Kansansoutu palaa alkujuurilleen

Satakunnan Kansansoutua ei järjestetä tänä vuonna, mutta vapaamuotoisessa soututapahtumassa viikonloppuna nähdään edelleen kirkkoveneitäkin Äetsän ja Kokemäen välillä.

Vaikka Satakunnan Kansansoutua ei tänä vuonna järjestetäkään, retkiperinne elää Äetsästä Kokemäelle matkaavien soutajien keskuudessa. Kansansoudun monivuotinen puuhamies ja ideoija Markku Torpo kertoo, että matkaan lähtee useita kirkkoveneitä ja toivottavasti myös pienempiä venekuntia.
”Aurinko on kellonamme ja matkassa ollaan omin eväin”, hän luonnehtii soutua, joka alkaa lauantaina aamuyhdeksän maissa Äetsän voimalaitoksen alapuolelta ja vie Kokemäelle asti.
Soutajat osallistuvat Huittisissa ja Kokemäellä lauantaina järjestettävän Kokemäenjokipäivän viettoon. Keskeisimmät tapahtumapaikat löytyvät Kokemäellä Risteeltä ja Huittisissa Wanhan WPK:n rannasta.
”Tämänkertainen soutu on juhla- ja muisteluretki, sillä ensimmäisen kerran matka soudettiin 30 vuotta sitten Äetsän Kunnon souturetkenä. Soutu oli aluksikin omatoimiretki. Poriin saakka soudettiin vuodesta 1985 alkaen”, Torpo kertoo.
”Kansansoutu on vaikuttanut myönteisesti joen virkistyskäyttöön. Tapahtuma on myös virkistänyt kyläseurojen toimintaa”, hän arvioi soututapahtuman vaikutuksia.
Markku Torpo puhuu edelleenkin maakunnan yhteisen retkipäivän puolesta, jossa siirrytään tapahtumasta toiseen.
”Jokaisessa kunnassa voisi olla joen moninaiskäyttöön liittyviä tapahtumia”, hän evästää.

Jokipäivien päätavoite ensi vuodessa

Lauantaina vietettävien Kokemäenjokipäivien tähtäin on ensi kesässä, vaikka toimintaa haluttiinkin järjestää jo tänä vuonna. Nyt voidaan harjoitella eri toimintoja kesän 2013 tapahtumaan. Päivien on tarkoitus ensi vuonna olla useamman päivän mittaiset. Lisäksi tapahtumia olisi koko jokivarressa.
”Tapaamisia on järjestetty isommalla porukalla jo kahdesti ja keskustelua on käyty vilkkaasti. Osanottajia on ollut Porista Sastamalaan. Kyllä kaikesta huomaa, että joki on täällä monella todella lähellä sydäntä” summaa projektikoordinaattori Piia Palmgrén valmistelutyötä.
Ohjelma sopii erityisen hyvin lapsiperheille, mutta myös vanhat ja nuoret ovat tervetulleita mukaan vaikkapa katsomaan pelastuslaitoksen kalustoa Huittisissa, kokeilemaan melontaa Kokemäellä praasun saunarannassa tai veneretkelle Mantansaarelle. Viimeistään lauantai-iltapäivällä voi uskaltautua jokirantaan Kokemäen Risteelle laulamaan kaupunginjohtaja Markus Ojakosken johdolla.

Kannusta oma kuntasi voittoon

Yksi tunteita herättävä ohjelmanumero lienee Huittisissa pidettävä leikkimielinen kuntakisa, jossa Huittisten ja Kokemäen joukkueet ottavat mittaa toisistaan kanoottiviestissä. Omaa suosikkiaan kannattaa olla kannustamassa Wanhan WPK:n rannassa yhdeltä iltapäivällä. Paikalle voi saapua vaikkapa komeasti Huittisten jokitaxilla.
Kunnat kohtaavat myös jo edeltävänä iltana, kun Sääksjärven urheilukalastajat ja Huittisten kalakerho järjestävät uistelukisan, jossa yhtenä osiona on kuntauistelu.
Erityisen hyvin tämän vuoden tapahtumassa on haluttu huomioida lapset. Kalastusseurat järjestävät lapsille kalastusta sekä Huittisissa että Kokemäell. Lisäksi Kokemäen Risteellä on lasten ohjelmateltta, jossa saa kasvomaalauksia, voi kokeilla leikkiongintaa ja kuunnella satuja.