Vauvaraha, luonto ja halvat kiinteistöt – Resepti muuttotappion selättämiseen?

Uusia punkalaitumelaisia juhlittiin kunnantalolla torstaina.

Punkalaitumella syntyi viime vuonna 19 lasta. Punkalaitumen kunta ojensi torstaina kunnantalolla näille 13:lle tytölle ja 6:lle pojalle perinteiset vauvarahat. Myös kunnan yritykset muistivat Punkalaitumen pienimpiä.

Punkalaitumen kunta mielii kääntää muuttotappion muuttovoitoksi. Viime vuonna Punkalaitumelle muutti 108 ihmistä, kun muuttoauton nokan muualle käänsi 171 ihmistä. Edellisvuonna Punkalaitumelle muutti 83 ja kunnasta muuttaneita oli 163.

Mistä muuttotappion pieneneminen johtuu? Kysyimme asiaa Tule kotiin -hanketta luotsaavalta Hanna-Mari Kamppikoskelta.

”Syitä on varmasti yhtä paljon kuin asukkaita. Asukkaat muodostavat kiinteän yhteisön, mutta uudetkin tulokkaat napataan joukon jatkoksi. Uusissa muuttajissa on monenlaisia ihmisiä: pariskuntia, yksin tulijoita, perheitä”, Kamppikoski sanoo.

Hanke teki talvella kyselytutkimuksen hiljattain Punkalaitumelle muuttaneille.

”Muuttajilla on monenlaisia ajatuksia, mutta aika usein puhutaan kuitenkin edullisuudesta. Ihmiset ostavat kokonaisia maatiloja, osakkeita ja taloja. Mökkejäkin meillä on yli 500, osa ympärivuotisia.”

Kamppikoski laskee Punkalaitumen vahvuuksiksi sen, että on luonto lähellä kaikkialla. Liikuntamahdollisuudet ovat hyvät. Ilmapiiri on leppoisa, palveluita on ja firmojakin kolmisensataa.

Kyselyn perusteella moni arvostaa turvallisuuden tunnetta. Sastamala, Huittinen, Urjala, Loimaa ja Vesilahti ovat ihan vieressä. Isompiin kaupunkeihin noin tunti.

”Hirsikoulu valmistuu kesällä, uusi päiväkoti vähän myöhemmin. Omaa tanssilavaakaan ei ole enää monessa kunnassa. Meillä on yksi maan suosituimmista kesälavoista”, Kamppikoski hehkuttaa.

Hanke houkuttelee paluumuuttajia

Punkalaidun on kutsunut jo kymmeniä ihmisiä kotiin Tule kotiin -hankkeen myötävaikutuksella.

Niin kunta kuin sen asukkaatkin ja yrittäjät ovat Kamppikosken mukaan hienosti mukana hankkeessa. Muuttajille on luvattu tupaantuliaisiksi muun muassa ilmainen golfkausi ja lounas, kunnan lahja tänä vuonna syntyville punkalaitumelaisvauvoille on 300 euroa.

Some-näkyvyyden lisäksi Tule kotiin – hanke on nyt yhdeksän kuukauden ajan houkutellut uusia asukkaita Punkalaitumelle ja se on esittäytynyt lukuisissa eri tilaisuuksissa koulutapaamisista, yhdistysiltoihin ja maatalousnäyttelyyn.

Hanke on Punkalaitumen seurakunnan hallinnoima EU-rahoitteinen maaseudun kehittämishanke. Jatkohanke on saanut jo vihreää valoa Leader Joutsenten reitin hallitukselta.

 • avatar Nimetön

  Porvarihallitus on tuhonnut Suomen ja suomalaisten tulevaisuuden. On viety usko ja toivo, paremmasta elämästä. Edessä on tiiliseinä, eikä mitään toivoa paremmasta huomisesta. Tälläisenä ihmiset kokevat tämän päivän Suomen. Kaikenikäiset!

  • avatar Nimetön

   Näin surullinen olo on minullakin, vasta kolmikymppisenä. Vanhoista ja heikoista ihmisistä ei huolehdita, ihmisarvosta ja ihmisoikeuksista puhutaan vain elätettäviksi tulleiden Lähi-idän ihmisten yhteydessä

   Ei kannata ihmetellä miksi Suomeen ei synny lapsia. Ei ole valoa tulevaisuudessa.

