Palkinto sai toiminnanjohtajan hyppimään riemusta – 4H yhdistys on Huittisten Vuoden Suunnannäyttäjä

Huittisissa aloitti tänä vuonna yhdeksän uutta 4H-yrittäjää, yksi heistä on kuvassa 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Maria Kankaanrannan (oikealla) kanssa oleva Iida Vähä-Jaakkola.

Huittisten kaupungin elinvoimatyöryhmä on valinnut Vuoden Suunnannäyttäjä –palkinnon 2023 saajaksi Huittisten 4H-yhdistyksen.

”Huittisten 4H on omalla toiminnallaan osoittanut olevansa todellinen suunnannäyttäjä. Yhdistys järjesti muun muassa kesällä leirin, S2. päiväleirin, puutarhakerhoja, onkikisat, iltaklubeja, lannoitesäkkikeräyksen sekä Touhufest-lastenfestarit Vampula-viikolla”, perusteluissa todetaan.

Elinvoimatyöryhmä on huomannut Huittisten 4H:n tänä vuonna kasvaneen innokkuuden tarttua toimeen ja ennen kaikkea toimia erilaisten tapahtumien toteuttajana. Yhdistys on saanut mukaan tapahtumia mahdollistamaan useita muita paikallisia järjestöjä ja säätiöitä, mikä on osoitus, että 4H on hyvä yhteistyökumppani.

4H:n toiminnan selkäranka on säännöllinen kerhotoiminta.

Huittisten 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Maria Kankaanranta esitteli Alueviestille kesällä Helppi-palvelua, joka otettiin käyttöön myös Huittisissa.

4H yhdistys käyttää Kolme askelta työelämään -polkua, jonka ensimmäinen askel on 4H-kerho, jossa lapset oppivat tekemällä ja muun muassa tutustuvat omiin vahvuuksiinsa ja ryhmässä toimimiseen.

Toinen askel on 4H-Akatemia, jossa tarjotaan lapsille ja nuorille erilaisia koulutuksia ja toiminnallista oppimista. Kaikki 4H:n työntekijät koulutetaan työtehtäviinsä. Huittisten 4H on mukana myös Ajokortti työelämään -koulutuksen uudistamisessa.

Kolmas askel on 4H-yritys ja 4H-työpaikka, jossa pyritään tarjoamaan nuorille ensimmäisiä työkokemuksia, monipuolisesti erilaisia työtehtäviä.

Tämän vuoden aikana Huittisiin on perustettu yhdeksän uutta 4H-yritystä, joista ainakin kuudelle on myös haettu Y-tunnus. Määrä on merkittävä, mutta Huittisten 4H yhdistyksen toiminnanjohtaja Maria Kankaanranta pitää sitä vasta pintaraapaisuna.

”Henkilökohtaisesti näen asian niin, että Huittisissa 4H-yrittäjyyden suhteen ollaan vielä lähtökuopissa ja meillä on paljon, mitä voimme tehdä ja kehittää.”

Tulevana talvena 4H-yrittäjyydestä kiinnostuneille nuorille on alkamassa uusi koulutusjakso.

”Minusta tähän mennessä suurin onnistuminen on ollut se, miten ylpeitä nuoret ovat omista yrityksistään ja yrittäjyydestään. Juuri se on sitä, mitä 4H:ssa haluamme lapsille ja nuorille opettaa: luottamusta ja itsetuntoa. Toivomme, että lapset ja nuoret löytävät oman kiinnostuksensa ja osaamisensa.”

Matias Heinonen ja Eerik Lehtinen työskentelivät viime kesänä 4H-yhdistyksen säkkikerääjinä.

Vuoden Suunnannäyttäjä -palkinnon saaminen sai Kankaanrannan hyppimään riemusta. Tunnustus on tärkeä osoitus siitä, että yhdistyksen toiminta on huomattu.

”Haluamme olla vetovoimainen nuorisojärjestö ja yksi tämän vuoden tavoitteemme on ollut näkyä ja tulla tunnetuksi. Juuri nyt tuntuu siltä, että olemme onnistuneet.”

Kankaanranta on iloinen myös siitä, että palkinnossa huomioidaan nimenomaan lasten ja nuorten eteen tehty työ.

”Kuten sanonta sanoo, lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus, heihin satsaamista ei voi koskaan kylliksi korostaa.”

4H yhdistys on osallistunut Huittisissa kuluneen vuoden aikana aktiivisesti tapahtumiin, markkinoihin ja messuihin. Kankaanranta huomauttaa, ettei hän olisi missään tapauksessa pystynyt tekemään kaikkea yksin.

”Kerhonohjaajana toimiva Emmiina Matintalo on ollut aivan korvaamaton apu ja toiminnan kulmakivi. Lisäksi hän on lapsille ja nuorille hieno esimerkki siitä, mitä 4H toiminta voi parhaimmillaan olla. Emmiina on itsekin aloittanut pienenä 4H kerhossa ja kasvanut apuohjaajasta tähän rooliin, jossa nyt on.”

Tänä vuonna Huittisten 4H työllisti lähes 20 paikallista nuorta sekä omia 4H-yrittäjiään.