HIFF nosti Holopaisen Huhtamon kirkon katonrajaan

Huhtamo International Film Festival tarjosi näyttelijä Johannes Holopaiselle odottamattomia kokemuksia, kuten kattokruunujen kiinnittämisen Huhtamon kirkkoon.

Huhtamon kirkon katonrajassa, huojuvien tikkaiden yläpäässä seisoo näyttelijä Johannes Holopainen ja pitää kiinni kristallikruunusta.

Valaisimet on irrotettu katosta Huhtamo International Film Festivaalin Kirkkokinon ajaksi. Elokuvanäytösten siirryttyä kirkosta Honkapirtille, valaisimet laitetaan takaisin paikoilleen.

”Valoa kansalle”, Holopainen naurahtaa ja laskeutuu alas tikkailta.

Holopainen saapui Huhtamoon juuri kun Honkapirtillä katsottiin miehen tähdittämää Hevi reissu -elokuvaa. Hän ehti sopivasti seuraamaan, millaisia reaktioita elokuva yleisössä herätti.

”Elokuva on oikeasti valmis vasta kun yleisö näkee ja ottaa sen omakseen. Ihmisten erilaiset reaktiot tekevät jokaisesta katsontakerrasta ainutlaatuisen. Elokuva on tehty jaettavaksi ja siksi on niin hienoa päästä seuraamaan sivusta, millaisen tunnelman se luo.”

Keväällä 2018 ensi-iltansa saanut Hevi reissu kertoo pikkukylän bändin matkasta kohti unelmien keikkaa. Holopaisen mukaan bändi voisi hyvin olla kotoisin Huittisten Huhtamosta.

”Leffa sopi todella hyvin tähän miljööseen ja varmasti moni katsoja pystyi samaistumaan elokuvan juoneen ja henkilöihin. Silti on ollut jännittävää huomata, että vastaanotto täällä on aivan samanlaista kuin isoissa kaupungeissa. Se osoittaa, että joku samankaltaisuus meissä katsojissa on olemassa ajasta ja paikasta riippumatta”, Holopainen pohtii.

Yhdessä elokuvan äärellä

Huhtamossa Holopainen havaitsi poikkeuksellisen helposti lähestyttävän tunnelman, johon myös elokuvantekijä pääsi nopeasti mukaan.

”Upeaa, miten ihmiset läheltä ja kaukaa kokoontuvat yhdessä elokuvan äärelle. Ihmiset tulevat rohkeasti juttelemaan ja täällä vallitsee välitön meininki.”

Holopainen korostaa, että näyttelijälle on tärkeää päästä juuri HIFF:in kaltaisiin tapahtumiin aistimaan elokuvan voimaa ja tapaamaan ihmisiä.

”Elokuva avaa ikkunan toisen elämään ja paitsi näyttelijälle, ihan meille jokaiselle, on tärkeä kyky pystyä samaistumaan muihin ihmisiin. Elokuva lisää ymmärrystä ja sitä kautta lämpöä, joka hehkuu täällä Huhtamossakin muutenkin kuin lämpöasteina”, hän perustelee.

 

Festivaalijohtaja Pekka Ollulan kelpasi paistatella auringossa Huhtamo International Film Festivaalien lauantai-illassa. Sekä torstai että perjantai toivat HIFF:ille uudet kävijäennätykset. Torstaina Huhtamon kirkko täyttyi Leijonakuninkaan aikana, perjantaina kelpasivat jopa näkörajoitteiset paikat, kun penkeistä katseltiin Bohemian Rhapsody.

HIFF saa jatkoa parin vuoden päästä

Festivaalijohtaja Pekka Ollula tuntee ylpeyttä siitä, että HIFF on herättänyt koko Huhtamon eloon.

”Koko kylä on mintissä. Ihan kaikki kyläläiset ovat nähneet valtavan vaivan siihen, että tienvarret ja pihat on laitettu viimeisen päälle siistiksi.”

Ollulan mukaan festivaalissa onkin monta muutakin näkökulmaa, kuin elokuvat.
”Niin uudet kuin vanhat tuttavuudet löytävät täältä toisensa”, hän tietää.

Festivaalien tarjoama kokemus oli huikea paitsi festivaalikävijöille, myös Ollulalle itselleen.
”Katselin Bohemian Rhapsodyn parvelta ja itkin sen aikana ihan kunnolla. Vielä suuremman liikutuksen aiheuttivat kuitenkin kaikki ne katsojat, jotka tulivat elokuvan jälkeen kiittelemään elämystä.”

Kävijöiltä saadun palautteen ansiosta Ollula uskaltaakin jo luvata tapahtumalle jatkoa.
”Kolmas kerta toden sanoo. Olemme tehneet tapahtuman kerran apurahojen avulla ja nyt omin voimin. Maine kantautuu ja luo uusia mahdollisuuksia. Kahden vuoden päästä nähdään, millaiset konstit silloin on käytössä.”

Lue koko juttu huomisesta lehdestä.

Poimintoja