamalankin torille aitoa ja perinteistä toritunnelmaa kauppiaineen.

”Vanhana huittislaisena toivoisin kovasti, että torielämä onnistuttaisiin täällä elvyttämään. Vaikka torit tehdään nykyään elämystoreiksi, niin itse näen, että niiden ensisijainen tarkoitus on edelleen kaupankäynnissä ja muut huvitukset ovat hyvä lisä.”

Hullun Yön konkarikävijät Fanni Keskinen ja Venla Mikola saivat torin avajaistapahtumassa poskiinsa hauskat maalaukset. ”Tällaista samanlaista ohjelmaa torilla voisi olla myös muulloinkin. Ostaisimme torilta ainakin hattaraa ja poppareita. Toivottavasti tänne tulisi myös jotain esiintyjiä nyt, kun sitä varten on rakennettu hieno lava. Jos Kuumaa tulee Huittisiin, niin olemme varmasti eturivissä”, kaksikko pohtii.