Stoppi heikennyksille vai kallista poliittista vaikuttamista?

Arto Satonen, Pertti Hakanen ja Ilmari Nurminen. Kuvat Alueviestin arkistosta.

Ammattiyhdistysliikkeen poliittinen työtaistelu hallituksen irtisanomisen helpottamisaikeita vastaan alkoi viime yönä. Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) lakko kestää kaksi päivää ja sosiaali- ja terveysalan liittojen Tehyn ja Superin vuoronvaihtokielto jatkuu 4. marraskuuta saakka.

Kysyimme sastamalalaisilta kansanedustajilta, mitä mieltä he ovat lakoista ja niiden syistä.

Keskustan Pertti Hakanen pitää erittäin valitettavana sitä, että lakkojen laajentuessa hämärtyy hallituksen tekemän onnistuneen työllisyyspolitiikan merkitys koko yhteiskunnalle.

”Entistä useamman lähipiirissä on varmasti tuttuja, jotka ovat toimenpiteiden myötä työllistyneet ja siten saaneet arkeen sisältöä sekä osaamisensa yhteiskunnan käyttöön”, Hakanen miettii.

Hakasen mielestä ammattiyhdistysten lakot ovat kohtuuttomia, jos niiden vuoksi joudutaan tinkimään esimerkiksi vanhusten ja koululaisten ruokailuista.

”Yhteiskunnan haavoittuvuuden kustannuksella tehdään nyt kallista poliittista vaikuttamista”, Hakanen napauttaa.

Heikennysten tie kuljettu loppuun

Sdp:n Ilmari Nurminen toteaa, että Suomea on rakennettu sopimalla, ei repimällä ja patistaa hallitusta takaisin neuvottelupöytiin:

”Hallituksen politiikka on ollut yksipuolista sanelupolitiikkaa ja pelkkiä heikennyksiä työntekijöille ja työttömille. Ensi pakkolait, kiky-sopimus ja siinä etenkin julkisen puolen lomarahojen leikkaus, koeajan pidennys ja aktiivimalli nyt muutaman mainitakseni. Nyt se ajaa kuin käärmettä pyssyyn irtisanomissuojan heikennystä, vaikka sen omissakin selvityksissä on todettu, ettei sillä näytä olevan työllisyysvaikutuksia.”

Nurminen sanoo ymmärtävänsä hyvin työntekijäpuolta, sillä jatkuvien yksipuolisten heikennysten tie ei enää käy. Talouskasvun hedelmät kuuluvat kaikille.

”Olen asiassa sopimisen puolella. Hallituksen on vedettävä esityksensä pois ja palattava yhteisiin neuvottelypöytiin. Se on tässä tilanteessa ainoa oikeudenmukainen ratkaisu.”

Pienestä muutoksesta kauhea hässäkkä

Kokoomuksen Arto Satonen harmittelee lakkoihin ajautumista. Lakot ovat hänen mielestään mittaluokaltaan täysin suhteettomat lakimuutokseen nähden.

”Kyse on pienestä muutoksesta, jolla hieman helpotetaan pienten yritysten työnantajariskiä. Edelleen on oltava painavat ja asialliset perusteet irtisanomiselle, kyse siis ei ole mistään pärstäkerroin-irtisanomisesta”, Satonen korostaa.

Satosen mukaan on tärkeää helpottaa pienten yritysten työllistämistä, koska suurin osa uusista työpaikoista syntyy niihin. Saksassa on hyvät kokemukset samantyyppisestä laista. Lisäämällä paikallista sopimista pienissä yrityksissä voitaisiin saada sama työllistämisvaikutus aikaan, mutta sekään ei ole Satosen harmiksi sopinut SAK:lle.

”On hyvin tärkeää löytää asiassa ratkaisu, koska lakkojen vaikutukset ulottuvat lapsiin ja vanhuksiin, sekä kustannukset yrityksille ovat kohtuuttomat.”

 • avatar Nimetön

  Rakennusala ja palveluyritykset ilmoittavat, että suhdanteet näyttää paljon huonommilta. Ottaako nykyhallitus myös tästä kunnian itselleen? Monet vaahtopäät on hehkuttanut, miten muka hallitus on työllistänyt niin paljon ihmisiä. Entäs nyt, löytyykö vastuunkantoa kun käppyrät menee alaspäin? Taitaa vaahtopäät mennä perunakellariin lymyileen!

  • avatar Nimetön

   Koita rauhoittua valopää, kyllä töitä on edelleen tekijöille, luuserit on asia erikseen. Lapsikin ymmärtää että mikään kasvu ei voi jatkua loputtomiin, töitä pitää tehdä . Vihervasurit on onnensa kukkoloilla kun kuulee jonkun uutisen mitä voi tulkita vastoin Suomen etuja,silloin vihervasurit tulee perunakellarista .

   • avatar Nimetön

    koitas ny taas rauhoittua, nimittelijä
    Opettele keskustelemaan ja myös ymmärtämään etteivät kaikki ole samaa mieltä asioista, ” onnensa kukkoloilla olija”

   • avatar Nimetön

    14:25 Olin nykyhallituksen ansiosta jo liukumassa vasemmalle, mutta kaltaisesi räyhäävät porvarit saivat minut vakuuttumaan, että SDP on oikea poliittinen kotini. Kiitos herätyksestä! Olen ylpeä vihervasuri.

 • avatar Nimetön

  Valtionvelka nousee aina porvareitten johdolla ja laskee sdp kausilla. Vanhanen, Kiviniemi, Katainen kasvattivat rajusti valtionvelkaa. Lisäksi rikkaimmat 20 prosenttia saavat sosiaalitukia yhtäpaljon mitä sama prosentti köyhimpiä. Hallitus lahjoittaa henkilöyrityksille satoja miljoonia.

   • avatar Nimetön

    16:32 Paavo Lipposen lopettaessa pääministerinä vuonna 2003 valtionvelka oli noin 63 miljardia. Nyt porvareitten komennossa valtionvelka on kihahtanut 105 miljardiin. Vaikka porvarit kasvattaa velkaa silti kuitenkin aina leikataan vähäosaisilta. Porvarit tuhlaa valtionrahat kavereilleen yritystukina. Se on sitä rikkaitten sosiaalitukia.

 • avatar Nimetön

  Nimetön 29.10
  Kertoisitko mitkä puolueet luet vihervasemmistoon ja vielä myös perustelut tuolle jaolle. Itse en lukeudu patamustiin porvareihin

 • avatar sipilälle kenkää

  Ehdottaa lisää maahanmuuttoa,muka huoltosuhteen ja hyvän työllisyyden takia kun oman maan syntyvyys laskee.Ottakoon,mutta ouluun ei ainuttakaan hesan seudulle jonne ne tähän astisetkin on valuneet muualta suomesta .Se on uskovaisten omituista hyveellisyyttä siitä vaan Sipilä ja muut lestadiolaiset vällyn alle,kyllä näin väki ja tyhmyys lisääntyy.

Kommentointi ei ole käytössä.