Kaupunki muistuttaa kiinteistönomistajia talvikunnossapidosta – “Lakiin kirjattu”

Lunta on tänä talvena riittänyt. Kuvituskuva.

Sastamalan kaupunki lähestyi mediaa tiedotteella paljon puhuttavasta aiheesta, eli katujen talvikunnossapidosta ja teiden aurauksesta.  Runsaslumisena talvena keskustelua herättävät auraus, lumikasat ja -vallit sekä ilmojen lauhduttua hiekoitus.

Lumikasat sekä tien ja jalkakäytävän väliin jäävät lumivallit aiheuttavat hankaluuksia peittäessään näkyvyyttä ja kaventaessaan tieuraa. Hoitamaton jalkakäytävä on turvallisuusriski. Myös moni parkkipaikka on jäänyt lumikasojen alle.

Sastamalan kaupungin yhdyskuntatekniikan päällikkö Pasi Lähteenmäki ja kunnossapitomestari Heikki Järvensivu muistuttavat tontin omistajia lakiin kirjatusta kunnossapitovastuusta, johon kuuluu muun muassa tontin kohdalla olevan jalkakäytävän puhtaanapito ja liukkaudentorjunta.

Myös aurauksesta syntyvien lumikasojen ja vallien poisto niin jalkakäytäviltä kuin niiden viereltäkin, on tontin omistajan vastuulla. Kaupungille kuuluu katujen ja kevyen liikenteen väylien hoito.

Poistetulle lumelle tulee löytää paikka tontilta. Sitä ei saa aurata jalkakäytävälle tai kadulle. Jos paikkaa ei löydy, tulee lumi viedä lumenkaatopaikalle Vanerikadulle.
Tontin omistaja vastaa myös tontille johtavan kulkutien kunnossapidosta.

Pasi Lähteenmäki kertoo, että aika ajoin kaupungille tulee pyyntöjä aurata myös yksityisten liittymät.

“Ymmärrän, että lumen poisto voi olla monelle raskasta. Kaupunki ei voi kuitenkaan tasapuolisuuden nimissä ottaa tällaisia asioita valitettavasti hoitoonsa edes korvausta vastaan. Pyydämme tässä kääntymään yksityisurakoitsijoiden puoleen.”

“Auraustilanne tällä hetkellä hyvä”

Joulun jälkeen kaupungin molemmat tiehöylät ja muu aurauskalusto ovat olleet päivittäin liikenteessä. Tällä hetkellä höylätään kokoojakatuja ja ajetaan lumikasoja pois pääväylien varsilta.

“Viimeiset kolme viikkoa on tehty 8 – 12 -tuntista työpäivää. Jos ei ole aurattu, niin sitten on viety lunta pois”, Heikki Järvensivu toteaa.

Sastamalassa on kaupungin hoidossa olevia katuja ja kaavateitä yli 180 kilometriä sekä kävely- ja pyöräteitä reilu 100 kilometriä.

Vesistön etelä- ja pohjoispuolisen Vammalan alueen katujen talvihoito tehdään kaupungin omana työnä. Keikyän, Kiikan, Kiikoisten, Suodenniemen, Mouhijärven, Karkun, Roismalan ja keskustan erityisalueen aurauksesta ja liukkaudentorjunnasta vastaavat urakoitsijat. ELY-keskus hoitaa valtion tiet. Yksityisteiden hoitovastuu on taas yksityistiekunnilla.

Sastamalan kaupungilla talvikunnossapitoa hoitaa kuusi vakituista ja yksi määräaikainen työntekijä. Heillä on käytössään kaksi tiehöylää ja pyöräkuormaajaa sekä kolme traktoria. Liukkaudentorjunnassa on käytössä kaksi vaunuhiekoitinta ja yksi kauhahiekoitin. Palveluita ostetaan kahdeksalta eri urakoitsijalta.

Kaikki työntekijät lähtevät liikenteeseen päivystäjän tai kunnossapitomestarin päätöksellä.

Väylät on jaettu niiden merkittävyyden mukaan kolmeen hoitoluokkaan. Ensimmäiseen hoitoluokkaan kuuluvat pääväylät, kuten esimerkiksi Vammalantie, Tampereentie ja Päätie sekä kävely- ja pyörätiet, toiseen luokkaan kokoojakadut, kuten esimerkiksi Länsitie, Raukonjuurentie, Narvantie ja kolmanteen tonttikadut. Väylät hoidetaan hoitoluokkien mukaisesti kiireellisyysjärjestyksessä.

Järvensivun mukaan usein kysytty kysymys on: Miksei aura ole jo käynyt?

“Kaikkialla ei voida olla samaan aikaan, vaan töitä tulee priorisoida. Suuren henkilökunnan ja kaluston pitäminen reservissä ei olisi taloudellisesti järkevää. Parhaamme teemme.”

Talvikunnossapidon päivystysnumero on 040 660 2321 (arkisin kello 15.30 – 07 ja viikonloppuna 24 h.)

  • avatar Nimetön

   Jaahas, täällä päästellään näköjään valheen poikasia ja yritetään johtaa ihmisiä harhaan.
   Tottakai virkamiehet ovat vastuussa tekemisistään. Sopii tutustua vaikka kuntalakiin.
   Miksi haluatte syöttää soopaa täällä julkisesti? Syy lienee se, että anonyyminä voi puhua vaikka mitä p…aa ilman vastuuta.
   Toisinsanoen itse harrastatte samaa, josta virkamiehiä syytätte.

