Sastamalan seudulle syntymässä uusi pankki

Yhteispotretissa kolmen pankin väkeä. Vasemmalta lukien: Pekka Koivuniemi, Petri Antila, Kirsi Soltin, Juhani Ranta, Jyrki Rantala ja Kimmo Karppanen.

Kiikoisten, Punkalaitumen ja Sastamalan Osuuspankit suunnittelevat yhdistymistä. Pankkien hallitukset hyväksyivät järjestely- ja sulautumisasiakirjat tänään tiistaina.

OP Sastamalan konttorilla oli koolla joukko toiveikasta ja luottavaista pankkiväkeä. Seutukunnan pankkien yhdistymisen tavoitteena on vastata ajan haasteisiin ja turvata asiantuntevat ja laadukkaat palvelut nopeasti muuttuvassa ja digitalisoituvassa toimintaympäristössä.

”Murros pankkialalla on voimakasta ja kilpailu asiakkaista on kovaa, myös pieniltä pankeilta vaaditaan yhä enemmän asiantuntemusta. Näin pystymme turvaamaan paikallisen palvelun, kilpailukykyiset hinnat ja saamme säästöä hallintokuluissa”, toteaa OP Punkalaitumen hallituksen puheenjohtaja Juhani Ranta.

Neljällä eri vuosikymmenellä OP Kiikoisten hallinnossa vaikuttanut hallituksen puheenjohtaja Pekka Koivuniemi pohdiskelee yhdistymisasioiden olevan aina myös tunneasioita, mutta järkiperusteet ovat vastaansanomattomat.

”Finanssivalvonta koskee yhtä lailla kaikkia pankkeja, mutta on kuormittavinta pienille pankeille. Toimitusjohtajan huoneessa voi palaa valo vielä yhdeltä yöllä, sillä byrokratiaan menee valtavasti aikaa.”

”Joskus olen kuullut sellaisen suosituksen, että yksi kunta ja yksi pankki. Kulisseissa on aiheesta neuvoteltu aiemminkin, mutta nyt aika on kypsä yhdistymiselle”, tuumaa Koivuniemi.

Rantala uuden OPn toimitusjohtaja

Uuden OP Sastamalan on tarkoitus aloittaa toimintansa marraskuun alussa. Sen toimitusjohtajana jatkaisi OP Sastamalan nykyinen toimitusjohtaja Jyrki Rantala. Muiden pankkien toimitusjohtajat jatkavat johtoryhmätason tehtävissä, tarvittaessa OP Kiikoisten Kirsi Soltin toimii Rantalan sijaisena.

Kaikkien kolmen pankin henkilöstö siirtyisi uuden pankin palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Asiakkaille yhdistyminen ei pankkien edustajien mukaan näy kuin entistä parempana palveluna.

”Tilinumerot ja lainojen ehdot säilyvät ennallaan, samoin omistaja-asiakkaiden oikeudet. Konttorit ovat jatkossakin Kiikoisissa, Punkalaitumella ja Sastamalassa”, Rantala toteaa.

Varmuudella konttoriverkosto pysyy nykyisellään seuraavat viisi vuotta, se on sopimuksiin kirjattu. Punkalaitumen Antila ja Kiikoisten Soltin korostavat asiakkaiden määrittävät sen, miten konttoreiden tulevaisuudessa käy.

Kuva OP Sastamalan konttorin edustalta. Kuva: Alueviestin arkisto / Minna Isotalo

Pankin nimi puhutti

Jyrki Rantala kertoo uuden pankin nimen puhuttaneen yhdistymissuunnitelmia tehtäessä.

”Päädyimme selkeään nimeen, emme halunneet mitään väkisin keksittyä. Sastamala kertoo pankin toimialueesta lopulta enemmän kuin esimerkiksi Lounais-Pirkanmaa. OP Kiikoinen ja Punkalaidun säilyvät aputoiminiminä uudessa pankissa, joten niitä voi käyttää markkinoinnissa.”

Kaikki kolme pankkia ovat vakavaraisia. Niiden pankkitoiminta kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna, OP Kiikoisissa 2,4 prosentilla, OP Punkalaitumen kohdalla 4,6 prosentilla ja OP Sastamalan luku on 0,7 prosenttia.

