Pelitapahtumat ilahduttivat talvilomalaisia – ”Liikkuva nuorisotyö on tullut Sastamalaan jäädäkseen”

Letkeä hyytelöäijä näytti videopelissä miten tanssitaan.

Pinkin värinen hyytelöukko vatkaa vatsaansa. Shaky Shaky -niminen tyyppi näyttää tanssimisen mallia. Kolme lasta koittaa parhaansa mukaan tehdä perässä.

”Tässä tulee hiki!” huudahtaa Lauri Oksanen ja yllättyy pian iloisesti. Kun suoritus on ohi, tulokset lävähtävät ruudulle: Lauri on tämän videotanssipelikierroksen ykkönen.

”Miten mää en hävinnyt, vaan voitin noi tytöt”, hän ihmettelee.

Erityisnuorisotyöntekijä Tuomo Kallio laittaa tanssipeliin lisää ääntä, jotta pelaajat pääsevät parempaan fiilikseen. Hän uhkaa haastaa lastenkirjastonhoitaja Anna Missilän tanssimatsiin.

Viidesluokkalainen Lauri Oksanen kertoo tulleensa avoimeen pelitapahtumaan Sastamalan Stormin koululle vaihtelun vuoksi. Kun koulusta on lomaa, saa pelata enemmän, mutta kavereiden kanssa se on hauskempaa.

”Täällä voi kokeilla sellaisia pelejä, mitä en kotona pelaisi. Ja on se ihan erilaista pelata porukalla.”

Laurin luokkakavereista ovat paikalla myös Veikko Rainio ja Jooa Rajamäki. He pelaavat Nintendolla itsellenikin tutun näköistä peliä, Super Mario ja Luigi seikkailivat tv-ruuduilla jo 1990-luvulla.

”Toimiva idea on tärkein, pelin ikä ei ratkaise mitään. Tässä on huonommat grafiikat kuin uudemmissa peleissä, mutta idea on hyvä”, kommentoi Jooa.

Lauri Oksanen ja Tuomo Kallio uskalsivat testata tanssitaitonsa.

”Lisää tämmösii”

Avoin pelitapahtuma Stormin koululla torstaina ei ollut ensimmäinen laatuaan. Vastaava järjestettiin myös Kiikoisissa ja Suodenniemellä.

Talviloman toiminta syntyi nuorisopalveluiden, kirjaston ja perhepalveluiden yhteistyöllä. Pelikonsolit olivat lainassa Pirkkalan kirjastosta.

”Pystymme tarjoamaan enemmän, kun teemme yhdessä. Meillä kaikilla on sama kohderyhmä, joten synergiaa syntyy”, Kallio kertoo.

Avoimia pelitapahtumia järjestettiin myös koulujen syyslomaviikolla. Vastaanotto oli silloin ja nyt Tuomo Kallion mukaan hyvä.

”Jos toiminta on vapaaehtoista ja lapsia ja nuoria on runsaasti paikalla, olemme silloin oikeasti onnistuneet.”

Totta. Ja samaa kertoo nuorten paperiin ylöskirjaama palaute: ”Parasta, lisää! Oli hauskaa, lisää tämmösii.”

Jooa Rajamäki ja Veikko Rainio ottivat ilon irti vanhoista Nintendo-peleistä.

 SasWagon oli alku

Avoin pelitapahtuma oli osa Sastamalan kaupungin liikkuvaa nuorisotyötä, joka sai alkunsa viime kesänä. Tuolloin yhteistyö Autotalo Pelttarin kanssa mahdollisti nuorisotyölle pyörät alle, ja SasWagon-pakettiauto vei kaupungin nuorisotyöntekijöitä kylille viettämään aikaa nuorten kanssa.

Liikkuvan nuorisotyön ajatuksena on tarjota palvelua ja kohtaamispaikkoja siellä, missä kaupungin nuorisotoimella ei ole tiloja.

Tuomo Kallio kuvailee viime kesää hyväksi oppimiskokemukseksi. Tietoa karttui siitä, millaisiin paikkoihin kannattaa mennä ja miten liikkuvaa nuorisotyötä tulisi markkinoida.

”Joissain paikoissa emme välttämättä tavoittaneet niin paljon väkeä kuin etukäteen oletimme. Toisaalta monessa paikassa oli 10 – 20 nuorta, mikä on hyvin. Se voi haja-asutusalueella olla 30 prosenttia alueen nuorisosta.”

SasWagon liikkuu taas tulevana kesänä, Kallio lupaa. Visiona on aloittaa jalkautumiset tänä vuonna aiemmin keväällä, ennen koulujen kesälomia.

Täydellisessä maailmassa nuorisotyö voisi jalkautua nuorten pariin useammin. Resursseista kaikki on kiinni, Kallio huokaa.

”Mutta nyt voi kuitenkin todeta, että liikkuva nuorisotyö on tullut Sastamalaan jäädäkseen.”