Sopisiko mukulakivikatu Kirjakortteliin? – Historiallista kerrostumaa paljastui asvalttitöiden yhteydessä

Keskiviikkona Marttilankadun Kirjakorttelissa on oli näkyvillä tavanomaista enemmän historiallista kerrostumaa.

Asvaltointityöt Sastamalan keskustassa ovat tuoneet nähtäville vanhaa mukulakivettyä katupintaa Marttilankadulla.

Keskiviikkona asvalttikerrosta oli jyrsitty pois muun muassa Herra Hakkaraisen talon ja Asikaisen talon välistä niin, että kiveystä pilkahteli esiin melko laajalta alueelta.

Asia on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa Facebookin Tyrvää-ryhmässä. Jotkut kommentoijat ihastelevat asvalttikerroksen alta paljastunutta kiveystä ja miettivät, voisiko kadunpätkä olla vallan siinä muodossa.

Toiset ihmettelevät, miten asvalttia on alunperin vedetty suoraan mukulakiven päälle.

Sastamalan yhdyskuntatekniikan päällikkö Pasi Lähteenmäki toteaa, että asia herätti kiinnostusta jo viime vuonna, kun kiveystä paljastui kaukolämpötöiden yhteydessä.

”Kaikki eivät edes muistaneet, että Marttilankatu on ollut mukulakiveä. Asvalttipintainen se on ollut jo useampia kymmeniä vuosia.”

Tarkalleen ottaen kuinka kauan, sitä Lähteenmäki ei tiedä.

Alueviestin toimituksessa muutamat henkilöt muistelivat ainakin vielä 1980-luvulla kulkeneensa Marttilankadun mukulakivillä.

Mitä tulee somessa esitettyihin pohdintoihin – toteaa Lähteenmäki, että viranhaltijoiden tai luottamushenkilöiden taholta ei ole kuultu avauksia siihen suuntaan, että historiallista ilmettä olisi syytä palauttaa Kirjakorttelia halkovalle kadulle.

”Tällaista keskustelua ei ole ainakaan minun korviini kantautunut”, hän toteaa.

Mitä Lähteenmäki itse aiheesta ajattelee?

”Olisihan se niin sanotusti makee juttu. Mukulakivikatu sopisi siihen miljööseen loistavasti. Mutta toisaalta liikennemäärät Marttilankadulla ovat niin suuret, että epäilen ratkaisun toimivuutta”, hän miettii.

Lähteenmäki sanoo, ettei hän tosin ole perehtynyt aiheeseen kovin hyvin. Mutta esimerkiksi Tampereen keskustassa on käytetty suorakaiteen muotoisia tasaisia kiviä, ei pyöreää mukulakiveä.

”Mukulakivipinta saattaisi olla kunnossapidon ja liikenteen näkökulmasta haaste.”

Entäs kritiikki asvaltin vetämisestä suoraan kiveyksen päälle?

”Eipä se ole haitannut, sillä asvaltti on kestänyt hyvin. Siitä on tosiaan pitkä aika, kun Marttilankatua on viimeksi päällystetty”, Lähteenmäki vastaa.

Marttilankatu oli keskiviikkona suljettu Onkiniemenkadun kohdalta. Liikenne ohjattiin rantaan Rautavedenkadulle.

Tytöt jatkuvat ensi viikolla

Marttilankatu oli keskiviikkona suljettu Ojansuunkadun ja Valkamakadun väliseltä osuudelta.

Pasi Lähteenmäen mukaan urakoitsijaa on pyydetty vetämään uusi asvaltti mahdollisimman nopeasti jyrsintätöiden päätyttyä, jotta epätasaisella katupohjalla ei tarvitsisi kauaa ajella.

”Työt etenevät Marttilankadulla aina Aittalahdenkadulle saakka. Eli jossain vaiheessa lukion ja Marttilan koulun kohdalla olevalla katuosuudella on urakasta johtuvaa häiriötä.”

Lähteenmäen mukaan urakoitsija hoitaa tarvittaessa liikenteenohjauksen.

Hintaa Marttilankadun asvaltointitöille tulee hieman alle 50 000 euroa.

Lähteenmäen mukaan kaupungin kuluvan vuoden päällystysohjelmassa on vielä Vammalassa Huiskonpolkua, Lapinmäenkadun jalkakäytävää, Uotinkujaa sekä Kiikassa Uusitie.

Vanhaa asvalttia oli jyrsitty pois Marttilankadulla keskiviikkona.