Sastamalassa mitellään Karjalan Liiton suunnistusmestaruuksista

Kilpailunjohtaja Esa Mäkinen Palokallion maastoissa testaamassa kilpailurataa. Kuva: Esa Mäkinen.

Sastamalassa mitellään tulevana sunnuntaina Karjalan Liiton suunnistusmestaruuksista.

Kaikille avoimen kilpailun järjestää Vammalan Karjalaseura yhteistyössä paikallisen suunnistusseura Suunta-Seppojen kanssa. Kilpailukeskuksena toimii Oiva Kaasalaisen Kiikan Ikkonahteentiellä sijaitseva maatalo pihapiireineen.

”Paikka ei voisi olla sopivampi, sillä kyseessä on vanha asutustila, jonka perustivat Oivan Vpl. Pyhäjärveltä evakkoon lähteneet vanhemmat. Suunta-Seppojen jäsenille maatila on tullut tutuksi Tyrvisrastien lähtöpaikkana”, kertoo kilpailunjohtaja Esa Mäkinen.

Ratamestarina toimii itseoikeutetusti aktiivisuunnistaja Kaasalainen, joka lupaa ratojen tarjoavan jokaiselle jotakin.

”Suoraan kulkemalla suunnistuksellinen vaatimustaso kasvaa, mutta kiertämällä ja hyödyntämällä selvempiä välitavoitteita rastin otto helpottuu. Ratojen alussa kallioalueelle noustessa on sen verran käyriä, ettei niihin kannata koko takkia tyhjentää”, Kaasalainen vinkkaa ja lupaa olevansa valmis kestämään radasta sekä kiitokset että korville läpsimisen.

Palokallion näköalapaikalla on laavu. Kuva: Esa Mäkinen.

Mestaruuskilpailuissa on sarjoja eri-ikäisille naisille ja miehille, ja kilparatojen pituudet ovat sarjasta riippuen 1,8 – 5,3 kilometriä. Esa Mäkinen toivoo, että kilpasarjoihin saataisiin viitisenkymmentä suunnistajaa.

”Karjalaseuroilla on sama ongelma kuin monissa muissakin yhdistyksissä; porukka ukkoutuu. Se vaikuttaa suoraan myös kilpailujen osallistujamääriin, vaikka karjalaiset muuten kovin kilpailuhenkistä porukkaa ovatkin.”

Jotta Ikkonahteentiellä olisi sunnuntaina suuren urheilujuhlan tuntua, tarjotaan myös muille kuin jäsenille mahdollisuus suunnistaa avoimissa kuntosarjoissa 4,5 ja 3 kilometrin radoilla.

”Kuntosarjaan voi ilmoittautua vielä paikan päällä”, Mäkinen vinkkaa.

Karjalaseuroja edustavista suunnistajista kolme parasta palkitaan kisan päätteeksi Karjalan Liiton mitalein. Muille palkittaville Mäkinen kaavailee jotakin paikallista, ehkä Tyrvään Voima -ruisleipää.

Vammalan Karjalaseuran jäsenet eivät kotikisassaan rasteille pääse, mutta puuhaa riittää silti usealle käsiparille niin kanttiinissa, liikenteenohjauksessa kuin lähdössäkin. Suunta-Sepoilta seura saa kilpailuunsa muun muassa liput ja Emit-kortit.

Fasiliteetit kilpailukeskuksessa saavat Esa Mäkiseltä kehuja. Suunnistusurakkansa jälkeen kilpailijat pääsevät suihkuun ja halutessaan pulahtamaan maatilan pihapiirin uima-altaaseen.

Kilpailukeskus on maatalon pihapiirissä. Kuva: Esa Mäkinen.