Kirjailija Jukka-Pekka Palviaiselle tunnustusta – Kaksi kirjallisuuspalkintoa samana iltana

Kirjastokettu, Kirjava kettu ja kirjailija. Kuva: Jukka-Pekka Palviaisen Facebook.

Sastamalalaiskirjailija Jukka-Pekka Palviaiselle myönnettiin eilen Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto hänen viime vuonna ilmestyneestä romaanistaan Ääniä rappukäytävässä.

Palkintoperusteluissa teosta kuvaillaan seuraavasti: ”Teos on hiljaisen, surumielisen huumorin sävyttämä tarina yksinöisestä, syrjaäytyneestä, työttömästä filosofian lisensiaateista, joka kontrollifriikkinä taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana yrittää pitää asujaimistonsa ja naapuruston kurissa ja nuhteessa – siinä onnistumatta. Lopulta hän sentään onnistuu saamaan oman elämänsä ja ihmissuhteensa kuntoon.”

Tampereen kaupunki on myöntänyt kirjallisuuspalkintoa vuodesta 1944 lähtien. Palkinnot myönnetään vuosittain tamperelaiskirjallisuuden parhaimmistolle.

Eilinen oli raumalaislähtöiselle Palviaiselle yhtä juhlaa, sillä keskiviikkona hän kävi Kaarinassa pokkaamassa Kirjava Kettu -palkinnon nuortenromaanistaan Virityksiä.

”Paras kirja forever!” ”Jännittävä tarina.” ”Kirja oli hyvä ja jaksoi lukea loppuun.” ”Kirja oli super hyvä.”  ”Se on kiva ja sopivan jännittävä kirja!”

Näin vuolaasti kehuivat nuoret lukijat Palviaisen teosta. Äänestykseen osallistui tänä vuonna yli 120 lasta ja nuorta, minkä lisäksi 15 koululaisen raati luki kaikki ehdolla olleet kirjat ja valitsi suosikkinsa.

Kirjava Kettu on Kaarinan kaupunginkirjaston myöntämä palkinto lounaissuomalaisen kirjailijan lasten- tai nuortenkirjalle.

Jukka-Pekka Palviainen sanoo kirjallisuuspalkintojen lisäävän uskoa omaan tekemiseen. Kirjailija kertoo olevansa palkinnoista hyvillään, mutta ei hämillään, vaikka onkin sastamalalainen, joka saa tunnustusta tamperelaisena ja raumalaisena.

”Kyllä ne Tampereella tietävät, etten asu siellä. Ja ihan mukavaa, etteivät raumalaiset juureni unohdu.”

Palkintojuhlallisuudet osuivat samalle illalle. Palviaisen mukaan kutsu Tampereelle tuli päivä sen jälkeen, kun Kaarinan tilaisuuden ajankohta oli lyöty lukkoon.

”Oli selvää, että menen noutamaan Kirjavaa Kettua, siellä oli paljon nuoria lukijoita paikalla. Koin, että tilaisuus oli tärkeä myös heille.”