Uusi kaupunginpuutarhuri toivoo yhteistyötä kuntalaisten kanssa – ”Mielessä idea jos toinenkin”

Eläkkeelle kesällä jäävä kaupunginpuutarhuri Reijo Saari ja hänen työtään jatkava Suvi Isosävi.

Sastamalassa Vammalan torin laidalla kukkii valkoinen matala kukka. Kaupunginpuutarhuri Reijo Saari valistaa toimittajaa, että kyseessä on posliinihyasintti.

”Se on aika sitkeä, ihanteellinen pikkukasvi nurmikon reunamille, pensaiden alle ja kivikkoryhmiin.”

Aurinko paistaa, torin lähde pulppuaa iloisesti. Elääkkelle jäävä Saari ja hänen seuraajansa Suvi Isosävi suunnittelevat kesäkukkien istuttamista.

”Tuohon kanervien paikalle voisi laittaa ainakin punaisia kannoja, ne ovat melko näyttäviä”, Saari tuumii.

Vaikka sää on keväisen lämmin, toppuuttelevat puutarhurit innokkaimpia viherpeukaloita.

”Jos haluaa väriloistoa pihaansa, kannattaa istuttaa kukkasipulit syksyllä maahan. Kesäkukat kaupunkikin istuttaa yleensä vasta kesäkuun puolivälissä. Tavoite on saada juhannukseksi istutukset kuntoon”, Saari toteaa.

Saari kertoo oppineensa kantapään kautta. Joskus kesäkukkia on istutettu liian varhain, ja seurauksena on ollut kylmän ruskettama kukkamaa.

Reijo Saari on ollut Sastamalan kaupungilla töissä 33 vuotta. Se on pitkä aika. Saaren mukaan kaupungin viher- ja virkistysalueista suurimman muutoksen ovat kokeneet Lieko- ja Rautaveden rannat.

”Rannat näyttävät erilaisilta nyt kuin aloittaessani nämä hommat. On hienoa, että ranta-alueet kävelyreitteineen on saatu tehtyä paremmin kuntalaisia palveleviksi. Lämmittää mieltä, kun näkee, miten niistä on iloa kaikenikäisille.”

Vammalan keskustassa näkyvä muutos on ollut myös ruukkuistutusten lisääntyminen, niitä on kaupunkikuvassa 30 – 40 kappaletta.

Suodenniemellä asuvalla Isosävillä on jutuntekohetkellä meneillään neljäs työpäivä Sastamalan kaupungilla. Aiemmin hän on työskennellyt puutarhurina muun muassa Nokian kaupungilla. Isosävin mielessä pyörii jo idea jos toinenkin, mutta niiden konkretisoitumisesta hän ei osaa vielä sanoa.

”Meillä on nyt Reijon näköinen kaupunki, katsotaan miten Suvin kädenjälki sitten alkaa näkyä. Sastamala on laaja kunta, ja kaupungin resurssit ovat rajalliset. Toivon talkoohenkeä ja yhteistyötä sekä yksittäisten kuntalaisten että yhdistysten kanssa, jotta saisimme enemmän esimerkiksi kauniita istutuksia muihinkin kuntakeskuksiin ja kylille”, hän miettii.

”Luulenpa, että ihmiset pitävät ympäristöstään parempaa huolta, jos ovat osallistuneet itse sen muokkaamiseen”, Saari tuumii.

Kukkaistutuksista puhe siirtyy puutarhajätteeseen. Kaupungille tulee vuosittain valituksia metsään kipatuista ruohoista, risuista ynnä muusta pihanhoidon sivutuotteesta. Uusi kaupunginpuutarhuri huomauttaa, että jätelaki kieltää puutarhajätteen heivaamisen luontoon. Oikea paikka sille on komposti tai jäteasema.
Lue lisää aiheesta 25.4. Alueviestistä.
 • avatar Nimetön

  En tiedä kenelle asia kuuluu mutta noi kirjaston viereisen puiston penkit ovat aivan surkeessa kunnossa. Ja osa sijoitettu todella huonosti… edessä on niin sankka pusikko ettei järvelle näe. Saisiko niihin parannusta..kiitos. Ja onnea uudelle puutarhurille ja hyviä eläkepäiviä Reijolle kiitoksen kera.

 • avatar Nimetön

  Todellakin hyviä eläkepäiviä, Reijo! Sinun kanssasi asiat ovat sujuneet ongelmitta. Toivottavasti Sinulla, Suvi on yhtä positiivinen asenne.

  • avatar Nimetön

   ottakaa nuo monikulttuuriset klapitalkoot töihin

   tulee näyttävää kerralla

   • avatar Nimetön

    Kyllä vaan. Ja mielessä idea jos toinenkin, kuten tekstissä mainostetaan

 • avatar Nimetön

  Kyllä Sastamalan Vammala on kaunis kaupunki kesällä. Vesistöjen rannat hakevat vertaistaan aivan keskustan tuntumassa. Varmaan niitä enemmänkin voisi vielä hyödyntää ja toivottavasti sitä kävelyreittiä rantaan saadaan lisää. Eikä se torikaan kesällä ole ollenkaan epäviihtyisä, mutta hyvä kun uudistetaan.

