Kansalaiset partioivat Lavian ja Suodenniemen yössä

Pasi Saarimaa, Lasse Mattila, Jari Ylinen, Leena Mattila, Satu Saari ja Maaret Väliheikki aikovat olla silmä tarkkana Lavian ja Suodenniemen yössä. Vapaaehtoiset aloittivat partioinnin keskiviikkona 22. elokuuta. Lisävaloin varustetun Opel-merkkisen partioauton lahjoitti vapaaehtoisten käyttöön autokauppias Lasse Huikka. Yöpartiotoiminta alkaa tiettävästi myös Mouhijärvellä.

Kynä, paperia ja kamera, siinä Satakunnan ja Pirkanmaan rajalla yöaikaan liikkuvien kansalaispartioiden tärkeimmät työkalut rikollisuuden kitkemiseksi ja ihmisten turvallisuuden lisäämiseksi.

”Kirjatkaa ylös epäilyttävien henkilöiden ja ajoneuvojen tuntomerkit. Akuuttitilanteessa varmistakaa aina sijaintinne ja ottakaa yhteys poliisiin ennen kuin toimitte”, ohjeistaa ylikonstaapeli Pasi Kivistö innokasta vapaaehtoisten joukkoa Laviassa ennen yöpartiotoiminnan aloittamista.

”Siviilihenkilöilläkin on muun muassa kiinniotto-oikeus sekä oikeus puolustaa omaisuuttaan, mutta ei tuliaseilla”, Kivistö korostaa.

”Varmin kylmä ase ja taatusti luvallinen sellainen, on anoppi”, muistuttaa Lavian kunnanjohtaja Pekka Heinonenkin monikymmenpäistä joukkoa.

”Rikolliset entistä röyhkeämpiä”

Viimeisen puolentoista vuoden aikana Suodenniemen ja Lavian alueella on tapahtunut useita vene-, polttoaine-, perämoottori- ja akkuvarkauksia. Myös yksityisasuntoihin on murtauduttu, toisinaan jopa keskellä kirkasta päivää.

”Rikolliset ovat muuttuneet entistä röyhkeämmiksi. Heillä ei tunnu olevan pelkoa kiinnijäämisestä, sillä pienen alueen sisällä isketään yhä uudelleen”, Suodenniemellä asuva Leena Mattila sanoo.

Vaikka moni onkin saanut rikollisten puuhista tarpeekseen, huomauttaa yöpartiotoiminnan koordinaattorina hääräävä Mattila maltin olevan valttia tilanteessa kuin tilanteessa. Kenenkään ei pidä ryhtyä uhkarohkeisiin urotekoihin, sillä oman turvallisuuden vaarantaminen ei ole leikin asia.

”Rikollisilla ei aina ole ruuvimeisseliä ja sorkkarautaa järeämpiä välineitä mukanaan, mutta koskaan ei voi olla liian varovainen”, Pasi Kivistö lisää.

Ylikonstaapeli suhtautuu luottavaisesti Pirkanmaan ja Satakunnan rajalla suhaavien partioiden kykyyn toimia lain mukaan ja vaaratilanteita välttäen. Ilmiönä kodinturvajoukkojen yleistyminen kuitenkin huolettaa. ”Tämä on selkeä seuraus poliisivoimien toimintaedellytysten heikkenemisestä. Jos kansalaiset ottavat kaikkialla maassamme oikeuden omiin käsiinsä, ylilyöntejä todennäköisesti tapahtuu ennemmin tai myöhemmin.”

Lue aiheesta lisää keskiviikkona 29. elokuuta ilmestyvästä Alueviestistä.

 

Poimintoja

Kommentointi ei ole käytössä.