Aaltosen idea: Pilven tontille vesiliikunnan ja kirjakulttuurin keskus

5-kerroksiseen rakennukseen tulisi hotelli ja osakehuoneistoja. Henkisen ja fyysisen virkistäytymisen keskus Virtaranta kantaa tyrvääläissyntyisen akateemikko Pertti Virtarannan nimeä.

Tässä villi visio ajankohtaista uimahallikeskustelua elävöittämään: Mitäpä jos Pilven tontille kohoaisi 5-kerroksinen vesiliikunnan tilat, Kirjan Keskuksen, hotellin, terveyshoitolan ja osakehuoneistot yhdistävä kokonaisuus?

Vesiliikuntakeskuksessa olisi normaalin uimaradan lisäksi kirja- ja tarinalähtöisiä ratkaisuja. Esimerkiksi kalevalaisessa virrassa voisi kohdata Väinämöisen ja Pohjan akan. Vesiluolassa voisi tutustua Seitsemään veljekseen. Poreallas olisi Sanojen lähde. Saunatontun saunavuorolla voisi lauteilla kuulla hauskoja tarinoita.

Kirjan Keskus johdattaisi suomalaisen kirjan tarinaan kuten Heureka tutustuttaa luonnontieteen ilmiöihin. Ja Rautaveteen liittyvästä rakennuksesta olisi huikeat näköalat kansallismaisemaan ja Pyhän Olavin kirkolle. Samaan pakettiin tehtäisiin myös talvikäyttöön soveltuva ulkouimala. Mantan kansanparannussalonki tarjoaisi hoitoja.

Hotelli- ja asuinkerrokset saisivat omaleimaisuutta suomalaisesta kirjakulttuurista. Terassimainen rakennus mahdollistaisi tilavat parvekkeet.

Täysin tuulesta temmattu ajatus tämä ei ole. Pukstaavin entinen johtaja Leena Aaltonen esitteli idean Vammalan kaupunginhallitukselle 10 vuotta sitten.

Aaltonen teki esityksen ennen kuin kaupunki oli päättänyt ostaa Bäckmanin talon ja oli päätetty tehdä Suomalaisen kirjan museo.

”Aloittaessani Suomen kirjainstituutin säätiön palveluksessa vuonna 2004, elettiin paikkakunnalla varsinaista vastakkainasettelun aikaa. Osa kaupunkilaisista halusi Vammalaan uimahallin ja osa Kirjainstituutin, siksi esitin näiden kahden asian yhdistämistä.”

Aaltonen perusteli ja perustelee yhä ehdotustaan sillä, että 5-kerroksisen rakennuksen rakennusoikeuden myynnillä voitaisiin toteuttaa kokonaisuus, joka palvelee monipuolisesti asukkaita ja nostaa kirjakaupungin matkailun vetovoimaa.

”Yksityisen rahoituksen osuus olisi hankkeessa niin huomattava, että saisimme uimahallin kenties ilmaiseksi”, hän miettii.

Miltä kuulostaisi Virtaranta – kirjakulttuurin ja vesiliikunnan keskus?

Leena Aaltonen puhuu uimahallin sijaan vesiliikuntakeskuksesta. Sen paikka olisi ehdottomasti rantamaisemissa, Pilven tontilla.
 • Nimetön

  ohhoh noita unelmia. toivottavasti niihin menee viä muutama 10 vuotta lisää!

 • aaltosen ideat

  ovat tähän mennessä tulleet sastamalalle erinomaisen kalliiksi

  haluan vammalaan uimahallin ILMAN mitään ”kirjalähtöisiä” höpötyksiä (jotka nekin varmaan aaltoska itte tai sukulainen suunnittelisi)

  • ufo

   vastaus tässä tapauksessa on porvoo

   sieltä laskeutui vähäiseen vammalaan ideoiden Pilvenä johtaja Leena Aaltonen

 • Nimetön

  Eiköhän olisi jo aika Aaltosen muistella mustan aukkonsa kustannuksia, Pukstaavi on IDEA johon ei ikinä olisi kaupungin pitänyt harhaantua

 • Uimataitoinen

  Kirjan keskus ja Uinnin keskus.

  Kuulostaa todella kauhealta.

