Kemiran henkilöstö voi turvautua painostustoimiin

Kemiran henkilöstöryhmät kuvailevat surkeaksi yt-menettelyä, joka alkoi kolme viikkoa sitten seitsemällä paikkakunnalla, muun muassa Sastamalassa. Työntekijät, toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilö näkevät, että todellisia neuvotteluja ei käydä. Ryhmät luonnehtivat neuvotteluja lumeneuvotteluiksi ja pitävät mahdollisena, että tulehtunut tilanne voi johtaa painostustoimiin.
Kemira kertoi heinäkuun lopulla aloittavansa maailmanlaajuisen uudelleenjärjestelyohjelman. Siihen liittyvät toimenpiteet voivat yhtiön mukaan johtaa enintään 600 työpaikan vähentämiseen maailmanlaajuisesti. Suomessa henkilöstövähennys saattaa Kemiran mukaan koskea noin 260 henkilöä.
Yt-neuvottelujen kuluessa henkilöstöryhmille on selvinnyt, että ilmoitettu henkilöstön vähennys on Suomen osalta liian pieni, sillä lukuun ei ole laskettu määräaikaisia työsuhteita. Todellisuudessa työvoima uhkaa Suomessa vähetä yli 300 henkilöllä.

Ulkoistaminen kyseenalaistetaan

Henkilöstöryhmien keskeiset tavoitteet yt-menettelyssä ovat suorien irtisanomisten minimoiminen, toimintojen ulkoistamisen kyseenalaistaminen sekä riittävien tukipakettien saaminen irtisanottaville. Henkilöstö ei usko, että toimintojen ulkoistamisella voitaisiin nostaa yhtiön kannattavuutta, joka on Kemiran uudelleenjärjestelyohjelman keskeinen tavoite. Ryhmät ovat vaatineet, että ulkoistuksen taloudellisista tekijöistä, hyödyistä ja haitoista tehdään yt-neuvottelujen aikana toimipaikkakohtainen selvitys. Heidän mukaansa tällaisia selvityksiä ei kuitenkaan ole saatu.
Yt-menettely koskee kaikkia henkilöstöryhmiä Kemiran toimipaikoilla Helsingissä, Espoossa, Oulussa, Sastamalassa, Kuusankoskella, Joutsenossa, Vaasassa ja Harjavallassa. Yhtiön palveluksessa oli kesäkuun lopussa 5 181 työntekijää, joista Suomessa oli 1 259 henkilöä. Työntekijät ovat järjestäytyneet TEAM Teollisuusalojen ammattiliittoon, toimihenkilöt Ammattiliitto Prohon ja ylemmät toimihenkilöt YTN:ään.