”Työteekki ajatuksena oivallinen, toteutukseltaan ala-arvoinen”

Työteekki on ajatuksena oivallinen ja toteutukseltaan ala-arvoinen. Muutaman jakson olen ollut ja kärsinyt. Ensinnäkin on ammattitaidon ja kokemuksen raakaa pilkkaa laittaa normaalikuntoinen aikuinen lajittelemaan kuminappuloita, laskemaan puupallukoita yms. Ohjaajat asennoituvat kuin vajaaälyiseen pikkulapseen ja sössöttävät sormi pystyssä.

Nimellisesti olin metalliosastolla ja naulasin puupukkeja sekä täytin lämpöpusseja sikalaan. Siivouspartiossa tupakoin iltapäivään asti ja sitten pää kolmantena jalkana ristiin rastiin huushollista toiseen, urakkavauhtia mattoja piiskaamaan. Aina meni ”ylitöiksi”, luvattiin korvata (vissiin seuraavassa sielunkierrossa).

Pihatyöt ovat minulle mieluisia, muttei Teekissä. Puolipäivää jouten ja lentäen matkaan. Osoitteista ei tietoakaan, vaan yksi kolmesta muistaa paikat, kai. Nurmenleikkuuta ja omenoita kompostiin. Talvella lumenluontia ja hiekoitusta. Järjellistä ja kouriintuntuvaa oikeata työtä, mutta hullumaisella hosumisella koska työnohjaus ei toimi. Raivostuttavaa on joutua tyyten työhaluttoman kanssa samaan tehtävään.

Tämänkaltainen nyhjääminen ja sekoilu ei kuntouta, vaan vain luo alakuloa ja on omiaan rapauttamaan ihmisen. Paljon meni viinaa noina aikoina, kun en muutakaan lääkettä nöyryyttämiselle ja nollaamiselle keksinyt.
Työturvallisuuskin on retuperällä. Auto-osastolla ollaan auton alla tunkin varassa, naulapyssyllä paukutellaan ilman kuulosuojaimia ja avolava-auton turvavyönkiinnikkeet ruostuneet irti!

Väittämä, että työttömien työpajat olisivat samanlaiset koko maassa, ei ole totta. Tutustuin Kuopion laitoksen aikaansaannoksiin ja olin haltioitunut. Huonekaluja uusia ja taiten entisöityjä, upeita värikkäitä villa-asuja ja kierrätysmateriaaleista luotua uutta, esim. pyykkikoneen lasikuvusta tehty lintujen amme metallijaloin.

Sastamalassa on tilat, koneet ja materiaalit pölyttymässä. Raavaat miehet maalaavat kukkia luudan varteen ja naiset askartelevat postikortteja. Tottapahan minä työtä tekisin kernaasti, vaikka sillä 9 euron päiväpalkalla, edellyttäen että se on järkeenkäypää. Omalla asuinalueella ulkoalueen hoitoa, liikuntapaikkojen hoitoa jne. Palkkatuetusta työstä olen niin ikään kiinnostunut, jos vain joku yritys kiinnostuisi minusta.

Petteri Virtanen
pitkäaikaistyötön

  • avatar nikoruusuvuori

    Samankaltaisia pajoja on suomi täynnä mutta ei näin törkeästi!! Paikallisia toimijoita kyykytetään ja kunnolla!! Yksityisillekkin tarjottava siivouspalvelu itkettää! Asiakkaat sanoo “Laatu on mitä on mutta kun halvalla saa!” Hohhoijaa!!!! Tämä sama pätee ehkä kaikessa talon toiminnassa?! Nämä “sormen heristäjät” oli varmaan työvalmentaja. En usko että ne kenttäväki?! He tai hän, joka oli ohjaajana kentällä, oli saman paskaprunnin läpikäynyt jolla vaan kävi “peikkomainen” flaksi ja pääsi “johtotehtäviin”!! Ilman minkäänlaista “ryhmän johto” koulutusta?? Tässä (emme syrji ketään) pätee “erityinen opastaa erityistä”! Konfliktitilanteisiin ohje on “????????” No, hyvin rajalliset ne työvalmentajienkin (osalla jopa liiankin) tietotaidot on. Eikä se paranna asiaa kun työvalmentaja ottaa 10 min nokkaunet aamukaffilla??? No, suojatyöpaikkoja nämä näyttää olevan. Ainakin kun palkkatuella oleva on 2v ja pienen “huilin” jälkeen on taas kehissä!! Palkkatukihan vääristää työllisyyttä. Jos ja kun se loppuu, työttömyys taas kukoistaa.

Kommentointi ei ole käytössä.