Joulutunnelmaa talojen täydeltä – ”Ihanaa kun naapuritkin osallistuvat”

Taina Ekilä perheineen odottaa joulutalokävijöitä saapuvaksi osoitteeseen Keikyäntie 51. ”Jos on ruuhkaa, voi auton jättää kirkon parkkipaikalle”, hän vinkkaa.

Suuri vaalea puutalo Keikyäntien varressa. Talousrakennusten ympäröimä pihapiiri. Talon vieressä laitumella kolme hevosta syö niille tuotuja heiniä. Talon kiviportaalla palaa lyhty. Porstuassa vierasta tervehtii olkipukkien rivi. Ollaan Yli-Hellän tilalla, joka 2. joulukuuta on yksi Sastamalan Joulutaloista.

Sukutilaa isännöivä Jukka Yli-Hellä kertoo, että 1920-luvulla rakennettu talo on avannut ovensa yleisölle muutaman kerran aiemminkin, kun sen salissa on järjestetty myyjäiset osana Yllätysten yötä.

”Kesän Wanhoihin Taloihin meitä on pyydetty mukaan, mutta se osuu puintiaikaan. Meillä on silloin niin paljon töitä, ettei osallistuminen ole mahdollista”, hän sanoo.

”Siksi lähdimmekin nyt innolla mukaan tähän tapahtumaan. On mukavaa, kun naapuritkin osallistuvat, meillä on hyvä yhteishenki täällä Keikyässä”, talon emäntä Taina Ekilä kiittelee ja paljastaa, että naapurustosta ilmaantuu Yli-Hellään tulevana sunnuntaina niin joulupukki kuin pieniä tonttujakin.

Kohde kyläseuran kalenterissa

Yli-Hellä on sunnuntaina paitsi Sastamalan Joulutalojen kohde numero 5 myös Keikyän kyläseuran joulukalenterin ”luukku” numero 2. Kyläseuran toimesta pihassa on tarjolla grillimakkaraa.

”Myös talon hevoset saavat jotain punaista ylleen. Se on meidän Anni-tyttäremme juttuja. Heppoja saa rapsutella ja pientä maksua vastaan pääsee talutusratsastukseen”, Taina Ekilä kertoo.

Kuusi tuodaan tietysti tupaan joulutunnelmaa tuomaan. Koristeeksi kelpaavat myös lyhdyt, kynttilät ja joulukukat. Salin pöydille asetellaan jouluiset liinat.

”Amerikan malliin meillä ei ole koskaan ollut tapana koristella. Ennemmin sellaista hillittyä ja perinteikästä. Joulu on meillä usein levon ja rauhoittumisen aikaa”, Ekilä miettii.

Keikyästä lähtee olkipukkeja maailmalle.

Olkipukkeja maailmalle

Vanhan ajan tyyliin, käsityöperinteitä vaalien on Taina Ekilä valmistanut jo vuosien ajan olkipukkeja. Ne ovat niin suosittuja, että viimeksi jutuntekopäivänä sai talon emäntä lähettää postipaketissa sellaisen ulkomaille, tällä kertaa Ranskaan.

”Taitaa tämä olla katoavaa kansanperinnettä. Ulkomailla asuvat suomalaiset haluavat ripauksen kotimaan joulua ja kenties muistella omaa lapsuuttaan, siitä pukkien menekki mielestäni kertoo.”

Taidon olkipukkien tekoon Taina on oppinut omalta äidiltään. Pukkeja ostetaan tekijältä suoraan erilaisissa tapahtumissa sekä muun muassa verkkosivujen kautta.

”Jos käsityöt kiinnostavat, kannattaa ilman muuta tulla sunnuntaina Keikyään. Taitoa, monenlaista ohjelmaa ja kivoja kohteita on täällä tarjolla enemmänkin ”, Ekilä vinkkaa.

Yli-Hellän talon alakerrassa on haluttu säilyttää vanhaa. Useat huonekalut ovat paikallisen puusepän käsialaa.

Joulutalot tarjoavat elämyksiä

Eri puolella Sastamalaa sijaitsevat Sastamalan Joulutalot avaavat ovensa 2. joulukuuta. Tapahtuma johdattaa joulun tunnelmaan kiinnostavien ja historiaa huokuvien talojen, muiden kohteiden ja kylien kautta.

Sastamalan Joulutalot tarjoavat maaseutujohtaja Katariina Pylsyn mukaan ikimuistoisia ulko- ja sisätilaelämyksiä. Kohteita on yhteensä 65, joista 9 on kirkkoa. Kohteet ovat avoinna pääsääntöisesti kello 12-18 välisen ajan.

”Tarjolla on muun muassa jouluruokia, hevosajeluja, myyjäisiä ja muita jouluelämyksiä. Lauletaan, iloitaan ja nautitaan”, toteaa tapahtuman puuhanainen.

Joulutalot kiinnostavat myös Sastamalan ulkopuolella. Busseja tulee tapahtumakohteita kiertämään Kristiinankaupungista, Raumalta ja Tampereelta.

Sastamalalaistenkin on mahdollista liikkua kohteesta toiseen bussilla. Opastettuja reittivaihtoehtoja on neljä erilaista. Pylsyn mukaan linja-autoissa on vielä hyvin tilaa.

Joulutaloissa vieraita odotetaan ja tavoitteena on luoda mukavaa joulun tunnelmaa. Pylsyllä on pieni toive kaikille sastamalalaisille:

”Olisi ihanaa, jos ihmiset koristelisivat ikkunoitaan ja pihojaan vaikka jouluvaloilla. Jospa voisimme yhdessä antaa Sastamalasta kuvan kauniina kaupunkina.”

  • Mummi Huittisista

    Kiitoa kun saimme sunn 2.12.18 tutustua joulutaloonne, meittiä oli hurja määrä liikkeellä.. Oli komea vanha talo ja kauniisti laitettu jouluista. Jo pihalla hevonen, tonttutytöt ja joulupukkikin juur sillon. Kiva kun otitte vastaan. Kannatti käydä teillä tuli iloinen olo.

Kommentointi ei ole käytössä.