   • avatar Ihmisoikeudet

    “”Vanhoista ja heikoista ihmisistä ei huolehdita, ihmisarvosta ja ihmisoikeuksista puhutaan vain elätettäviksi tulleiden Lähi-idän ihmisten yhteydessä””

    Harvinaisen totta. Toisilla on vain oikeuksia ja toisilla vain velvollisuuksia. Välillä joutuu miettimään onko tässä itse enää ihminen ollenkaan. Ilmapiiri Suomessa mennyt merkilliseksi, en tunnista omaksi maakseni.

  • avatar Nimetön

   Suomessa asuu maailman onnellisin kansa.
   Harakan nauruilla , Kiurun viserryksillä päädytään harakiri lentoon.

   • avatar Nimetön

    Onnellinenkansa haluaa kyllä lisää lapsia, mutta ei Suomessa. Vai ovatko suomalaiset siksi onnellisia, etteivät hanki lapsia. Suomi on tuhottu henkisesti ja siitä saa vastuunkantaa porvarihallitus. Usko tulevaisuuteen on tuhottu. Porvarihallitus!

   • avatar Onnellinen kansa

    Suomessa asuu maailman onnellisin kansa, joka tekee lapsia urakalla.

    (Onnellinen kansa ei ole syntyperäisiä suomalaisia.)

  • avatar Nimetön

   TOTTA PUHUT ! Maan johtopalleille on kiipinyt sellaisia ihmisiä, joiden ei ehdottomasti pitäisi siellä olla !

  • avatar Nimetön

   On paljon sellaisia jotka istuvat kotona tai kaljakuppiloissa ja vaikertavat olojaan eläen tuilla ym.mutta jos pitäisi jotain itse tehdä olojensa parantamiseksi tulee paska housuun

 • avatar N. Ärästys

  Älkää huoliko muuttotappio kääntyy varmasti, kun keskinkertainen SIPILÄ kuulee tämän. Tumma joukko asuttaa hiljaisen maalaiskylän ja panee kaikki 2-jalkaset tikapuista alkaen.

  • avatar muuttovoitto

   Kaikki muuttuu hyväksi kun päästään eroon valittavista ja synkistä suomalaista. Uusi joukko laulaa iloisia lauluja ja ruoka on pikanttia. Seinästä tulee rahaa eikä huomisesta ole huolta.

   Kannattaisi ankean suomalaisen ottaa opikseen. Kyllä valtio huolehtii eikös vaan?

   • avatar Nimetön

    kuule, synkistä suomalaisista päästään eroon kyllä jos jatketaan tätä attendotahtia, kuusi vainajaa vajaassa kuukaudessa

    jo loppui valitus ja vaiva

  • avatar Nimetön

   Eikös Punkalaitumelle ole paljon jo muuttanutkin. Noissa tilastoista ei ole eroteltu paljonko on suomalaisia ja paljonko maahanmuuttajia.

 • avatar Nimetön

  Suomen kansa on laitettu roikkumaan hirteen, se joka jaksaa roikkua pisimpään näkee kurjuutta kauemman.

 • avatar Nimetön

  Onneksi omat lapseni eivät hanki lapsia tänne kurjuuteen. En minäkään olisi hankkinut, jos olisin tiennyt millaiseksi täällä kaikki muuttuu. Päiväkodissa jo alkaa eriarvoistaminen ja jatkuu koulussa, työpaikassa ja lopulta vanhainkodissa.

  • avatar Nimetön

   Se olikin tosi erikoista, että valtiovarainministeriön selvitys ei maininnut ollenkaan tätä eriarvoistumista. Kuitenkin se on suurin uhka Suomen sisäiselle turvallisuudelle. Hävittäjistä kohkataan, vaikka suurin hävitys uhkaa täällä katu-ja lattiatasolla.

  • avatar Nimetön

   Kyllä kaikki oli ennen paremmin.
   Silloin ennen,kun Kekkonen oli presidenttinä.

   • avatar Nimetön

    eikä ollut annettu pikkurilliä Eu:lle – ja globalisaatiole – ne kun vei koko käden !

 • avatar Pilkkijä

  Nykyihminen on jalostunut ahneaksi, kateelliseksi ja välinpitämättömäksi toisia lajikumppaneitaan kohtaan. Seksuaalivietti on muuttunut intohimosta antohomoon. Ei siinä ole puoluekirjalla mitään osaa eikä arpaa. Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi

 • avatar Maija Hannula

  Urjalan kunnalla on vuosia ollut pakonomainen tarve tuhota laiminlyönteineen ihmisiä ja perheitä .