Vuodesta 2016 OP Kiikoisten liikevoitto kasvoi 24,5 ja OP Sastamalan 11,6 prosentilla. OP Punkalaitumen liikevoitto pieneni edellisvuoteen verrattuna 22 prosentilla. Kolmen pankin yhteenlaskettu liikevoitto oli 2,98 miljoonaa euroa, bonusoikaistu liikevoitto noin 4,1 miljoonaa.

Yhteensä pankit saivat viime vuonna 744 uutta asiakasta, joista 595 OP Sastamalaan.

”Ovi on käynyt meille päin. Asiakasmäärissä on jo ollut hyvää kasvua jo monen vuoden ajan”, Rantala iloitsee.

 Lopullinen päätös yhdistymisestä tehdään kunkin pankin osuuskuntakokouksessa tai edustajistossa 23. huhtikuuta.

Jos uusi pankki syntyy, näyttää se vuoden 2017 lukujen valossa tältä:

Asiakkaita 22 760, omistaja-asiakkaita 10 837
Työntekijöitä 35
Tulos ennen veroja 2,4 miljoonaa euroa
Tase 409 miljoonaa euroa
Asiakasliiketoiminta 739 miljoonaa
Pankin omat varat 63 miljoonaa euroa

141 vastausta artikkeliin “Sastamalan seudulle syntymässä uusi pankki”

 1. Nimetön

  SK: ”Osuuspankki lopettaa Noormarkussa ja Meri-Porissa kassa- ja käteispalvelut – tilalle kohtaamispaikat”

  • Vastalause

   Aika tyhmää uskoa noiden pankkiherrojen vakuutteluja. Tulette näkemään, miten henkilökuntaa aletaan heitellä kuin pusseja, aukioloajat vähenevät.

   Suosittelen paikalleen jämähtäneille matkailua Suomen isoissa kaupungeissa ja kyselyä, miten kävi, kun pankkikonttoreita lyötiin yhteen.

   Kun pankkiin jonottaa 70 asiakasta, odotusaika voi venyä jopa kahdeksi tunniksi. Moni haluaa käydä tiskillä, jutella pankkitoimihenkilön kanssa. Mutta se kulttuuri tulee kovaa muuttumaan.

   Kun elätte, näette tämän. Säälin teitä, joita tuollainen koskee. Älkää ruvetko asioimaan netin kautta tai seinässä olevan laitteen kanssa. Skimmauslaitteita löytyy Tyrväältäkin ja pankin edustajisto istuu mukavissa tiloissa lämpimässä ja viilaa teitä maksajia lisää linssiin.

   Ei se ole tyhmä, joka pyytää,,,

   • Nimetön

    Me, jotka asioimme netissä, emme halua maksaa muutamien itsepäisten mummojen juorutunteja konttoreissa. Maksakaa palvelumaksuina kallis palvelunne, niin saatte sen kernaasti pitää.

 2. Nimetön

  19:58 kirjoittajalle – viesti ei mennyt perille. Kaukana 65 vuodesta. Mutta toistan, palvelut on järjestettävä siten, että ne palvelelevat eri elämänvaiheissa, paljon puhutut ja korostetut ruuhkavuodet eivät ole ainoa veruke, myös ikääntyville on järjestettävä terveydentila huomioon ottaen, asuinpaikka huomioiden asianmukaiset palvelunsa.

 3. Nimetön

  Pankit ovat liikelaitoksia , vanhoille ja heikoille on olemassa yhteiskunnan ylläpitämät turvaverkot !

  • Nimetön

   Olet väärässä. Kyllä monikansallinen ”turvaverkko” pitää huolen saaliistaan. Ja hyvin ovat vanhojen rahat liikelaitoksille kelvanneet.

  • Nimetön

   Kyl voidaan kysyä sultakin, tuonnepana – tai paremminkin toivoa sopii, että joudut niittämään itse kylvämääsi pilkkaa.