  Leena Aaltosen ideoinnin jäljet pelottavat.

  Ja kyllä: olen myös lukutaitoinen.

 • Jo riittää

  ”Aloittaessani Suomen kirjainstituutin säätiön palveluksessa vuonna 2004, elettiin paikkakunnalla varsinaista vastakkainasettelun aikaa. Osa kaupunkilaisista halusi Vammalaan uimahallin ja osa Kirjainstituutin”

  Juu. Nyt meillä on Kirjainstituutti jolla emme tee mitään. Maksamme vaan, ikuisesti silkasta ilosta.

  Uimahallia ei ole vieläkään.

  Vastakkainasettelua en kyllä huomannut vuonna 2004, uimahallia ymmärsin kuntalaisten kaipaavan. No mitäpä siitä, viisaammat valitsivat Kirja”instituutin”.

  Eikös uimahallia varten kannattaisi perustaa Instituutti? Koska näyttää olevan Instituutti se kaivo, josta rahaa riittää. Ja riittää. Ja riittää.

  • Nimetön

   huomaa, että vuoden 2004 jälkeen tulivat nämä kuntaliitokset !
   Huomaa, että ei kaikkea käsitellä Vammalanäkökulmasta
   Päättäjien on kehitettävä koko kaupunkia tasapuolisesti,
   jo olisi aika tiedostaa tämä jama !

  • Ratkaisu vihdoinkin!

   Miksei tätä ole aikaisemmin hoksattu: KIITOS:

   ”Eikös uimahallia varten kannattaisi perustaa Instituutti? Koska näyttää olevan Instituutti se kaivo, josta rahaa riittää. Ja riittää. Ja riittää.”

   Instituutti NYT.

 • Rahvaan Ruuneperi vai hymyilevä Apollo

  Ajatus on sinällään hyvä..jos joku rakennusliike tai pääomasijoittaja toteuttaisi tuon saamallaan rakennusoikeudella ja tilavuokrilla…mutta aikaa voi taas mennä ja halli jäädä rakentamatta..
  Menisivätkö asunnot paremmin kaupaksi kuin esim. Exlibriksessä…

  Mitähän tuo kokonaisuus maksaisi?

 • Nimetön

  ¨¨¨¨¨¨Esimerkiksi kalevalaisessa virrassa voisi kohdata Väinämöisen ja Pohjan akan. Vesiluolassa voisi tutustua Seitsemään veljekseen. Poreallas olisi Sanojen lähde. Saunatontun saunavuorolla voisi lauteilla kuulla hauskoja tarinoita.¨¨¨¨¨

  Oisko missään semmoista paikkaa, missä olisi vain katto ja seinät ja vettä ja saisi rauhassa uida ilman pelleilyä.

 • Aaltosten idea on kehittämiseen arvoinen

  …toisin kuin niiden jotka haluaisivat peruskunnostaa Kiikan uimahallin….tulee vähintään yhtä kalliiksi molemmat…

 • Nimetön

  Ihminen joka on jämähtänyt omaan erinomaisuuteensa eikä elä reaalimaailmassa vaan on nauttinut suojatyöpaikan edut veronmaksajien kustannuksella voi lausua näin.
  Kävisikö siellä ne samat 2300 maksavaa asiakasta jotka käyvät kirjatuutissa vai jopa tuplasti, eikä tämmönen uusi kirjatuutti varmaan paljon yli 30 miljoonan euron maksaisi joten helpostihan siihen sijoittajat löytyy täältä bisnesvammalasta. jopa kiikosista!

 • Erinomainen kommentti erinomaisesta suojatyöpaikasta

  —- Ihminen joka on jämähtänyt omaan erinomaisuuteensa eikä elä reaalimaailmassa vaan on nauttinut suojatyöpaikan edut veronmaksajien kustannuksella voi lausua näin.—-

 • pilvessä

  julkaisetteko Alueviesti näitä vitsimielessä vai pilvessä?

  hauska huuhaa mutta jos joku ottaa taas tosissaan niin meillä on kohta Uimainstituutti missä ei käy kukaan 🙂

 • Nimetön

  onko niitä veten kestäviä kirjoja samalla vois lukkee kon uimasa käy vammalasa

Kommentointi ei ole käytössä.