Punkalaitumenjoen kulttuurimaisema ehdolla valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi

Yleisöllä on nyt mahdollisuus antaa palautetta inventointien perusteella arvokkaiksi ehdotettavista maisema-alueista Pirkanmaalla.

Alueviestin levikkialueelta mukana on kaksi kohdetta. Punkalaitumenjoen kulttuurimaisema on ehdolla valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Suodenniemen kulttuurimaisemaa Sastamalasta puolestaan ehdotetaan maakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi.

Pirkanmaan arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnit ovat valmistuneet. Alueiden valinta on perustunut kriteereihin, joissa huomioitiin muun muassa alueen luontoarvot, luonnonpiirteet, historia, kulttuuripiirteet, symboliarvot, elinvoimaisuus, maisemakuvan eheys sekä häiriöt maisemassa. Samalla kaikkien nykyisten alueiden rajaukset tarkistettiin.

Valtakunnallisesti arvokkaiden alueiden inventointi on osa ympäristöministeriön koko maan kattavaa päivitys- ja täydennysinventointihanketta. Edellinen periaatepäätös valtakunnallisesti arvokkaista maisemista on vuodelta 1995. Maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden inventointi on osa Pirkanmaan maakuntakaavatyötä.

Maisema-alueiden valikoima ja selvitykset ovat nähtävillä heinäkuun loppuun Pirkanmaan liiton verkkopalvelussa.