 4. Nimetön

  Sastamalan Op ja Kiikoisten Op harjoittivat fuusiotumista mennävuosina , kuulemma .

 5. Hommat sovittu

  Kiikoisten- op alueelle kaksi hallitus paikka ja hyvin toimii päätöksenteko. Yhdistymisestä ei päätetty, mutta hallitusjäsenet tiedetään jo.

  • Toimitusjohtajan sijainen

   Ai täällä on tietäjiä. Mulla toimistolla sunnuntaina valot palaa myöhään, kerron oikeat henkilöt silloin.

   • Toimitusjohtajan sijainen

    Oikeat vastaukset Sastamalan op hallitukseen Kiikoisten alueelta. Arto Mäkelä ja Jarno Mäenpää

   • Nimetön

    Kuinka monta jäsentä Op Sastamalan hallitukseen tulee yhteensä ? Kymmenen ?

 6. Omistajajäsenet osallistukaa osuuskunnan kokoukseen!!!!!

  Vain osallistumalla osuuskunnan kokoukseen ja ilmaisemalla siellä mielipiteenne, haluatteko Kiikoisten Osuuspankin jatkavan toimintaansa, vaiko eikö. Kaikki pankin omistajat joukolla osallistumaan ko. kokoukseen ja päättämään pankin kohtalosta. Se on nyt omissa käsissänne ja vallassanne! Mielipiteestänne riippuen vaikutatte missä ja milloin valot palavat Kiikoisten Op:ssa. Tuntuu kyllä siltä, että jollakin vintti on jo pimeänä.

 7. Nimetön

  Alkaa näyttää fuusion toteutuminen tosi vaikealta . Hallituspaikkoja jaellaan ennen kun on päättäjiltä eli osakkailta kysytty mitään. Pankinjohtaja Rantalako siellä häärii ja hulluttaa muita , jotka eivät muista tai tiedä , kuka päättää asioista osuuspankeissa .

 8. Nimetön

  Vai on hallituspaikat jo jaettu!? Kumpikin ovat ilmeisesti fuusion kannattajia -ilmeisen rahakkaat luottamuspaikat tulossa… Törkeää toimintaa! Muistakaa jäsenet äänestää 23.4. osuuskunnan kokouksessa, kaadetaan fuusiosuunnitelma!

  • Nimetön

   Onko korvaus paljonkin yli 200 euroa kokoukselta?

  • Nimetön

   Älä nyt kiukkuusi tukehdu, vaikka kiikoislainen oletkin. Asialliset hommat pitää hoitaa asiallisesti. Ota ensin selvää, mitä perusteita fuusion tekemiselle on ja mitä siitä luopumiselle. Sitten, jos olet osuuspankin jäsen, äänestät niin kuin katsot parhaaksi pankin tulevaisuudelle muuttuvassa maailmassa niin, että nykyiset ja tulevat asiakkaat saavat tarvitsemiaan palveluita edullisesti. Muista, että se mitä haluat ja mitä tarvitset ovat kaksi eri asiaa ja ensin mainittu on aina kalliimpaa.
   Unohda myös ainainen kaunasi menestyviä ihmisiä kohtaan. Sinäkin voisit menestyä ja päästä muiden valitsemana yhteisen edun vartijaksi, jos osaisit käyttäytyä, olla sosiaalinen ja ymmärtäisit asettaa yhteisen edun oman etusi edelle.
   Jos fuusio tapahtuu, jäsenistö on puhunut ja pulinat pois. Kävi kuinka kävi, on tyhmää kaivaa taisteluhautoja juuttuakseen vuosikymmenien kaunaan ja riitelyyn. Kiikoisissa ei ole muuta kiikoislaista kuin jo rakoileva kiikoislainen yhteishenki, sitä ei pidä antaa torajyvien pilata lopullisesti.

   • Nimetön

    Vaikka itsesi toisten yläpuolelle asetatkin niin miten sitten suusi asettelet jos jäsenistö äänestää havittelemasi fuusion / havittelemasi luottamuspaikan nurin?

