“Ihan muuta kuin ponien silittelyä” – Kärppälän Ratsutila innostaa poikiakin lajin pariin

Tanja Turusen omistama Keijo-poni on yksi Kärppälän Ratsutilan 20-paikkaisen tallin asukkaista. Keijo tuntui olevan avajaisvieraiden suosikki.

”Se on Keijo! Ihanaa”, huokaa pieni tyttö ja asettuu jonon jatkoksi odottamaan pääsyä Keijo-ponin vetämiin kärryihin.

Kärppälän Ratsutilan avajaisissa riittää hevosten ja ponien ystäviä. Keijo on myös 8-vuotiaan Oskar Moisalan suosikki.

”Olen seissytkin Keijon selässä vikellys-tunnilla, se on tosi jännää. Ratsastus on paras harrastus, vaikka harrastan myös telinevoimistelua”, juttelee Oskar.

Käy ilmi, että Oskar ja hänen isoveljensä Mikko, 10, ovat hevosmiehiä molemmat. Taitojaan Nokialla asuvat veljekset ovat hioneet Sastamalan Kärppälässä jo useamman kuukauden ajan.

Pojat kuuluvan ratsutilan ponikerhoon. Toimittajan yllättyneisyys saa aikaan sanaisen ryöpyn.

”Ponikerho on jotain ihan muuta kuin ponien silittelyä. Siellä tehdään monipuolisesti kaikkea esimerkiksi poniagilityä. Ohjaaja kuuntelee meidän toiveita, ja siellä saa tehdä kaikkea mahtavaa”, selvittää Mikko.

Mikolla on harrastuksensa suhteen selvät sävelet: ensin poni cupin kisoihin ja myöhemmin maailman mestariksi.

“Muualla Euroopassa ratsastus on enemmän poikien laji, Suomi on poikkeus. Jos toimittaja on katsonut MM-kisoja, niin hän tietää, että suurin osa mestareista on miehiä.”

Mikko ja Oskar Moisala esittelivät toimittajalle hollannin ratsuponinsa Emmyn, jolla Mikko enimmäkseen ratsastaa.

“Toimintafilosofia kantaa hedelmää”

Moisalan veljesten kommentit hymyilyttävät yrittäjäpariskunta Jarmo ja Kirsi-Marja Niemistä.

”Toimintafilosofiamme kantaa hedelmää. Täällä saa oppia hevosmiestaitoja ja touhuta hevosten kanssa, ratsastus on sitten se piste iin päälle”, toteaa Jarmo.

”Haluamme pitää ryhmät pieninä, jotta lapsilla on mahdollisuus oppia valjastamista, satulointia, kärryillä ajoa, hevosten käsittelyä ja hoitoa. Nämä kehittävät myös perusratsastustaitoa”, täydentää Kirsi-Marja.

Vaikka ratsastustoiminta onkin ollut hyvällä mallilla jo jonkun aikaa, vietettiin ratsastuskeskuksen avajaisia lauantaina.

Niemiset ostivat Sastamalan Kärppälässä sijaitsevan 25 hehtaarin Mattilan tilan kaksi vuotta sitten. Partnos Oy:n nimissä olevaa paikkaa on kunnostettu vähitellen.

Avajaisissa kehuja keräsi uusi maneesi eli ratsastushalli, jonka yhteydessä on katsomo ja yläkerrassa kahvila.

”Käyttölupa saatiin vuoden vaihteessa, mutta kahvilatilojen lopputarkastus oli eilen, että pikkuisen meinasi tulla kiire”, Jarmo Nieminen hymähtää.

”Nyt on hyvä ja innostunut mieli. Tässä paikassa on mahdollisuuksia vaikka mihin”, toteaa Kirsi-Marja Nieminen.

Avajaisten ohjelmassa oli ratsastusnäytöksiä. Vauhdissa tallimestari Heli Mustakallio-Huju ja suomenhevonen Werneri sekä Saana Nieminen ja welshponi Lilli.

Yhteistyöllä isojakin kisoja?

”Vaikka mihin” voi tarkoittaa erilaisia kilpailuja, leiri- ja matkailutoimintaa.

Kilpailujen järjestäminen tosin edellyttää yhteistyötahoja. Kärppälässä pystyy järjestämään isommatkin kisat, sillä maneesin lisäksi tilalla on hyvä ja iso ulkokenttä.

”Suhtaudumme avoimesti kaikenlaisiin yhteistyökuvioihin. Jos ratsastusseuroilla on kiinnostusta kisojen järjestämiseen tai erilaiset ryhmät kaipaavat harjoitustilaa, niin kannattaa ottaa yhteyttä”, Jarmo Nieminen sanoo.

Niemisten mukaan majoitustilat Mattilan päärakennukseen valmistuvat kesäksi. Mattilan Majatalo palvelee hevosharrastajien lisäksi kesäturisteja ja yrityksiä, erilaisia ryhmiä, ja se sopii myös juhlien järjestämiseen.

Ratsutila on Niemisille pienestä suureksi kasvanut haave, monien mahdollisuuksien paikka, jonka perustaminen sai alkunsa heidän Saana-tyttärensä ratsastusharrastuksesta.

“Ratsastuksesta tuli koko perheen harrastus. Ja talliporukasta on tullut kuin toinen perhe. Tämä on yhteisöllistä tekemistä, haluamme tarjota paikan, jossa ihmisten on kiva ja hyvä olla”, Kirsi-Marja Nieminen miettii.