Sastamalan seurakunnan toimintaa Torikeskukseen – ”Muutos on aina myös mahdollisuus”

Seurakunnan kiinteistöpäällikkö Kimmo Anttila ja kirkkoherra Vesa Aurén kyselivät rakennusmestari Jukka Lehtimäeltä ja yrittäjä Asko Pietilältä remonttikuulumisia. Hyvinhän ne hommat ammattimiehiltä sujuvat. Rakennusurakointi Pietilä Oy on vastannut myös muun muassa Torikeskuksen hammashoitolan tiloista.

”Tämähän on iso! Ja ilma tuntuu puhtaalta”, tuumaa Sastamalan seurakunnan kirkkoherra Vesa Aurén katsellessaan ympärilleen Torikeskuksen toisessa kerroksessa sijaitsevassa tilassa.

”Ja tänne on esteetön kulku. Parkkitasanteelta pääsee vaikka autolla aivan oven eteen ja tietysti hissillä katutasosta”, selvittää kiinteistöpäällikkö Kimmo Anttila.

Seurakunnan vuokraamiin noin 200 neliön tiloihin remontoidaan parhaillaan myös invavessaa. Toinenkin wc huoneistosta löytyy, muutaman porrasaskelman päästä. Sen vieressä sijaitsee myös pieni keittiötila.

”Vielä riittää tekemistä kalustuksen ja sisustuksen tiimoilta, mutta uskon että tänne saadaan hyvin sovitettua monenlaista toimintaa”, Aurén toteaa.

”Tänne mahtuu hyvin esimerkiksi rippikouluryhmäkin, arvioisin että 30 – 40 ihmistä kerralla, jos hyvin suunnitellaan.”
Aurénin mukaan tila palvelee niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin kokoontumisia marraskuun alusta lähtien. Tai ainakin se on tavoitteena.

Toisessa kerroksessa sijaitseva tila soveltuu monenlaiseen toimintaan. Sinne on sisäänkäynti suoraan Torikeskuksen paikoitusalueelta. Naapurissa on työterveys- ja lääkärikeskus Pirte.

Vammalan seurakuntatalo asetettiin käyttökieltoon muutama viikko sitten. Väliaikaisratkaisuin toiminta on saatu pyörimään, esimerkiksi pääkirjaston Vintillä on ollut kerhoja ja lähetyslounas järjestetään Tyrvään pappilan Kivinavetassa.

Seurakunnan näkökulmasta on kuitenkin ollut tärkeää löytää pidempiaikaiseen käyttöön korvaavaa tilaa ydinkeskustasta.

”Saavutettavuus, hyvä sisäilma ja tottakai tilan soveltuvuus toimintaamme”, kertaa Kimmo Anttila seurakunnan kriteerit.

Vaikka seurakunnan kiinteistöratkaisujen ympärillä vellova keskustelu on osin ollut kielteistä, toivoo kirkkoherra, että tulevat muutokset synnyttävät lopulta positiivisuuden kierteen.

”Väistötilojen ansiosta voimme tavoittaa uutta väkeä. Torikeskuksen kynnys voi joillekin, ainakin nuorille, olla matalampi kuin seurakuntatalon.”

”Muutos on aina myös mahdollisuus”, kiinteistöpäällikkö komppaa. ”Toivon Torikeskukseen sijoittumisen tuovan seurakunnalle uutta myönteistä pöhinää.”

Kimmo Anttila ja Vesa Aurén ovat tyytyväisiä, että sopivaa tilaa löytyi juuri Torikeskuksesta, aivan kaupungin ytimestä.

Kaksikko myöntää, että paljon on vielä mietittävää. Torikeskuksen tila soveltuu hyvin moneen toimintaan, mutta satapäistä joukkoa se ei vedä. Esimerkiksi suosittuja Arkiehtoo-tapahtumia ruokailuineen järjestetään Sastamalan muissa seurakuntataloissa.

”Isoa juhlasalia meillä ei Vammalassa tällä hetkellä ole, mutta toki keskustan alueella on muita saleja, joita seurakunta voi vuokrata.”

Jatkoa ajatellen on heidän mielestään järkevää pohtia, tarvitseeko seurakunta Vammalassa välttämättä omaa isoa juhlasalia. Monen sadan ihmisen tilaisuuksia kun on harvakseltaan.

Kirkkovaltuuston kokoukset kiertävät nyt muilla seurakuntataloilla.

”Voi olla hyväkin, että seurakunnan kiinteistöt tulevat päättäjille tutuksi”, Anttila tuumaa.

Entäs sitten hautajaisten jälkeiset muistotilaisuudet?

”Nykyään yhä useammat järjestävät muistotilaisuuden jossain muualla kuin seurakuntatalolla”, Aurén vastaa.

Seurakunnan vuokraamaan tilaan on oma sisäänkäynti toisen kerroksen parkkialueelta.

Yksi tärkeimmistä turvattavista toimintamuodoista on diakoniatyö. Kirkkoherran mukaan esimerkiksi ruokajakelu voitaisiin jatkossa järjestää Tyrvään kirkosta käsin. Pyhätön toinen sakara, jossa on kirkkokahveja nautittu, palvelisi diakonian tarpeita.

”Diakoniakahvilaa sinne ei saa, joten tämä asia meidän on vielä ratkaistava. Jos heikoimmassa asemassa olevat jätetään heitteille, niin säästämme väärästä päästä”, Aurén sanoo.

Kirkkoherra mainitsee Tampereen vanhan kirkon esimerkkinä ideaaliratkaisusta. Siellä urkuparven alle on tehty kahvilatilaa, joka on monipuolistanut kirkon seinien sisällä tarjottavia palveluja.

”Ehdottomasti meidänkin kannattaa tätä pohtia, kun Tyrvään kirkon peruskorjaus tulee ajankohtaiseksi”, hän tuumaa.