  • avatar Nimetön

   Urjalakin on todella hieno paikka vaikka täysin toimintakyvyttömät ja vastuuttomat virka ja luottamusmiehet on laiminlyönteineen vuosia yrittänyt tuhota sitä .

 • avatar Nimetön

  Ellivuoreen johtavan tien voisi reunustaa kuurankukilla. On se melkoinen eurosyöppö Sastamalan taloudelle. Suhteessa siihen missä korvessa sijaitsee ja miten tyhjänpäiväinen hotelli kaukana kaikesta.

  • avatar Nimetön

   Höpö höpö tiedätkö kuinka paljon euroja nielee kehitysmaan tasolla olevat julkiset palvelut .
   Jos ihmiset saisi asianmukaista palvelua julkisen puolen kulut puolittuisi vuodessa .
   Ongelmana on ainakin se että kaikki palvelut toimii omana yksikkönä eli kukaan ei halua ottaa vastuuta ongelmista ohjaten ihmisiä aina seuraavaan yksikköön .

   • avatar Nimetön

    Ja nyt sahat soimaan! seukunmäki esiin ja kunnon kohdevalot luomaan valotaidetta. Saataisiin syksyllä omat valoviikot.
    Penkkejä lisää että voi ihailla maisemia tai kiireisiä ihmisiä

 • avatar Nimetön

  Ja sai sentään Saari ne Rautavedenkadun hopeapajut (vai mitkä lie olleet) siistittyä ihmismoiseen malliin. Monta olisi voinut sahata poiskin, ois jäänyt vieläkin tarpeeksi pöheikköä. Vielä ne Puistokadun lehmukset karsittava niin korkealta, ettei tartte varoituskylttejä pistää oksien mataluudesta. Risteysalueilta näkyvyyttä haittaavat istutukset kieltoon kokonaan. Kauneutta pitää olla, mutta ei turvallisuuden kustannuksella.

 • avatar Nimetön

  Puistokadulta pitää pikaisesti saada lehmukset pois. Tunkevat oksiaan kadulle asti ja tiputtavat mahlaansa kesällä pysäköityjen autojen päälle.

  • avatar Nimetön

   Ja onko tutkittu, kuinka paljon niiden juuret vaurioittavat asfalttia ja putkistoja! Jalkakäytävätkin ovat epätasaisia ehkä juurien takia?

 • avatar Nimetön

  olemattoman uimahallin suunnitelu ja konsultti rahoilla sais aika monta kukkapuskaa ni tarttis talkoista höpöttää

 • avatar Nimetön

  Liikkenneympyröistä sellainen huomio, että ne on tarkoitettu liikennettä varten. Enemmän siis huomiota siihen kuinka viisasta on istutuksilla estää näkyvyys autoilijoilta. Eikä asiaa pidä tarkastella pelkästään koppiauton hytistä. Varsinkin nämä mopokotterot ottavat joskus kaiken riemun irti vauhdista liikenneympyrästä. Siinä sitten tulla tupsahdetaan puskientakaa kallellansa.

 • avatar Nimetön

  Toivottavasti EI raivata kaikkia kauniita puskia pois! Mikään ei ole sen kauheenpi näky kuin se,että kaikki vedetään matalaks ja autioks.

 • avatar Nimetön

  Tietääkö uusi puutarhuri, että myös risukasat ovat tarpeellisia ja kuuluvat luontoon, – risu ei ole roska.

 • avatar Nimetön

  Tuhannet kiitokselle sille taholle, joka on siivonnut Houhajärven kaupunginpuoleisen levähdyspaikan. Siitä aukeaa todella kaunis näkymä järvelle. Se on ilo silmälle.

  • avatar Nimetön

   Se on kyllä nyt hieno. Tänään näin raivurin siistimmässä Tokmannin ja Superin väliä. Tekemisen meininki

 • avatar Nimetön

  Myös hirvieläintuhoja maksetaan metsänomistajille 2 miljoonaa euroo. Pelkästään Pirkanmaalle 50 000 euron edestä. Raha liikkuu ja jää pyydykseen.

 • avatar Nimetön

  Tätä lausetta on odotettu jo pitkään! “Toivoo yhteistyötä kuntalaisten, eli asukkaiden kanssa” Näin uusi kaupunginpuutarhuri lähestyy joustavasti asukkaita ja kokee yhteydenpidon ja yhteistyön tärkeäksi omassa tehtävässään. Pois virkamiesmäisyys ja vastaamattomuus. Aiemmin asukas joutui tivaamaan viran haltijalta vastausta vuosien ajan samasta ja yhdestä asiasta, että tekeekö puutarha-osasto jonkin tietyn vaaditun, ja sen toimialaan kuuluvan tehtävän tietyllä alueella vai eikö tee? Puhumattakaan siitä, että homma olisi sitten varsinaisesti tehty, ennenkuin vasta viiden vuoden kuluttua, vaikka lähialueen muita tehtäviä oli hoidettu vuosittain? Yhden työntekijän varttitunnin pikkuhomma tämäkin olisi ollut siinä ohessa tehdä?. Puskat saivat kasvaa risteysalueella. Tervetuloa Sastamalaan uusi kaupunginpuutarhuri!

Kommentointi ei ole käytössä.