Kirjastolle kuntalaisten olohuone – Keksitkö kohtaamispaikalle nimen?

 

Yhteistyössä on voimaa. Vasemmalta lukien: Saskyn Kaisa Kankaanpää, opiskelijat Hanna-Kaisa Kallio ja Ida Myllylä, nuorkauppakamarin Liisa Vasanko, perhepalvelukoordinaattori Pirita Rantanen sekä nuorkauppakamarin Joni Uusinoka.

Joukko asiastaan innostuneita ihmisiä on koolla Sastamalan pääkirjaston yläkerrassa. Tyhjästä on tunnetusti paha nyhjäistä, mutta älyllä, luovuudella ja yhteistyöllä voi saada aikaan ihmeitä.

Sastamalan pääkirjaston yläkertaan on muotoutumassa lasten, nuorten ja lapsiperheiden kohtaamispaikka, kaupunkilaisten yhteinen olohuone.

”Kaikki kalusteet ovat peräisin kaupungin varastoista. Lisäksi opiskelijamme ovat jo tuunanneet kirjaston vanhoja raheja”, esittelee Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen sisustuslinjan opettaja Kaisa Kankaanpää.

Matalan kynnyksen palveluita

Ensi syksynä, elokuun 30. päivä avattavassa kohtaamispaikassa tullaan tarjoamaan matalan kynnyksen palveluita ilman ajanvarausta. Asiakkaat voivat halutessaan saada ohjausta ja tukea perheen arkeen, osallistua vertaistoimintaan sekä vain tavata toisiaan.

”Täällä on juttuseuraa tarjolla, joku sosiaali- tai terveysalan ammattilainen, joka kuuntelee. Tila on esteetön, ja kirjastolle on helppo tulla. Täällä voi poiketa muuten vain, ilman ajanvarausta”, sanoo hanketta luotsaava kaupungin perhepalvelukoordinaattori Pirita Rantanen.

Vaikka puhe on lasten ja perheiden paikasta, korostaa Rantanen, että sinne ovat tervetulleita kaikki, myös kirjaston yläkerran tiloja käyttävä yhdistysväki.

Sisältöä pohditaan vielä

Pirkanmaalla vastaavissa paikoissa on tarjolla muun muassa terveydenhoitajan vastaanottoa sekä nuorisotyöntekijän ja perheohjaajan palvelua.

Sastamalan kohtaamispaikan sisältöä ei ole vielä lyöty lukkoon. Aiheen tiimoilta tehdyn kyselyn anti on vielä perkaamatta, ja kolmannen sektorin järjestötoimijoiden rooli toiminnassa on auki. Kaupungin budjettiin sille ei ole varattu lisäeuroja.

”Ideana on, että joidenkin Sotesin ja kaupungin työntekijöiden työnkuvaan sisällytetään esimerkiksi muutama tunti kerran kahdessa viikossa täällä kirjastolla”, Rantanen sanoo.

Ipana-kassi yllätyksineen on myös nimikisan palkinto.

Ipana-tuotteilla yhteisöllistä hyvää

Kohtaamispaikan tiimoilta kaupungin yhteistyökumppanina on Saskyn lisäksi nuorkauppakamarin Lempee Sastamala – hanke.

”Tämä on tärkeää, mahdollisuus tehdä yhteisöllistä hyvää. Yritämme saada yrityksiä sponsoroimaan hanketta, jotta paikasta saadaan mahdollisimman mukava ja viihtyisä. Hienoa, jos voimme auttaa myös toiminnan sisällön suhteen”, kiteyttää nuorkauppakamarin Liisa Vasanko.

PT-Desingnin toimesta markkinoille on tulossa huhti-toukokuussa Ipana-kassi. Laukun tuotosta menee suuri osa kohtaamispaikan hyväksi. Tulossa on myös heijastin. Vasangon mukaan kassia ja heijastinta voivat ottaa myyntiin muutkin yritykset, jolloin myyjä saa siivun tuotosta.

”Kassiin saa tarvittaessa vaipat tai tuttipullot hyvin mahtumaan, mutta se soveltuu monenlaiseen käyttöön – niin kirjasto- tai kauppakassiksi kuin festareillekin. Luvassa on neljä eri kuosia, joista yksi on sellainen äijäversio”, Vasanko selvittää.

Keksi kohtaamispaikalle nimi!

Sastamalan perhepalveluverkoston järjestämä ja koordinoima kohtaamispaikka tarvitsee nimen. Sitä haetaan nimikilpailulla, joka päättyy vappuna.

Parhaimmalle niminikkarille on luvassa palkinto: Ipana-kassi, joka sisältää liput Herra Hakkaraisen taloon, lahjakortin Vuorihotellin ravintolaan, Lahjatalon nallen sekä PT-Designin ja Huittisten Säästöpankin yllätykset.

Nimiehdotukset voi lähettää huhtikuun loppuun mennessä osoitteeseen: pirita.rantanen@sastamala.fi.

14 vastausta artikkeliin “Kirjastolle kuntalaisten olohuone – Keksitkö kohtaamispaikalle nimen?”

 1. Nimetön

  Matalan kynnyksen palveluja yläkerrasta….siinäpä yhtälö ratkaistavaksi.

 2. Nimetön

  Hienoa, että tällainen kohtauspaikka perustetaan. Ja nimenomaan lapsiperheille ja nuorisolle. Takaraivossa pieni pelko, kun sanotaan, että kohtaamispaikkaan voi tulla kaikenikäiset. Pelko, että kohtaamispaikka muotoutuu ikäihmisten kohtaamispaikaksi. Nuorethan ei silloin sinne halua tulla.

  • Nimetön

   Ihmettelen asennettasi. Monelta nuorelta tai nuorelta perheeltä voi puuttua turvallinen vanhussuhde. Varamummous tai -vaarius. Kaikenikäiset mahtukoot kohtauspaikkaan ilman nenännyrpistelyä. Joille se ei sovi, jääkööt oven ulkopuolelle.

   • Nimetön

    Kun olin nuori, luulin tietäväni kaiken. Kun olin keski-ikäinen, kyseenalaistin kaiken. Kun nyt olen vanha, huomaan allekirjoittavani kaiken vanhemmiltani oppimani. Ei ollut huono oppi. Sillä jatkavat lapseni.

  • Nimetön

   Klo 9:10: Tuolla asenteella nollaat mummosi/vaarisi tai mahd. appivanhempiesi oikeuden osallistua hienoon mahdollisuuteen kohdata ihmisiä, ja jopa saada apua ja tukea tarvittaessa. Kuunnelkaa nuoret ja nuoret vanhemmat ikäihmisiä. Ehkä ette heti usko, mutta tulevaisuus näyttää teillekin, että vanhuus ja kokemus ovat turvallista ja kantavaa viisautta.

 3. Nimetön

  Tuollainen lepohetki on paikallaan, kun ihmisiä aletaan muuten laittaa jonoon – arvojärjestyksessä. Maakuntauudistus tekee tempun ja ihmisistä tehdään jälleen huutolaisia. Sairaudet pisteytetään ja potilaat ajetaan karsinaan – kärsimään. Huutolaisia juu!