Naapurit tarjoaa kympillä hömppää – Uudella teatteriryhmällä ensi-ilta sunnuntaina

Vain Elämää -näytelmää tähdittävät muun muassa Sirkka Kettunen, Ville Vehkalahti ja Naapurit-porukan kasannut Vesa-Pekka Kuusela. Vehkalahden haitari soi esityksessä moneen otteeseen.

Riitaisat Melamäen veljekset saapuvat äitinsä Martan maatilalle perinnönjakoon euron kuvat silmissä vilisten. Vanhoissa elää viisaus – niin Martassakin, ja hän päättää laittaa poikiensa elämän kuntoon yllättävällä tavalla. 

Siinä pähkinänkuoressa Markku Hyvösen käsikirjoittama näytelmä Vain Elämää, jonka Kiikoisten kesäteatterissa yleisölle tarjoilee heti alkukesästä kokonaan uusi teatteriryhmä, lavialaisista, kiikoislaisista ja suodenniemeläisistä koottu Harrastajateatteri Naapurit. Näytelmä saa ensi-iltansa tänä sunnuntaina 26.5. 

Osa näyttelijöistä on nähty aiempina kesinä Lavian Huuhkajavuoren kesäteatterissa, mutta osa on keltanokkia. Ikähaarukka ulottuu lapsista eläkeläisiin.

”Haluamme tarjota yleisölle kympillä hömppää, se oli ajatus kun ryhmää lähdettiin kasaamaan. Kaikki eivät innostuneet ihan ensimmäisellä puhelulla, mutta lopulta kasaan saatiin mukava porukka”, taustoittaa joukon kasannut Vesa-Pekka Kuusela. Hän esittää näytelmässä yhtä Melamäen veljeksistä. 

 Elävää musiikkia ja yleisö ääneen

Yksi Naapureiden nuorista tähdistä on lavialainen harmonikkataituri Ville Vehkalahti. Hän on kesäpestistä innoissaan.

”Tämä on mahtavaa! En miettinyt yhtään, sanoin heti kyllä”, hän kertoo reaktiostaan, kun Kuusela pyysi teatterilavalle. Nuoren miehen näytelmärooli ei ole iso, mutta sitäkin näkyvämmin hän on esillä musiikillisessa mielessä. Vehkalahden haitari nimittäin muodostaa kolmasosan esitystä säestävästä bändistä, lisäksi mukana ovat rumpali ja basisti. 

”Ikivihreitä suomiklassikoita kuullaan esityksen lomassa ja se luvataan, että yleisökin pääsee ääneen”, Kuusela sanoo. 

Näytelmän mummoa, Marttaa, esittää Sirkka Kettunen. Hän kertoo kesäteatteriesityksen rakentamisen kasvattavan me-henkeä. Naapureista onkin hitsautunut jo tiivis porukka. 

”Se on parasta, yhdessä tekeminen. Talvi oli pitkä ja synkkä, ja aina oli hohtohetki kun pääsi harjoituksiin.”

Ensimmäiset lukuharjoitukset vedettiin jo marraskuussa, jolloin auringonpaisteesta ei ollut tietoakaan. Ei siis ihme, että Kiikoisten kesäteatteriin päästyään porukka sai aivan uuden vaihteen silmään.

”Ohjaaja Tauno Wrang on saattanut joskus joutua vähän toppuuttelemaankin innokasta joukkoaan”, Kuusela naurahtaa. 

Nauru pidentää ikää

Näyttelijöiden mukaan Harrastajateatteriryhmä Naapureita ei ole kasattu yhden kesän ihmeeksi. 

Tavoitteenamme on edelleen ensimmäisen kesän jälkeen tuottaa katsojille hauskoja elämyksiä kesäteatterin parissa. Ensimmäiset vuodet ovat aina uudelle teatterille haastavat, mutta uskomme omaan tekemiseemme ja siihen, että yleisöä riittää”, Kuusela näkee. 

Läpilyöntiä edesauttanee se, ettei Kiikoisissa pyöri tänä kesänä muuta näytelmää. Kettunen, Kuusela ja Vehkalahti antavat kiitosta Seurantalon takana, Purpurialueen reunalla sijaitsevalle näyttämölle. 

”Katsomo on katettu ja siinä on runsaasti paikkoja. Saamme näytelmään myös äänentoiston, joten vuorosanat kuuluvat varmasti viimeiseen penkkiin.”

Vaikka näytelmän nimi onkin Vain Elämää, ei sillä ole mitään tekemistä samannimisen televisio-ohjelman kanssa. Siitä näytelmä kuitenkin kertoo, vain elämästä. 

”Toivottavasti saamme yleisön nauramaan – ainakin meillä on ollut tätä tehdessä hauskaa. Jos nauru pidentää ikää, elän tämän projektin ansiosta paljon pidempään”, tuumaa Kuusela hymy suupielessään. 

Esitykset jatkuvat 16. kesäkuuta saakka.