 • avatar Nimetön

  Jos tehdään polanteen poistoo kuuluuko silloin putsata kaikki tie haarat!

  • avatar Nimetön

   älä puhu puppua, kyllä sitä täältäkin löytyy liikenneturvallisuutta vaarantavia risteysalueen aurauksia !

   • avatar Nimetön

    Kyllä on niin päin penttiä ja penaalia ollut auraukset aina j-pellon suunnalla!

   • avatar Nimetön

    vitut sano koolipoika ! – sutkaus menneiltä vuosilta
    Aurat ylhäällä ne veivaa, pankaas kattoen !

 • avatar Nimetön

  Paljonko yksityinen urakoitsija velottaisi 2000 neliön piha alueen aurauksesta talvenajalta? Miten hinnoitellaan, kerta vai urakka.

 • avatar "Autoilijatko lapioimaan"

  Kelle kuuluu teiden risteyksien näkyvyyttä haittaavien vallien siivous?

  • avatar Nimetön

   Jussinpellon alikulun yläpuolelta ei oo mitään tietoa Vlan suunnalta tulevista, niin korkeat on vallit.

 • avatar N. Ärästys

  Vammalan keskustassa ei auraa ihan heti maahan lasketa. Tiet pirunpeltoa.

 • avatar hullua

  On se aivan hullua, että mummot omakotitalossa kylällä joutuu löhteen jalkakäytäviä auraan! Ja sitte muut saa niitä sitte ilmatteeks käyttää :/

  • avatar Nimetön

   Ennenvanhaan kiinteistönomistajan vastuulla oli myös tontin mitalta tie keskiviivaan asti. Jos helpotettu vastuu jalkakäytävän kunnossapidosta on liikaa, pitää maksaa joku muu tekemään se. Se on kaupunkiasumisen hinta.

 • avatar Nimetön

  Sileekalliolla loistavasti hoidettu auraukset☺ naapureille muistutukseksi: postilaatikot kun ovat samassa rivissä, niin laatikoiden edustan auraus kuuluu kaikille laatikkoja käyttäville. Hyvää liikuntaa hyväkuntoisille eläkeläisillekin!

 • avatar Kaupunki

  voisi hankkia sellaista aurauskalustoa jossa on tarvittaessa käännettävissä oleva aurausterä! Näin sitä käytettäessä vältyttäisiin täysin aurausvallin syntymiset pihaliittymien kohdille taajaan asutulla alueella katuja ja teitä aurattaessa ja miksei muuallakin? Lumi voitaisiin ohjauttaa ohitse liittymäkohdan helposti. Tällaisia auroja on käytössä mm. Nokialla ja Tampereella, ehkä naapurikaipungissa Huittisissakin? -Ei täällä semmosia hienouksia, vastasi aurausmies kysyttäessä suoraan tekijältä. Miksi ei ole? Rahat taas loppu, vanha vastaus, vaiko saamattomuutta?

  • avatar Nimetön

   Vai voisiko se laiska kiinteistönomistaja vetää kolalla muutaman kerran ja kas kummaa valli on poissa.
   Itse toimin noin oman liittymäni osalta.

 • avatar Kyllästynyt katsomaan

  Aurausta kuin hiekoitusta tehdään valitettavasti nykyään niin, että sieltä traktorinkopista ei työntekijä voi nousta pois. Aurataan isoon pihaan traktorin auran levyinen suikale, vaikka voisi vetää kolme suikaletta helposti (ettei kolhi autoja yms.) Sitä ei vain viitsitä tehdä, mennään siitä mistä aita on matalin. Samoin hiekoituksessa, vedetään traktorilla pieni kaistale ja sillä hyvä. Voisi nousta sieltä kopista ja heittää hiekkaa käsipelillä mm. oven eteen mutta ei. Traktorinkoppi tuntuu olevan pyhäpaikka eikä sitä persettä sieltä pois saa. Työt tehdään hutiloimalla tyyliin “vähän sinne päin” mentaliteetilla. Suomessa on kautta aikojen ollut talvi, joten ei voi tulla yllätyksenä…

 • avatar Peili on hyvä varuste

  Kattokaas peilistä onko tää kaikki ihan viisasta. Suvaitsevaisuutta tarvitaan ja ymmärrystä luonnon edessä.

 • avatar Nimetön

  Kyllä nyt on poissa se talvisodan henki, että kaikki tekevät kaikkea, kun olosuhteet sitä vaativat. Aurat ajavat aurat ylhäällä, vaikka tie olisi ummessa, kun “ei kuulu mun ruutuuni”. Nythän pitäisi aurata ja ajaa lunta joka ainoan – ja tuntea siitä ylpeyttä: YHDESSÄ tässä ollaan ja KAIKKIEN hyväksi toimitaan.
  Tiedän, että joku vastaa: Mutta kuka maksaa…

 • avatar Nimetön

  Tämäkin asia on kirjattu lakiin. Ministeri Orpon kiusaksi. Joku aika sitten Orpo vaikeroi kun asioita pitää kirjata lakiin. Olisi paljon helpompi kuulemma elää, pelkästään vahvemman oikeudella.

Kommentointi ei ole käytössä.