   • Nimetön

    Jaha, salaliittoteoreetikko yrittää myös rikkoa kiikoislaisten välit. Harmi, etten ole kelpoinen luottamuspaikoille, hakisin piruuttanikin. Nykyiset sen sijaan ovat kaikki luottamuksensa ansainneet, toisin kuin netin riidankylväjät.

   • Olen kiikoslainen

    5.3. 11:43 Tapanani ei ole kirjoitella tällaisille foorumeille koska tällainen puskista huutelu ei johda mihinkään . Näin kuitenkin sen verran vaivaa , että nimimerkissä tuon esiin kiikoslaisuuteni . Oletuksesi , että jos on kiikoslainen , tukehtuu kiukkuun , kertoo enemmän sinusta , kuin kiikoslaisista . En tiedä yhtään tapausta jossa paikkakuntalaisemme olisi kiukkuun menehtynyt . Ymmärrän , että sinä , omasta mielestäsi menestyneenä ihmisenä et käsitä pienen paikkakunnan tarpeita . Oletettavaa on , että olet kaiken lisäksi korkealla paikalla osuuspankin hierarkiassa . Johtajat ilman empatian puutetta yhdistettynä harhaiseen ylemmyyden tunteeseen ovat kautta aikain olleet tuhoisa yhdistelmä . Kehoittaisinkin sinua tutustumaan , minkä vuoksi osuustominnallisia yrityksiä runsaat sata vuotta sitten perustettiin mm . tälle alueelle . Jos on valittavana kiikoislaisten etu vai osuuspankin etu , ainakin minulle valinta on helppo . Ps Sananvapaus on hyvä asia tässäkin tapauksessa vaikka se ei kaikkia näytä mielyttävän .

   • Nimetön

    Ohhoh 5.3 klo. 11: 43. Tällä tyylilläkö johdettuna uskot pankkien fuusion toteutuvan?

 9. Nimetön

  Ei vanhan pankin ryvettyneitä luottamusmiehiä, uuteen Op Sastamalaan

  • Nimetön

   Ei tietenkään, mutta kun entiset ovat pystyviä, ahkeria ja kaikin puolin kelvollisia, niin toki heidät pitää saada jatkoon.

 10. Nimetön

  Ota noista kirjoituksista tolkkua!
  ”Pankin nimi puhutti”, tuoko tosiaan oli fuusion keskeisin asia, joka pankkien päättäjiä puhutti?
  Olen erittäin pettynyt.

 11. Nimetön

  Koska jäsenet näkevät ja pääsevät lukemaan yhdistymisasiakirjaa, jotta se todelliset vaikutukset selviävät?

 12. Nimetön

  Fuusiota ajavat toki tietävät paikan kokoukselle, jossa asiasta äänestetään.
  Kokous pidetään 23 päivänä huhtikuuta , mutta missä , on mahdollisesti tarkoituksella jätetty kertomatta.

 13. Kiikoslainen omistaja, epäilijä

  Nyt voidaan kyseenalaistaa se, mitä pankkia nyt ollaan pelastamassa. Vaihtoehdot: Op Sastamala, Op Punkalaidun vai Op Kiikoinen. Miettikääpä tätä! Ja pelastuuko lopulta edes Op Sastamala, vai nielaiseeko sen esim. hyvin menestynyt ja asiallisesti johdettu Op Tampere. Miettikää sitä! Epäilyttää tälläinen fuusio, että onko se edes tarpeellinen, antakaa Op Sastamalan ensin fuusioitua itseään isompaan.

  • Nimetön

   Jos isonpaan halutaa, ei op Sastamalalla saavuteta mitään

  • Nimetön

   Me Mouhijärvellä jättäydyimme neuvotteluista sivuun, koska op Sastamalan kokoluokka ei olisi tuonut mitään etuja nykyiseen tilanteeseen.

 14. Nimetön

  Ei kai tässä mitään hätää oo, asun Inarin kunnassa ja oon Kiikoisten OP:n vakiasiakas?

  • Nimetön

   Moni helsinkiläinenkin, tamperelainen,porilainen ja moni muu on Kiikoisten OP:n asiakas.
   Hyviä asiakkaita, joten pidetäämpä palvelevapankki itsenäisenä.