Huittisissa tarjolla uudenlaista tukea omaishoitajille

Minna Kyttänen (vasemmalla) ja Heli Ruohola antavat yhdessä vauhtia keinumisesta nauttivalle Ellille.

Huittisten kaupunki aloittaa lokakuun lopussa työikäisille omaishoitajille suunnatun työnohjauksen. Huittinen näyttää jälleen kerran edelläkävijyyden esimerkkiä, sillä tiettävästi vastaavanlaista tukea on järjestetty omaishoitajille aiemmin vain muutamassa kunnassa.

”Se, että saimme työnohjauksen järjestymään Huittisissa, on oikeastaan onnekas sattuma. Kaupungilla geronomina työskentelevä Minna Kollin opiskelee työnohjausta ja hän tarvitsi ryhmän opintoihinsa liittyen. Molempien ensimmäinen ajatus oli, että työikäiset omaishoitajat ovat ehdottomasti se joukko, jolle mahdollisuutta halutaan tarjota”, omaishoidon avopalveluohjaaja Heli Ruohola sanoo.

Työnohjausryhmään otetaan kuudesta kahdeksaan omaishoitajaa. Tarvittaessa voidaan perustaa myös toinen ryhmä.

”Ryhmä kokoontuu viisi kertaa, noin kuukauden välein. Tapaamiset kestävät suunnilleen puolitoista tuntia”, Ruohola kertoo.

Ensimmäinen kokoontuminen on lokakuun viimeisenä päivänä kello 18. Tulevat tapaamiset sovitaan ryhmän kesken.

”Ryhmään tulee ilmoittautua minulle tai Minnalle 22. lokakuuta mennessä”, Ruohola neuvoo.

Samoja haasteita diagnooseista riippumatta

Yksi omaishoitajien työnohjaukseen ilmoittautuneista on 10-vuotiaan Elli-tyttärensä omaishoitajana toimiva Minna Kyttänen.
Hän kokee työnohjauksen hienona mahdollisuutena.

”Olemme aiemmin käyneet sopeutumisvalmennuksissa ja toisten kokemuksista ja vinkeistä on ollut vuosien varrella paljon apua. Omaishoitajalle on tärkeä nähdä, että vaikka diagnoosit vaihtelevat, niin monet muutkin käyvät läpi samoja haasteita.”

Ellin kehitysvammaisuus selvisi heti syntymän jälkeen. Kyttänen muistelee tiedon olleen järkytys, mutta vuosien varrella Ellin erityisyys on muuttunut ihanaksi piirteeksi, jota äiti ei vaihtaisi pois.

Työnohjauksessa Kyttänen toivoo tutustuvansa mahdollisimman erilaisista lähtökohdista omaishoitajana toimiviin ihmisiin.

”Itselleni olisi ehkä suurin tuki löytää sellainen henkilö, jonka lapsi on jo kasvanut aikuiseksi ja muuttanut pois kotoa. Sellaisen ihmisen kanssa olisi helppo pohtia käytännön asioita sitä mukaan, kun ne tulevat ajankohtaiseksi.”

Lue aiheesta lisää huomisesta lehdestä.