Houhajärvellä ja Liekovedellä vähän sinilevää

Ely-keskuksen mukaan syksyn tulo ei ole vähentänyt sinileviä Pirkanmaalla. Sinilevää esiintyi 14 seurantapaikalla kuluvalla viikolla, mukaan lukien Sastamalan Houhajärven ja Liekoveden näytteenottopaikat. Sastamalan leväkasvustojen määrää kuvataan kuitenkin vähäiseksi.

Runsaasti sinilevää haivaittiin sen sijaan Lempäälän Kirkkojärvellä Lempoisten uimarannalla sekä Mäyriänrannassa. Nokialla sinilevä saattaa estää syysuinnit Lehtiniemessä ja Vesilahdella Kirkonkylän uimarannalla.

Tutkitut vesinäytteet Lempäälästä ja Vesilahdelta sisälsivät runsaasti Anabaena-, Microcystis- ja Aphanizomenon-sukujen sinileviä. Ne voivat muodostaa myrkyllisiä kantoja.

Leväesiintymät mahdollisia pitkälle syksyyn

Sinileväesiintymät eivät ole poikkeuksellisia syksyisin. Runsaat sateet ovat lisänneet ravinteiden määrää vesistöissä, jonka lisäksi vesimassan syystäyskierto nostaa ravinteita levien käytettäväksi.

Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon tai pahimmillaan vihreää tai kellertävää maalia muistuttavan kukinnan. Hajotessaan sinileväsolut vapauttavat sinistä väriainetta, joka voi värjätä esiintymän sinivihreäksi tai turkoosiksi..

Levätilannetta voi seurata Järviwiki-verkkopalvelussa, jonne myös kansalaiset voivat lisätä omia havaintojaan.