Näytteenotto paljasti: Ravintoloiden kalusteet ja pöytien pinnat kaipaavat parempaa puhdistusta

Kuvituskuva: Pixabay.

Etelä-Satakunnan ympäristötoimisto toteutti viime vuonna näytteenottoprojektin, jossa selvitettiin Euran, Huittisten, Kokemäen ja Säkylän ravintoloiden keittiöiden mikrobiologista pintapuhtautta.

Elintarvikevalvontaa tekevät terveystarkastajat ottivat näytteitä yhteensä 32 eri kohteesta vuoden 2018 aikana. Kohteet valittiin sattumanvaraisesti ja niiden joukossa oli ravintoloita grilleistä ruokaa valmistaviin kahviloihin.

Kaikkiaan tuloksia saatiin 96 näytteenottokohdasta, joita olivat muun muassa lautanen, leikkuulauta ja pöydät. Tuloksista mikrobiologisesti arvioituna 70 prosenttia oli hyviä ja 30 prosenttia joko heikentyneitä tai huonoja.

Kohteet luokiteltiin niistä otetun huonoimman näytetuloksen perusteella hyvä, tyydyttävä ja huono -luokkiin. Kohteista 41 prosenttia sai hyvän tuloksen eli reilusti yli puolella kohteista oli huomautettavaa pintojen mikrobiologisessa puhtaudessa.

Keittiöiden puhtautta arvioitiin myös aistinvaraisesti. Kohteista vain yksi sai tässä arvioinnissa huonon tuloksen, kahdeksassa kohteessa havaittiin heikentynyttä aistinvaraista puhtautta ainakin yhdessä arvioiduista kohteista.

Etelä-Satakunnan ympäristötoimiston tekemän yhteenvedon mukaan näytteiden määrä on kohtalaisen pieni kovin pitkälle vietyjen johtopäätösten tekemiseen, mutta projektin tulokset antavat kuitenkin suuntaa ravintoloiden keittiöille hygieniatason nostamiseksi.

”Erityisesti näytteenottokohteista kalusteet ja pöytien pinnat saivat huonoja tai tyydyttäviä tuloksia. Näiden puhtaanapitoon tulee kiinnittää enemmän huomiota jatkossa kaikissa keittiöissä. Toinen selkeästi haastava kohde puhtaanapidollisesti ovat leikkuulaudat. Leikkuulaudat kuluvat herkästi ja niitä tulisikin joko vaihtaa uusiin tai kunnostaa hiomalla. Kulunutta leikkuulautaa on vaikea saada mikrobiologisesti puhtaaksi”, raportissa todetaan.

Ilahduttavia tuloksia sen sijaan saatiin lautasista, joissa vain 13 prosenttia sai tyydyttävän tuloksen, loput olivat hyviä.

”Aistinvaraisessa tarkastuksessa todettiin huomattavan paljon suurempi osa keittiöistä puhtaiksi (72%) kuin mitä mikrobiologiset tulokset antaisivat olettaa (41%). Tästä voisi päätellä, että pintapuhtausnäytteenotto on tärkeä osa keittiön hygieenisyyden varmistamisessa.”