  • avatar Vierivä kivi harvoin sammalta kasvattaa

   Maija Hannula
   Jos asut siellä Urjalassa, miksi et muuta pois, jos noin ahdistaa? Käsittääkseni jokainen voi lähteä Suomessa muualle asumaan, ellei ole laitosvanhus, jos kunta ei miellytä.

   Tekee muuten hyvää paikanvaihdos ja sekin, että tyytymättömät eivät jää kiviksi hiertämään, jos niin on sattunut käymään.

   Jämähtäminen ja jäkättäminen eivät kovin pitkälle kannattele.

 • avatar Vihtori. R

  Sipilä järjestää nopeasti kunnan muuttovoittoiseksi. Väkiluku alkaa kasvaa ja kansainvälistyä, tulee monikulttuurisuutta, järjestäytyneisyyttä (isis ja äitis). “Työmiehiä” tarvitaan, että saadaan ylähuulta leivälle. Näiden asuttaminen tuo paksun voin pihlajalinnojen ja muiden hallituksen kyönimien yritysten leivälle. SUOMALAISIA asunnottomia on samaan aikaan 7000.

 • avatar Nimetön

  Jospa tänne Sastamalaankin tulisi se vauvaraha niin saisimme uusia kuntalaisia.

  • avatar Nimetön

   Siinä sitä on “vauvarahaa” ja demokratian riemuvoitto, kun nykyhallitukselle äänestäjät näyttää ovea. Sivuovea!

  • avatar Nimetön

   täällä on jo vauvaraha
   mitä enemmän synnyttää, sitä enemmän rahaa

   heti lääkäriin ja hammashoito, ohi jonojen

   koulussa heti tulkit ja erityisavustajat

   Nimimerkki En tiiä

   • avatar Vauvarahaa ja kiinteistöjä

    ####mitä enemmän synnyttää, sitä enemmän rahaa

    heti lääkäriin ja hammashoito, ohi jonojen

    koulussa heti tulkit ja erityisavustajat#

    Ja aivan ikiomat lait ja säännöt.

    Kehitysmaalaiset nauravat meille

 • avatar Nimetön

  Kyllä Suomessa alkaa vauvatalkoot, kun demarikansanedustajat valtaavat yksityisen päivähoidon.
  Hyvällä alulla ollaan!

  • avatar Nimetön

   ****Kun muuttaa Pirkanmaalle se on sama asia kun tekisi itsemurhan .

   No höh, Pirkanmaallahan menee hyvin, katso Itä-Suomeen ja pohjoiseen päin niin näet kuihtuvia maisemia

   Sastamala Tampereen imussa kyllä pärjää, näin uskon

   • avatar Vastaus

    Uskoa voi mitä vaan mutta totuus on että Pirkanmaan julkiset palvelut on ollut vuosia kehitysmaan tasolla .

   • avatar Manseen männyt

    Mitä PIrkanmaan kuntaa tarkoitat itsemurhalla? Mukaan mahtuu kurjia kuntia ja vähemmän. Tampere on paras muuttajalle.

    Joku sanoi viisaasti, että ei kannata muuttaa kuntaan, jossa on kepulit äänessä. Paras kunta olisi demari-kokoomusvetoinen. Tampere on sitä.

    Pohjoisen kunnat, samoin Lapin ja Itä-Suomen, ovat kepuvetoisia. Karmeaa jälkeä onkin niissä kunnissa tapahtunut heidän vallassaolon aikana. Kuin 1800-luvulle palaisi. Kehitysalueita viimeisen päälle.

  • avatar Tyhjä tuli, tyttö tuli

   Luulen, että Punkalaitumella hoidetaan vanhukset kotona ja horisijat vanhainkodeissa. On sen verran maaseutua, jotta perinteet jylläävät: perheen tytär, yleensä muut olettavat, hoitaa omat vanhukset, sitten appivanhemmat kotona loppuun asti. Ja sitten se tytär kuukahtaa ennen kuin pääsee itse nauttimaan perinnöistä.

   Auta armias joutumasta tuollaiseen suohon.

Kommentointi ei ole käytössä.